Λαγκάρντ: Όχι μειώσεις φόρων στην Ελλάδα

Την ικανοποίησή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου για τη δημοσιονομική εξυγίανση, εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση ποσού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.

Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ

σημείωσε με έμφαση ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

“Οι αρχές παραμένουν αφοσιωμένες, προκειμένου να πετύχουν ραγδαία πρόοδο, όσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στη δημόσια διοίκηση.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, και παραμένει εντός τροχιάς προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2013.

Κρίσιμη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προχωρώντας γρήγορα στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, στη βελτίωση της επιχειρησιακής της ανεξαρτησίας, και στη δικαιότερη κατανομή του βάρους της προσαρμογής.

Πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων, με χρήση του χώρου που προκύπτει από κάθε δημοσιονομική υπεραπόδοση.

Είναι αναγκαία αποφασιστικά βήματα για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, όπως στοχευμένες μειώσεις προσωπικού, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της δικαιοσύνης”, ήταν τα λόγια της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία… καλωσόρισε την προδιάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει σε νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, εντός του 2014, όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψής του στη Αθήνα.

“Το δημόσιος χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία. Οι διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν απαιτηθεί, για να μειωθεί σημαντικά το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση πλήρπυς εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι ευπρόσδεκτες.

Η συνεχιζόμενη δέσμευσή τους να παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και πέρα από αυτό, μέχρι να αποκτήσει ξανά αξιολόγηση από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με το πρόγραμμα, είναι επίσης απαραίτητη”, κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα