Moody’s: Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα – Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της
Σε θετικό αναβάθμισε το oultook της ελληνικής οικονομίας η αυστηρή Μοοdy’s, διατηρώντας το outlook στο Ba1, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
H Moody’s, που ο οικονομολόγος και αρθρογράφος των «New York Times» Τόμας Φρίντμαν είχε χαρακτηρίσει ως μια από τις δυο υπερδυνάμεις, η άλλη είναι οι ΗΠΑ., είναι ο τελευταίος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που δεν έχει ακόμα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αλλαγή των προοπτικών σε θετική αντανακλά αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενης ευθύνης για την κυβέρνηση.
Επιπλέον, με την πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικών επιδόσεων να ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba1 της Ελλάδας αντικατοπτρίζει τις σημαντικές βελτιώσεις των τελευταίων ετών όσον αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση σε σχέση με τις συνεχείς προκλήσεις σε τομείς όπως η βελτίωση της δικαστικής αποτελεσματικότητας, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και η πολύ υψηλή επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.
Το τραπεζικό σύστημα«Βλέπουμε αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενης ευθύνης για την κυβέρνηση. Η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ σε πολλούς δείκτες χρηματοοικονομικής ευρωστίας» αναφέρει ο διεθνής οίκος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι δείκτες κεφαλαιοποίησης είναι πλέον κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, με δείκτη CET-1 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα 15,5% έναντι 16% για το σύνολο της ΕΕ. Η κερδοφορία είναι ισχυρότερη για τις ελληνικές τράπεζες και εμφανίζουν τη χαμηλότερη αναλογία κόστους-εσόδων στην ΕΕ.
Ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι προοπτικές είναι καλές ότι θα είναι πιο κοντά στο 1,9% του μέσου όρου σε όλη την ΕΕ τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια. Η πιθανή περαιτέρω μείωση του δείκτη ΜΕΔ θα ωφεληθεί από την ανακοινωθείσα επέκταση του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS) κατά 1 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ αρχικά).
Σημάδια βελτιωμένης υγείας του τραπεζικού τομέα και συνεπώς μειωμένων κινδύνων ενδεχόμενης υποχρέωσης για το δημόσιο είναι επίσης ορατά από την πώληση του μεριδίου του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. τον Μάρτιο του 2024 και από τα σχέδια να εκχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Α.Ε. πριν το τέλος του έτους.
Οι κίνδυνοι για τα δημοσιονομικάΣύμφωνα με τον οίκο η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στη δημοσιονομική σύνεση και έχει εφαρμόσει μια σειρά δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τη βάση εσόδων τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ταχύτερη μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από ό,τι αναμένουμε.
Οι ολοκληρωμένες και συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην πλευρά των εσόδων στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της είσπραξης φόρων και στη μείωση της φοροαποφυγής στους τομείς του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιρειών, καθώς και στη μείωση του χάσματος φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης στην αρχή είσπραξης εσόδων, καθώς και ηλεκτρονική τιμολόγηση και αναφορά σε πραγματικό χρόνο στο σημείο πώλησης.
Τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε ισχυρές αυξήσεις στα έσοδα, ιδίως για φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ, γεγονός που στηρίζει την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Για τη γενική κυβέρνηση, το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακά διαθέσιμα έφτασε τα 5,2 δισ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ), έναντι 3,7 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ) την ίδια περίοδο το 2023, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν ταχύτερα από τις δαπάνες.
Προβλέπουμε δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου 1% του ΑΕΠ για τη γενική κυβέρνηση για το 2024 έως το 2026, μια περαιτέρω βελτίωση από το έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2023. Επιπλέον, αναμένουμε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μεταξύ 2024 και 2026, υπεραποδίδοντας τους στόχους που περιγράφονται στο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας. Επί του παρόντος, αναμένουμε ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025 και σε λιγότερο από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027.
Δεδομένου του ιστορικού της κυβέρνησης όσον αφορά την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών της στόχων και την πιθανότητα περαιτέρω κερδών από μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τα έσοδα, βλέπουμε ανοδικούς κινδύνους για τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα – ενδεχομένως σε συνδυασμό με ισχυρότερη αύξηση του πραγματικού και του ονομαστικού ΑΕΠ – θα υποστήριζαν με τη σειρά τους μια ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους, αν και από πολύ υψηλά επίπεδα.
πηγή: ot
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιτέλους τους “τσάκωσαν”: Αυτό είναι το ζευγάρι “τζαμπατζήδων” που τρώει, πίνει και φεύγει από τα μαγαζιά χωρίς να πληρώσει
- Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για υγιή καρδιά - Ρίχνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και μειώνει τη φλεγμονή
- ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση για διαγραφή Κασσελάκη
- Λοβέρδος: Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον Μητσοτάκη; Θα τον έχουν άλλα 50 χρόνια
- Αλτσχάιμερ: Κόψτε αυτή τη συνήθεια το βράδυ
- Κωνσταντινούπολη: «Κοιμόμουν στο γρασίδι» είπε ο 78χρονος Έλληνας (VIDEO)
- Απίστευτο: «Γιατρός» χειρούργησε 15χρονο με μαθήματα από το YouTube - Ο ασθενής πέθανε και το έσκασε
- Νέα Σμύρνη: Κοντά στην εξιχνίαση της δολοφονίας του 46χρονου η ΕΛ.ΑΣ – Η αδερφή του υπέδειξε το φονικό μαχαίρι
- Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Volkswagen»;
- ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ελπίδα βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά μας!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Δημοσκόπηση: Διαρροές από τη ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ – Εκπλήξεις και ανατροπές σε όλα τα επίπεδα
- Ασθένεια – μυστήριο χτύπησε ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα – Παραγωγοί σε απόγνωση
- «Μόνη μου ανεβαίνω σιγά σιγά τα σκαλοπάτια»
- Οχι σε μονομερή κατάργηση της Σένγκεν
- Εξακολουθεί να γοητεύει τις συντηρητικές μαμάδες
- Ολοι οι δρόμοι (ακόμη) οδηγούν στη Ρώμη
- Ανοικτό συνέδριο για προοδευτικές συγκλίσεις
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο: Ανοιχτή μάχη για 3+1
- Θεραπεία με ΑΙ για ωχρά κηλίδα!
- Υψηλότερα επιδόματα, αλλά με κόφτες
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Moody’s: Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα – Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της
- Εξακολουθεί να γοητεύει τις συντηρητικές μαμάδες
- «Μόνη μου ανεβαίνω σιγά σιγά τα σκαλοπάτια»
- Ολοι οι δρόμοι (ακόμη) οδηγούν στη Ρώμη
- Χορός εξιλέωσης και ελευθερίας
- Οχι σε μονομερή κατάργηση της Σένγκεν
- Υψηλότερα επιδόματα, αλλά με κόφτες
- Ανοικτό συνέδριο για προοδευτικές συγκλίσεις
- «Σπίτι μου 2»: Όλο το σχέδιο – Τετραπλό µπόνους
- Δημοσκόπηση: Διαρροές από τη ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ – Εκπλήξεις και ανατροπές σε όλα τα επίπεδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χατζηδάκης: Απάντηση στη μηδενιστική κριτική οι θετικές εκτιμήσεις από τη Moody’s
- ΚΑΠ: Πράσινο φως για πληρωμή αυξημένων προκαταβολών στους αγρότες
- Μεξικό: 15 νεκροί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μελών του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα
- Η κρίση των πυραύλων: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στον πόλεμο Ρωσίας και Δύσης
- Συναγερμός για το μεταναστευτικό - Νέα μέτρα στα σύνορα και ενεργοποίηση της ΕΥΠ
- Αξία 1,9 δισ. ευρώ ετησίως μπορούν να αποφέρουν στην Ελλάδα τα θαλάσσια αιολικά
- Ύψωση Τιμίου Σταυρού: Τα ξεχωριστά έθιμα της 14ης Σεπτεμβρίου
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου
- Ο «από δεξιά» κίνδυνος διχάζει το Μαξίμου
- Επίτιμα μέλη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου: Μηλένα Κοντού, Ζωή Φίτσιου, Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Γκάιδατζης