Βάλτε χρώμα στο… πιάτο σας

Μια από τις πιο σημαντικές αλλά και λιγότερο γνωστές παραμέτρους της σωστής διατροφής είναι η ποικιλία. Καμία τροφή, όσο ιδιαίτερη και θρεπτική κι αν είναι, δε μπορεί να αποτελέσει αποκλειστικό θρεπτικό μέσο και να καλύψει όλες τις οργανικές ανάγκες.

Τα πολλά διαφορετικά χρώματα που διαπιστώνουμε κυρίως στις ανεπεξέργαστες τροφές, πέρα από ελκυστικές στο μάτι, τις κάνουν και ιδιαίτερα πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών. Οι φυσικές χρωστικές που εντοπίζονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά είναι η φυσική ασπίδα του οργανισμού μας ενάντια σε καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, καρκίνο, οστεοπόρωση

κ.α.

Ρίξτε μια ματιά στην… παλέτα

Κόκκινο: Τα φρούτα και τα λαχανικά κόκκινου χρώματος (ντομάτα, φράουλα, καρπούζι, παντζάρι, κεράσι, ρόδι, βατόμουρο, κόκκινο σταφύλι, κόκκινη πιπεριά) παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στις ανθοκυανίνες (ασπίδα για την υγεία των αγγείων της καρδιάς και όχι μόνο) και το λυκοπένιο (ισχυρή δράση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και άλλων τύπων). Ιδιαίτερα στις φράουλες και τα κεράσια συναντάμε και το ελλαγικό οξύ, μια επιπλέον αντικαρκινική ασπίδα.

Πορτοκαλί/Κίτρινο: Το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά (καρότο, κολοκύθα, βερίκοκο, μάνγκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, γλυκοπατάτα, πεπόνι, νεκταρίνι) είναι ένδειξη ποικιλίας καροτενοειδών (α- και β-) και πολυφαινολών, συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ ειδικά το β-καροτένιο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, σύμμαχο της όρασής μας και ασπίδα του δέρματος.

Το πορτοκάλι και το μανταρίνι, ειδικά, είναι πλούσια στη χρωστική β-κρυπτοξανθίνη η οποία θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά του σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV).

Απ’ την άλλη, ο κρόκος του αυγού και το καλαμπόκι οφείλουν το κίτρινο χρώμα τους στη λουτεϊνη και τη ζεαξανθίνη που προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, ενώ η πρώτη συνδέεται και με τη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης αθηροσκλήρυνσης.

Μωβ: Λαχανικά και φρούτα μωβ χρώματος (μελιτζάνα, σύκο, μύρτιλο, μούρο, δαμάσκηνο, μαύρο σταφύλι, μωβ λάχανο) είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο και είναι προστάτες της όρασης και των αγγείων. Επιπλέον οι ανθοκυανίνες φαίνεται ότι εμποδίζουν τον εκφυλισμό των μυών σε μεγάλες ηλικίες και την εμφάνιση γεροντικής άνοιας, καθώς δρα προστατευτικά απέναντι στη μνήμη.

Πράσινο: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι καρποί ίδιου χρώματος (σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγι, σέσκουλα, αγκινάρα, μααρούλι, λάχανο, μαϊντανός, κολοκυθάκι, ακτινίδιο, ελιά, ρόκα) περιέχουν σημαντικές ποσότητες σουλφοραφάνης, ισοθειοκυάνιου και ινδολών οι οποίες φαίνεται ότι κινητοποιούν το ήπαρ που είναι υπεύθυνο για τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Δεν παραλείπουμε να αναφερθούμε και στη γνωστή μας χλωροφύλλη, μια έντονη πράσινη χρωστική με επίσης αντιοξειδωτική δράση.

Άσπρο: Γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά λευκού χρώματος (γάλα, γιαούρτι, τυρί, σκόρδο, πράσο, κουνουπίδι, σέλινο, μανιτάρι, κρεμμύδι, μήλο) είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα γαλακτοκομικά είναι η κυριότερη πηγή ασβεστίου, πρώτη ύλη για τα οστά και τα δόντια, αλλά και μέσο προστασίας των μυών.

Κρεμμύδι, σκόρδο και πράσα είναι πλούσια σε θειοαλλυλικά που δρουν ενάντια στις στεφανιαίες παθήσεις. Το κρεμμύδι ειδικά είναι πλούσιο και σε κουερσιτίνη, φυσική χρωστική που έχει μελετηθεί για την αντικαρκινικής της δράση.

Απ’ την άλλη, το σκόρδο είναι γνωστό για την αντι-υπερτασική του δράση, λειτουργία που έχει και το σελήνιο που βρίσκεται στα μανιτάρια. Το τελευταίο είναι και ισχυρό αντιγηραντικό.

Σκεφτείτε, λοιπόν, πολύχρωμα όταν οργανώνετε το κάθε σας γεύμα και δώστε στον οργανισμό σας μια διατροφική ασπίδα που θα σας εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα