Candida auris: Μεγάλωσε στη «σκιά» του κοροναϊού και τρομάζει τους επιστήμονες
Ενας εχθρός από τα παλιά ο οποίος κατάφερε να ορθώσει ξανά απειλητικό ανάστημα κατά την εποχή της πανδημίας, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.
Η ανησυχία αυτή εδράζεται στα τελευταία δεδομένα που εντοπίζουν την ύπαρξή του στα νοσοκομεία της χώρας μας, ακόμη και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αιχμή του δόρατος τον περιβόητο μύκητα Candida auris ο οποίος εικάζεται ότι άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, αποτελούν τη διαχρονικότερη και ενδεχομένως
Υπάρχει ο φόβος ότι η μολυσματικότητα από αυτόν τον μύκητα, ίσως και από άλλους μικροβιακούς οργανισμούς, μπορεί να αποδειχτούν εφιάλτης για την ανθρωπότητα.
Κι αυτό γιατί ενώ ο κοροναϊός, χαρακτηρίζεται από κύκλους ζωής μέσω της περιοδικής εμφάνισης μεταλλάξεων και παραλλαγών, ο συγκεκριμένος μύκητας δεν αφήνει λιγότερο ή περισσότερο μολυσματικούς απογόνους, συνεχίζει να διαβιοί ανέπαφος από τα αντιβιοτικά φάρμακα.
Τα αντιβιοτικάΚι ενώ για τον κοροναϊό, που αυτή την εποχή βρίσκεται σε παγκόσμια ύφεση, τα εμβόλια συνέβαλαν στο να σωθούν εκατομμύρια ζωές, στην περίπτωση του απειλητικού μύκητα, η χρήση αντιοβιοτικών τις περασμένες δεκαετίες, όχι μόνο δεν κατάφεραν να τον εξαλείψουν αλλά αντιθέτως τον ενδυνάμωσαν προσδίδοντάς του ανησυχητικές ικανότητες επιβίωσης.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εκεί κατέγραψαν αύξηση 50% τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Αντίστοιχα, ευρωπαϊκή μελέτη, που ανακοινώθηκε πέρυσι με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, έδειξε ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κατά τον πρώτο και πλέον χρόνο της πανδημίας αντιπροσώπευαν την κύρια αιτία θανάτου, σε ποσοστό 33%, των COVID-19 ασθενών που έχασαν τη ζωή τους σε Μονάδα.
Ως βασικές αιτίες οι συγγραφείς «δείχνουν» την πρωτόγνωρη πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία αλλά και το γεγονός ότι οι ασθενείς παρέμεναν νοσηλευόμενοι (με έμφαση τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ) για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Πρώτη φορά το 2011Ο Candida auris προκάλεσε για πρώτη φορά ιατρική ανησυχία το 2011 συνοδευόμενη από σοβαρή νόσο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη ενώ πλέον παρουσιάζει παγκόσμια διασπορά κυρίως εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, προκαλώντας συχνά τοπικές επιδημίες όπως σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης το 2017.
Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο παθογόνο για την δημόσια υγεία για διαφόρους λόγους.
Επιστήμονες επισημαίνουν ότι προκαλεί ανησυχία η δυνατότητά του να διασπείρεται ενδονοσοκομειακά από ασθενή σε ασθενή, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά σε μύκητα, καθώς και μέσω ιατρικών συσκευών, όπως τα ιατρικά θερμόμετρα
Δύσκολη η διάγνωσηΗ διάγνωση του Candida auris είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς με τις κλασσικές μεθόδους ταυτοποίησης των μυκήτων συγχέεται συχνά με άλλους σπάνιους μύκητες και απαιτείται η χρήση νεότερων μεθόδων ταυτοποίησης.
Παγκοσμίως, και έως το 2019, υπολογιζόταν πως πάνω από 700.000 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους ετησίως λόγω της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Τότε, όπως και σήμερα, οι επιστήμονες επέμεναν πως χωρίς συντονισμένη δράση ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ετησίως έως το 2050.
Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους του τραγικού αποτυπώματος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αρκεί να αναλογιστούμε πως ο SARS-CoV-2 έχει, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, στερήσει τη ζωή σε περίπου 6,26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη του 2019 έως και σήμερα.
Χειρότερες επιδόσειςΥπό τα δεδομένα αυτά, ακόμα και οι πιο συντηρητικές επιστημονικές φωνές υπολογίζουν πως η χώρα μας το πιθανότερο είναι να έχει καταγράψει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Πρόκειται, άλλωστε, για μια «μαύρη σελίδα» που σκίαζε την Ελλάδα και πριν από την πανδημία. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet», προτού ξεσπάσει η πανδημία καταγράφονταν στη Γηραιά Ηπειρο ετησίως 33.000 θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά στις αντιβιώσεις μικρόβια.
Τα αντιβιοτικάΗ Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ήταν η δεύτερη (μετά την Ιταλία) χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αναλογία με τον πληθυσμό της (1.626 απώλειες ετησίως). Μάλιστα, αντίστοιχα ερευνητικά δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από την πανδημία ήδη προειδοποιούσαν πως, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό των ασθενών που εκδηλώνουν λοιμώξεις κατά τη νοσηλεία τους είναι κατά μέσο όρο στο 5,5%, στην Ελλάδα ανερχόταν στο 10%-11%.
Το συμπέρασμα εντούτοις δεν προκαλεί εντύπωση εάν συνυπολογίσει κανείς πως, κατά το ECDC, η Ελλάδα το 2019 ήταν πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά. Στο διάστημα δε που μεσολάβησε, εντάθηκαν οι εκκλήσεις των λοιμωξιολόγων να μη γίνεται αλόγιστη χρήση τους, λόγω της λοίμωξης COVID-19 στην κοινότητα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιώργος Μαρίνος: Αυτός είναι ο άνδρας που τον κρατά «απομονωμένο» – Είναι μαζί πάνω από 40 χρόνια
- Θυμάστε την Ρουσλάνα που κέρδισε τη Eurovision του 2004; Αγνώριστη σήμερα – Δείτε πώς είναι
- Αναγνωρίστηκε η σορός του άνδρα που βρέθηκε στον Θερμαϊκό
- «Σπάει» το δίδυμο του STAR;
- Eurovision 2022: «Βόμβα» από ΕBU - Αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών για 6 χώρες
- Σασμός επόμενα επεισόδια: Δυο γάμοι μέχρι το τέλος του πρώτου κύκλου – Αυτοί παντρεύονται
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Τα χρήματα που κέρδισε στη Ρώμη – Τα συνολικά κέρδη του το 2022
- Εκλογικός θρίαμβος για τους Χριστιανοδημοκράτες
- Τζόκοβιτς σε Τσιτσιπά: «Ελπίζω να γίνεις από τους ηγέτες της γενιάς σου»
- Τρίκαλα: Τραγικό εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο, νεκρός 48χρονος εργαζόμενος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Δωρεάν εξέταση για HIV από 16 έως και 23 Μαΐου σε πολλά σημεία της Αθήνας
- Απόψε το «ματωμένο φεγγάρι» – Τι ώρα θα είναι έντονο το φαινόμενο στην Ελλάδα
- Candida auris: Μεγάλωσε στη «σκιά» του κοροναϊού και τρομάζει τους επιστήμονες
- Φονικό στα Γλυκά Νερά: Άγνωστες πτυχές για την δολοφονία της Καρολάιν
- ΝΑΤΟ: Στο δρόμο της Φινλανδίας και η Σουηδία
- Ουρές στα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Πάνω από 140.000 η συμμετοχή
- Αίγυπτος: Αγοράζει 500.000 τόνους σιταριού από την Ινδία
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση με σιδερογροθιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Candida auris: Μεγάλωσε στη «σκιά» του κοροναϊού και τρομάζει τους επιστήμονες
- Ουρές στα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Πάνω από 140.000 η συμμετοχή
- Φονικό στα Γλυκά Νερά: Άγνωστες πτυχές για την δολοφονία της Καρολάιν
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση με σιδερογροθιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ
- Αίγυπτος: Αγοράζει 500.000 τόνους σιταριού από την Ινδία
- Δωρεάν εξέταση για HIV από 16 έως και 23 Μαΐου σε πολλά σημεία της Αθήνας
- ΝΑΤΟ: Στο δρόμο της Φινλανδίας και η Σουηδία
- Απόψε το «ματωμένο φεγγάρι» – Τι ώρα θα είναι έντονο το φαινόμενο στην Ελλάδα
- Πέθανε βρέφος δύο μηνών – Άγνωστα τα αίτια θανάτου του
- Εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο με θύμα 48χρονο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηλίας Νικολακόπουλος: Η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεπεράσει και τις 150.000 - Ομιλία Τσίπρα στην Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής
- Πρωταθλητής Κύπρου ο Απόλλωνας-Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στη Λεμεσό (ΦΩΤΟ)
- Ντ. Μπακογιάννη: Νομίζω ότι στο τέλος, ομόφωνα, το ΝΑΤΟ θα αποδεχθεί την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας
- Μίτινγκ «Ακρόπολις»: «Αγγιξε» το όριο για τη Ρώμη ο Θώμογλου
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση με σιδερογροθιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ
- Νικολακόπουλος για εκλογικό αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ: Προσεγγίζει και μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 η προσέλευση στην κάλπη του προέδρου
- Από τον Δημόκριτο στην τεχνητή μουσική νοημοσύνη. Μια συναυλία – διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- Επίθεση στο Μπάφαλο: «Το μίσος παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής»
- Πάτρα: «Δολοφονία της Τζωρτζίνας με κεταμίνη», τι λέει ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης
- Καλαμάτα: Συνελήφθη 36χρονος που είχε εισβάλλει σε προαύλιο χώρο τράπεζας με σιδερολοστό