Citi: Βλέπει αξιολόγηση για επενδυτική βαθμίδα και από τον S&P

Το σενάριο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Standard & Poor’s αρχίσει και προκρίνει η Citi, καθώς οι επιδόσεις δικαιολογούν να λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και από αυτόν τον οίκο, μετά την αναβάθμισή της από την DBRS στις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η Citi, ήδη ο S&P αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ+ και σταθερό outlook, με τις εκτιμήσεις να είναι υπέρ μιας ακόμη αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα

(αξιολόγηση ΒΒΒ-). Και αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για τα ελληνικά ομόλογα, αφού θα λάβουν το IG από έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης.

Έτσι, η χώρα θα χρειάζεται μία ακόμη αναβάθμιση, είτε από τον Fitch, είτε από τη Moody’s, να ενταχθούν τα ελληνικά κρατικά σε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας από τους διαχειριστές κεφαλαίων. Και σε αυτό το πλαίσιο, η Citi συστήνει στους επενδυτές να κρατήσουν εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως αναφέρει η Citi, ήδη ο S&P αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ+ και σταθερό outlook

Προβληματισμός για Ιταλία

Στην ανάλυσή της για τα ομόλογα της Ευρώπης, η Citi στέκεται ιδιαίτερα στα ιταλικά ομόλογα, καθώς η χώρα παλεύει να διαχειριστεί τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Μάλιστα, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, το έλλειμμα θα υπερβεί το 4,4%, παρά τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο. Ως εκ τούτου, ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ δεν μπορεί να μειωθεί, επιβαρύνοντας το κόστος κινδύνου για έκθεση στα ιταλικά ομόλογα.

Το βασικό σενάριο της Citi, είναι ότι τα ιταλικά ομόλογα είναι πιο ευαίσθητα σε οποιαδήποτε αρνητική αξιολόγηση, η οποία μπορεί να προέλθει και από την αδυναμία των οικονομικών μεγεθών της χώρας.

Το ραντεβού με τον S&P

Η Ελλάδα έχει «ραντεβού» με τον S&P αύριο Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου.

Όπως εκτιμάται θα δοθεί ένα «σήμα» για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που προέκυψαν. Από εκεί και πέρα, η επόμενη αξιολόγηση είναι από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Ομως εάν δεν «στρωθεί» το έδαφος από τον S&P, οι προσδοκίες θα είναι χαμηλότερες για τη χειμερινή αξιολόγηση.

Οι πιθανότητες

Είναι χαρακτηριστικό ότι η JP Morgan βλέπει την αναβάθμιση να έρχεται και από τον οίκο Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

«Στην Ελλάδα, βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα από ΒΒ+ με θετική προοπτική σε ΒΒΒ- σε σταθερή προοπτική, κατά την αναθεώρησή της στις 20 Οκτωβρίου», εκτιμά η JP Morgan, ενώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η χώρα μας έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο οίκος σημειώνει πως «απαιτείται η αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολογήσεις, S&P, Moody’s και Fitch, προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων», για να προσθέσει ότι «η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, με την τρέχουσα αξιολόγηση να είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη. Αναμένουμε ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου», συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα».

Σύμφωνα με το ημερολόγιο δημοπρασιών του δεύτερου 2ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς που έχει δημοσιεύσει ο ΟΔΔΗΧ, η χώρα θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία δημοπρασία στις 18 Οκτωβρίου. Οι λεπτομέρειες της δημοπρασίας θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

Η έκπληξη της Moody’s

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Moody’s,  έκανε την έκπληξη δίνοντας δύο… bonus στην ελληνική οικονομία.

Η Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και έτσι έφτασε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο τελευταίο σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα, φτάνοντας τις Fitch και S&P. Η διαφορά είναι ότι ο S&P δίνει θετικό outlook και είναι η επικρατέστερη ώστε τον Οκτώβριο να αποτελέσει τον δεύτερο οίκο που δίνει την επενδυτική βαθμίδα, μετά την DBRS.

Ο οίκος κρατούσε στάση αναμονής διότι ανησυχούσε για τις πολιτικές εξελίξεις και μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης θα προχωρούσε σε κάποια κίνηση. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ένα: μεταρρυθμίσεις και συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Ειδικότερα, αναβάθμισε το αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, σε «Ba1» από «Ba3», με «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης. Εδωσε λοιπόν το σήμα ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν απειλούν – για την ώρα – να την εκτροχιάσουν δημοσιονομικά.

Πηγή: ΟΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα