Μίχαλος: Να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στις αγορές

Ο δυσεύρετος και ακριβός δανεισμός είναι ένα πρόβλημα που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην εξωστρέφεια και στην πορεία ανάκαμψης των οικονομιών του Νότου. Ένα πρόβλημα που κατά ένα μεγάλο μέρος του είναι αποτέλεσμα κοντόφθαλμης και αναποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης, σε επίπεδο ηγεσίας της Ευρωζώνης. Αυτό υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος στο συνέδριο του ECONOMIST,

που πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο με θέμα την πορεία της εκεί οικονομίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος, σήμερα είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. “Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ευρώπη 2020 και να θέτουμε φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους, όσο εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες ασφυξίας στην Περιφέρεια” τόνισε και επισήμανε ότι “είναι άμεση ανάγκη να εξυγιανθεί και να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στις αγορές”.

Αυτό , όπως ανέφερε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινήσεις όπως:

- Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη

- Η δημιουργία συστήματος κοινής εποπτείας

- Η δημιουργία κοινού Ταμείου Εκκαθάρισης Αφερέγγυων Τραπεζών

- Η δημιουργία Πανευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.

“Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, που ξεκινά από τον Ιανουάριο, τα θέματα αυτά θα τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα και θα προχωρήσουν ταχύτερα. Οι πολίτες τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, έχουν δείξει τεράστια ωριμότητα στη διάρκεια της κρίσης. Οι επιχειρήσεις και στις δύο χώρες, αποδεικνύουν καθημερινά ότι έχουν την ικανότητα και τη θέληση να ηγηθούν της προσπάθειας για ανάκαμψη. Αυτό που ζητούν – αυτό που διεκδικούμε εμείς για λογαριασμό τους, στο πλαίσιο του Επιμελητηριακού θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο – είναι ένα βιώσιμο τουλάχιστον περιβάλλον. Αυτό που ζητούμε είναι να σταματήσει η διαίρεση της ευρωζώνης, να σταματήσει η απαξίωση του ευρωπαϊκού Νότου και η υπονόμευση της εμπιστοσύνης στις οικονομίες του. Αν θέλουμε η ευρωζώνη να αφήσει πίσω της την κρίση, αλλά και την απειλή της οικονομικής στασιμότητας, θα πρέπει οι ηγέτες της να κάνουν ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της συνοχής” κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα