De facto μεσολαβητής μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών

To κατώφλι του Λευκού Οίκου περνά σήμερα η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας να αμβλύνει τις εντάσεις σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να διαμορφώσει μια γέφυρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Η Μελόνι έχει να βαδίσει σε μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ιδεολογικής της συγγένειας με τον Τραμπ από τη μια, και από την άλλη τις έντονες επικρίσεις των ευρωπαίων συμμάχων για τους δασμούς

που επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος και για την απόφασή του να αποκλείσει την ΕΕ από τις συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Εάν μετρούσαν μόνο οι αριθμοί, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα βρισκόταν στα μαύρα κιτάπια του Τραμπ: ξοδεύει λίγα για την άμυνά της και έχει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα 40 δισ. δολάρια με την Αμερική, με τους ιταλούς εξαγωγείς να της πωλούν τα πάντα – από τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα μέχρι αυτοκίνητα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Προειδοποίηση

Καθώς θα τα διαπραγματεύεται όλα αυτά, η Μελόνι θα πρέπει να δείξει και ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι η ιταλίδα πρωθυπουργός μπορεί να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ πηγαίνοντας μόνη στην Ουάσιγκτον, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, χαιρέτισε το ταξίδι της Μελόνι.

Η ξαφνική απόφαση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να αναβάλει τους περισσότερους παγκόσμιους δασμούς για 90 ημέρες έχει περιορίσει την πίεση στη Μελόνι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα νιώσει την ανάγκη να επιστρέψει με μια συμφωνία, αλλά μάλλον να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για μια συμφωνία. «Δεν ταξιδεύει πλέον εν μέσω μιας ανοιχτής σύγκρουσης που εμπλέκει την ΕΕ. Είναι de facto μεσολαβητής», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Λορέντσο Καστελάνι στο Politico.

Η Μελόνι ήταν η μόνη ηγέτις της ΕΕ που προσκλήθηκε στην ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο και η σημερινή συνάντηση γίνεται μία ημέρα πριν φιλοξενήσει τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς στη Ρώμη – συνεχόμενες συνομιλίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για την προώθηση των ιταλικών φιλοδοξιών να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις διατλαντικές σχέσεις. «Εάν διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ χωρίς να τιμωρήσει την Ευρώπη, θα αναδειχθεί ως πολύ πιο δυνατή ηγέτις», προσθέτει ο Καστελάνι.

Πρέπει να βασιστεί σε άλλους

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής πρόσκληση να συναντηθεί με τον Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βασιστεί σε άλλους για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Μελόνι και η Φον ντερ Λάιεν είχαν τακτικές επαφές πριν από τη σημερινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι ο Τραμπ επιδιώκει να διαιρέσει ώστε να ασκήσει ακόμα περισσότερες πιέσεις και ανησυχούν ότι η Μελόνι μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι διότι η Ευρώπη είναι ισχυρή αν είναι ενωμένη», δήλωσε στο ραδιόφωνο FranceInfo, ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, Μαρκ Φερατσί. «Αν αρχίσουμε να έχουμε διμερείς συνομιλίες, θα σπάσει αυτή η δυναμική».

Ανώτερος ιταλικός κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει την προσέγγιση της Μελόνι στην εξωτερική πολιτική είπε ότι είναι πιθανό να επαναλάβει την έκκληση της ΕΕ για δασμούς «μηδέν προς μηδέν», μια «μαξιμαλιστική» διαπραγματευτική θέση που μπορεί στη συνέχεια να ανταλλάξει με κάτι συγκεκριμένο από την Ουάσιγκτον, σημειώνει το Politico.

Ο Ιλον Μασκ

H «Wall Street Journal» έγραψε χθες ότι η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς προκειμένου να πιέσει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με το Πεκίνο. «Οι αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν διαπραγματεύσεις με περισσότερα από 70 έθνη για να τους ζητήσουν να απαγορεύσουν στην Κίνα να μεταφέρει αγαθά μέσω των χωρών τους, να εμποδίσουν τις κινεζικές εταιρείες να εγκατασταθούν στα εδάφη τους για να αποφύγουν τους δασμούς των ΗΠΑ και να μην απορροφήσουν τα φθηνά βιομηχανικά προϊόντα της Κίνας στις οικονομίες τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μια ερώτηση στα χείλη όλων είναι αν η Μελόνι θα βρει χρόνο να συναντήσει τον Ιλον Μασκ – εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ της Ιταλίας και της εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών του μεγιστάνα, Starlink.

Keywords
Τυχαία Θέματα