Όλα ξεκινούν από το πρωινό…

Στη σημερινή εποχή με τους έντονους ρυθμούς και τη αγχώδη καθημερινότητα, το τι θα φάμε το πρωί φαντάζει πολυτέλεια. Οι παππούδες μας συνήθιζαν αν λένε «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και «Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Εάν ρωτήσουμε εκείνους που δεν τρώνε πρωινό για ποιο λόγο δεν το κάνουν, η δικαιολογία συνήθως είναι «δεν έχω συνηθίσει να τρώω το πρωί» ή η έλλειψη χρόνου. Μερικοί ίσως βολευτούν με ένα βιαστικό πρωινό, κάποιοι άλλοι με ένα γρήγορο (και ίσως αμφιβόλου ποιότητας) πρωινό στη δουλειά και αυτό είναι όλο.

Γιατί όμως

είναι τόσο σημαντικό αυτό το γεύμα;

-Η ετυμολογία του αγγλικού όρου breakfast (break fast: διάλειμμα από τη νηστεία) καταδεικνύει ακριβώς το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία της νύχτας, τη στιγμή που τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται «καύσιμα» για να λειτουργήσουν σωστά.

-Η παράληψη του πρωινού γεύματος φαίνεται ότι οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, απώλεια του ελέγχου πάνω στην ποσότητα και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνονται και σε λανθασμένα μηνύματα κορεσμού.

-Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι όσοι καταναλώνουν ένα επαρκές πρωινό, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευκολία στην απώλεια βάρους και καλύτερο έλεγχο της όρεξής τους.

-Το πρωινό βοηθά στη διάθεση και στη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της μέρας. Έρευνες σε παιδιά έδειξαν επιπλέον ότι η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει τη μνήμη και επηρεάζει θετικά τις εγκεφαλικές διεργασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση νέων πληροφοριών.

Ποια είναι η προτεινόμενη σύσταση του πρωινού γεύματος;

Σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, τα κυρίως γεύματα της ημέρας, επομένως και το πρωινό, πρέπει να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών. Πρωτεΐνες, αμυλούχα προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, ένα πολύ μεγάλο αριθμό βιταμινών C, A, E, K, συμπλέγματος Β, καθώς και ένα σημαντικό αριθμό μετάλλων, όπως ασβέστιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, χρώμιο, χαλκός, μαγγάνιο, μαγνήσιο αποτελούν βασικά συστατικά του πρωινού μας γεύματος.

Ως εκ τούτου, ένα ολοκληρωμένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Αμυλούχα προϊόντα ολικής αλέσεως (Ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, δημητριακά)Φρούτα ή φυσικό χυμόΠρωτεΐνες προερχόμενες από ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), αυγό ή γαλοπούλα

Τι κρατάμε….

Μεγαλύτερη διαύγεια, καλύτερη απόδοση στη δουλειά, περισσότερη ενέργεια, επιλογή ισορροπημένων γευμάτων καθ’ όλη την υπόλοιπη ημέρα και φυσικά, όταν επιλέγεται με σωστό τρόπο, συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Στα παραπάνω συνοψίζεται η αξία και η συμβολή του πρωινού στην καθημερινότητά μας. Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να το συμπεριλάβουμε στη ζωή μας είναι πολλοί σημαντικότεροι από εκείνους για τους οποίους το αποκλείουμε απ’ αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα