Βαρθολομαίος: Πολέμησαν το Πατριαρχείο, αλλά άντεξε

«Συνεχίσατε το έργο διακονίας εθελόντριαι και εθελονταί, με υπομονή και ανεξικακία» και «προσπαθήστε να απαλύνετε το βαθύ πόνο όσων υποφέρουν» προέτρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, απόψε, εθελοντές που προσφέρουν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, μέσω της εκκλησίας, σε εκδήλωση της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, παρουσία του μητροπολίτη Βαρνάβα, του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του στην εκδήλωση, αλλά και νωρίτερα κάνοντας τα εγκαίνια του «Σταθμού

Αγάπης» στον Ι.Ναό των Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη χαρακτήρισε υψηλό το έργο της διακονίας «της τραπέζης της αγάπης», ως έμπρακτη εφαρμογή της χριστιανικής αγάπης, καθώς «δίνει ένα μήνυμα ελπίδας» και δείχνει τη συνεχή προσφορά της εκκλησίας, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και κάλεσε όλους να συνεισφέρουν. Πρόσθεσε, ότι για την εκκλησία «η φιλανθρωπία δεν είναι αυτοσκοπός της, αλλά είναι το μέσο για να εργασθεί ο ίδιος ο Θεός».

«Ουδείς δύναται όμως να παραστήσει την οδύνη και τον πόνο όσων ζουν εις την πτωχείαν, όταν μάλιστα δε γνωρίζουν να την αντιμετωπίσουν χριστιανικώς, χριστιανοπρεπώς και υποφέρουν περισσότερο όταν βλέπουν τους έχοντας και κατέχοντας, τους ηγέτας, πνευματικούς και πολιτικούς να αδιαφορούν, να τους περιφρονούν και να κοιτάζουν μόνο τον εαυτόν των, την καλοπέρασιν των, την ευτυχίαν των, την αναγνώριση και τας τιμάς των ανθρώπων» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «η χριστιανική διδασκαλία συνιστά τη μεσότητα και τη σύγκλιση αμφοτέρων, πλούτου και πτωχείας» και συνέχισε:

«Η λεγομένη πάλη των τάξεων εντός του χώρου της εκκλησίας εξαφανίζεται δια της εν Χριστώ αγάπης και κοινωνίας. Η εκκλησία δεν φιλοσοφεί επί του κοινωνικού προβλήματος, κατασκευάζουσα και επινοούσα θεωρίας και επαναστάσεις και ανατροπάς κατεστημένων, ως επαγγέλλονται άλλοι θεσμοί και παράγοντες. Η εκκλησία καλλιεργεί την αλληλοπροσέγγιση των ανθρώπων εις την αμοιβαία απόλαυση των αγαθών της γης».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις του κόσμου, τη χορωδία των εθελοντών και την προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δανειζόμενος μια φράση που απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος προς τους καρδιναλίους του στο δείπνο την ημέρα της εκλογής του: «Ο Θεός να σας συγχωρήσει γι αυτό που κάνατε», την απηύθυνε στον μητροπολίτη Βαρνάβα και συγκινημένος μίλησε σε πιο προσωπικό τόνο για την πορεία του από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα καθώς και για τους «αλάλητους στεναγμούς της μητρός εκκλησίας» .

«Και διερωτήθην, πώς πέρασαν τα παιδικά μου χρόνια, πώς διάβαζα στην Ίμβρο τα μαθήματα με τη λάμπα την πετρελαίου, δεν είχαμε ηλεκτρικό, πώς με έστειλε ο γέροντας μου στη Χάλκη, την οποία αγάπησα περιπαθώς…. και πώς ήρθε η μεγάλη στιγμή της ζωής μου να γίνω Πατριάρχης και να σηκώσω αυτό το βαρύ σταυρό της ευθύνης του πρώτου της Ορθοδοξίας. Ο πολύς ο κόσμος βλέπει τις δόξες, τις τιμές, τα χειροκροτήματα, αλλά ένας Πατριάρχης κλεισμένος στο Φανάρι, έχοντας στους ώμους την ευθύνη του ποιμνίου του την ευθύνη της ενότητος της Ορθοδοξίας, την ευθύνη διεξαγωγής των θεολογικών διαλόγων με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες, έχοντας τη φροντίδα των διαθρησκειακών διαλόγων, έχοντας να αντιμετωπίσει τα γνωστά και τα μη γνωστά τοπικά προβλήματα της έδρας του Πατριαρχείου, μόνον αυτός γνωρίζει και ζει και αισθάνεται, ότι πίσω από τις τιμές και τα χειροκροτήματα υπάρχουν και οι αλάλητοι στεναγμοί της μητρός εκκλησίας, τους οποίους αισθάνεται και εκφράζει ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι οι αλάλητοι στεναγμοί της μητρός εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, τους οποίους ζει αιώνες τώρα, αλλά με τη Χάρη του Θεού υπερβαίνει τους χαλασμούς, τις θύελλες, τις καταιγίδες και ιδού ζει».

«Το επολέμησαν εμφανώς και αφανώς, το Πατριαρχείο άντεξε και είναι εκεί» συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος, αφού προηγουμένως έκανε μια ιστορική αναδρομή για τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου των Πατριαρχών και συνέχισε : « Το Φανάρι μπορεί να σταυρώνεται, αλλά κηρύττει διαρκώς και προς πάσα κατεύθυνση : «Ανάσταση, Χριστός Ανέστη».

Αργότερα, ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθησε και συνέφαγε σε συσσίτιο της τοπικής μητρόπολης, που διοργανώθηκε στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού, στον Εύοσμο, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Κ. Γκιουλέκα και του αντιπεριφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, παρακολουθώντας καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια, ενώ πιο νωρίς στην υποδοχή του στο ναό μεταξύ άλλων ευχήθηκε :

«Η μεγάλη μητέρα μας, η Παναγία, εύχομαι να στέκει και να προστατεύει όλους σας, όλη την Ελλάδα, το γένος μας, ιδιαιτέρως αυτή τη δύσκολη συγκυρία κατά την οποία με υπερηφάνεια με καμάρι βλέπω ότι η εκκλησία η εδώ αλλά και γενικότερα η εκκλησία είναι στο πλευρό των παιδιών μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα