NΥΤ: Το καθεστώς του Ιράν εξαπολύει την οργή του στους νέους

Ένα 14χρονο κορίτσι, φυλακίστηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα ενηλίκων στο Ιράν μαζί με παραβάτες ναρκωτικών. Σε ένα 16χρονο αγόρι οι αρχές έσπασαν τη μύτη ενώ το ξυλοκοπούσαν κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Ένα 13χρονο κορίτσι δέχτηκε σωματική επίθεση από πολιτοφύλακες, που έκαναν έφοδο στο σχολείο της.

Διαβάστε επίσης: Οι παρθένες κρατούμενες βιάζονται πριν την εκτέλεση, για να μην μπουν στον... παράδεισο

Η βίαιη καταστολή από τις αρχές στο Ιράν, που προσπαθούν να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν κοινωνική ελευθερία και πολιτική αλλαγή, συνεχίζουν να συγκλονίζουν τη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες και το τίμημα πληρώνει η νεολαία του έθνους, σύμφωνα με δικηγόρους στο Ιράν και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Νέοι, συμπεριλαμβανομένων έφηβων κοριτσιών και αγοριών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους, τις πανεπιστημιουπόλεις και τα λύκεια. Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η μέση ηλικία των διαδηλωτών είναι τα 15 έτη.

Μερικοί ξυλοκοπήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση, άλλους τους πυροβόλησαν και πέθαναν στους δρόμους ή ξυλοκοπήθηκαν ενώ ήταν υπό κράτηση. Οι ζωές αμέτρητων άλλων εφήβων έχουν διαταραχθεί καθώς οι αρχές εισβάλλουν σε σχολεία σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τους διαφωνούντες.

Πρώτη καταδίκη σε θάνατο

Δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε χθες για πρώτη φορά σε θάνατο, ένα άτομο που κατηγορείται για συμμετοχή στις «ταραχές», όπως ανέφερε με ανάρτηση στο διαδίκτυο το πρακτορείο της δικαστικής αρχής, Mizan.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, το άτομο κρίθηκε ένοχο για «πυρπόληση κυβερνητικού κτιρίου, διατάραξη της δημόσιας τάξης, συνάθροιση και συνωμοσία για διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας και κρίθηκε ως εχθρός του Θεού, που διαφθείρει τη γη», ανέφερε το πρακτορείο.

Ένα άλλο δικαστήριο καταδίκασε επίσης πέντε άτομα σε ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια για «συνάθροιση και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας και διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Πρόκειται για αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και συνεπώς οι καταδικασθέντες μπορούν να ασκήσουν έφεση, όπως διευκρινίζει το Mizan.

Το Ιράν συγκλονίζεται εδώ και αρκετό καιρό από ένα κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Μασχά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Στο στόχαστρο οι νέοι

Οι αρχές στοχοποιούν χιλιάδες ανηλίκους, κάτω των 18 ετών, επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, καθώς επίσης γονείς και συγγενείς τους που ζουν στην χώρα. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τουλάχιστον 50 ανήλικοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η στόχευση νέων έρχεται εν μέσω ευρύτερης καταστολής διαδηλωτών κατά την οποία έχουν συλληφθεί 14.000 άτομα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπολύει την οργή της στη νεολαία, με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, σε άλλες πολυτάραχες εποχές που συγκλόνισαν τη χώρα, λένε οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εξέγερση, που ξεκίνησε από τις γυναίκες του Ιράν, καταγράφει καθημερινά διαδηλώσεις σε πόλεις σε όλη τη χώρα ζητώντας αλλαγή της κυβέρνησης από τους σκληροπυρηνικούς κληρικούς της ηγεσίας στον απόηχο του θανάτου της 22χρονης Αμινί.

Την ίδια ώρα η οι αρχές αντιδρούν στην εξέγερση των νέων και τους χειρίζονται όπως και τους ενήλικες: τους πυροβολούν, τους ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου, τους συλλαμβάνουν και τους ρίχνουν σε κελιά μαζί με ενήλικες κρατούμενους, ανακρίνουν και απειλούν παιδιά και τις οικογένειές τους όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γονείς και δικηγόροι.

Το 14χρονο κορίτσι που φυλακίστηκε μαζί με ενήλικες παραβάτες για ναρκωτικά είχε εξαφανιστεί μετά από διαδήλωση στην πόλη Κομ.

«Θάνατος στον δικτάτορα»

Αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση αλλά οι αρχές της είπαν ότι τώρα έχει ποινικό φάκελο και θα πρέπει να δικαστεί. Το 16χρονο αγόρι συνελήφθη σε πορεία διαμαρτυρίας στην Ταμπρίζ, όπου το πλήθος φώναζε «Θάνατος στον δικτάτορα».

«Αυτό που κάνει αυτές τις διαμαρτυρίες διαφορετικές είναι ότι τα παιδιά κάνουν αισθητή την παρουσίας τους, επιδεικνύουν μια τολμηρή αποφασιστικότητα για να αψηφήσουν το κατεστημένο και να ζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους», δήλωσε η Diana Eltahawy, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Και οι αρχές χρησιμοποιούν όλα τα δυνατά εργαλεία καταστολής που έχουν στη διάθεσή τους για να πατάξουν τις φωνές των νέων» σημείωσε.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι έχει τεκμηριώσει 33 περιπτώσεις ανηλίκων που σκοτώθηκαν στην εξέγερση, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα υψηλότεροι. Ομάδες για τα δικαιώματα που επικεντρώνονται στο Ιράν και η ένωση για τους δασκάλους λένε ότι ο αριθμός πλησιάζει τους 50.

Δικηγόροι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπολογίζουν ότι 500 έως 1.000 ανήλικοι βρίσκονται υπό κράτηση χωρίς να είναι σαφές ωστόσο πόσοι κρατούνται σε φυλακές ενηλίκων.

Σε αρκετές περιπτώσεις δε, έχουν συνταγογραφηθεί σε παιδιά, που κρατούνται ψυχιατρικά φάρμακα όταν αντιστάθηκαν στη συμπεριφορική θεραπεία, στην οποία υποβλήθηκαν από τις αρχές, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι.

Σε ηχητικό μήνυμα που επικαλούνται οι New York Times ένας εξέχων Ιρανός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Χοσεΐν Ραεσί, είπε ότι η κυβέρνηση εξέδωσε μια εμπιστευτική εντολή στις αρχές, με την απαίτηση όλες οι υποθέσεις που αφορούν παιδιά «να αντιμετωπίζονται από ειδικούς ασφαλείας και πληροφοριών».

Ο αξιωματικός πρόσθεσε πώς «η κατάσταση των παιδιών είναι εξαιρετικά σοβαρή, τα κρούσματα σιγά σιγά αναδεικνύονται».

Ο Ραεσί ανέφερε ακόμα ότι οι νόμοι του Ιράν ορίζουν πως οι ανήλικοι μπορούν να κρατούνται μόνο σε χώρους κράτησης ανηλίκων και να ανακρίνονται από δικαστές, που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και διορισμένοι σε δικαστήρια ανηλίκων.

Το Ιράν έχει επίσης υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η στόχευση και η μεταχείριση των παιδιών, είπε ο Ραεσί, παραβιάζει τις υποχρεώσεις του απέναντι στη συμφωνία αυτή.

Αστυνομικοί του έσπασαν τον ώμο

Στην κουρδική πόλη Kamyaran, ένα 16χρονο αγόρι, ο Mobin συνελήφθη και οδηγήθηκε σε φυλακή. Εκεί ξυλοκοπήθηκε από τις αρχές και έμεινε με σπασμένο τον ώμο του, σύμφωνα με τον Rebin Rahmani, διευθυντή του Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν.

Την ίδια ώρα τα σχολεία που θα έπρεπε να είναι καταφύγιο για τα παιδιά, έχουν ξαφνικά μετατραπεί σε πεδία μάχης όπου οι μαθητές κινδυνεύουν απλώς επειδή παρακολουθούν το μάθημα.

Οι New York Times κατέγραψαν 23 επιδρομές σε λύκεια σε διάφορες πόλεις σε όλο το Ιράν, όπου αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα και μυστικές υπηρεσίες ανέκριναν, ξυλοκόπησαν και έψαχναν μαθητές. Σε άλλες περιπτώσεις οι σχολικές αρχές απείλησαν ή επιτέθηκαν σε μαθητές.

Σε ένα περιστατικό, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επιδρομή σε δημοτικό σχολείο της Τεχεράνης όπου έριξαν δακρυγόνα στην αυλή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος επειδή οι μαθητές φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

«Τα παιδιά μου δεν είναι ασφαλή στους δρόμους και δεν είναι πλέον ασφαλή στο σχολείο. Κάθε μέρα πεθαίνω από το άγχος μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι», είπε η Σάρα, μια 50χρονη μητέρα δύο έφηβων κοριτσιών στην Τεχεράνη που ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το επίθετό της.

«Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»

Την περασμένη εβδομάδα, το σχολείο της τηλεφώνησε για να την ενημερώσει ότι η πολιτοφυλακή σχεδίαζε επιδρομή στο σχολείο, όπου και θα απαιτούσε πρόσβαση στα τηλέφωνα των μαθητών. Η Σάρα δεν έστειλε τις κόρες της στο σχολείο για δύο μέρες.

Η 17χρονη κόρη της, είπε ότι ένιωθε «γεμάτη δύναμη» επειδή κάθε μέρα διαμαρτύρεται μαζί με τους συμμαθητές της βγάζοντας τα χιτζάμπ τους, χτυπώντας τις πόρτες και φωνάζοντας «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία».

Σε μία άλλη περίπτωση, στο Ταμπρίζ, ο 14χρονος Αμίρ παραπονέθηκε για πόνο στο στομάχι, πονοκεφάλους και στομαχικές διαταραχές.

Μετά από τρεις ημέρες, είπε στον θείο του ότι στο σχολείο του είχαν εισβάλλει πράκτορες πληροφοριών, οι οποίοι απείλησαν να οδηγήσουν τους μαθητές στη φυλακή εάν διαπίστωναν ότι είχαν σκίσει τις φωτογραφίες του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ή είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στις διαμαρτυρίες.

Έλεγξαν τα βιβλία των μαθητών και σάρωσαν τα τηλέφωνά τους, τραβώντας στιγμιότυπα από φωτογραφίες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είχαν πει στον Αμίρ ότι αν πεις στους γονείς σου, τι συνέβη θα συλλάβουμε τον πατέρα σου», είπε τηλεφωνικά από την Ταμπρίζ ο θείος του, Έμπι, μηχανολόγος μηχανικός που ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το επίθετό του, από φόβο για αντίποινα.

«Τρομοκρατούν τα παιδιά γιατί φοβούνται το μέλλον και ξέρουν ότι αυτά τα παιδιά θα αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους».

Σε ένα από τα πιο γνωστά σχολικά επεισόδια, η πολιτοφυλακή τον περασμένο μήνα εισέβαλε στο γυμνάσιο Shahed στη βορειοδυτική πόλη Αρνταμπίλ και ξυλοκόπησε μαθητές, στέλνοντας εννέα από αυτά σε νοσοκομείο.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα είπαν ότι η 15χρονη Asra Panahi, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Ορισμένα παιδιά έχουν εξαφανιστεί μετά τις διαδηλώσεις και οι γονείς τους δεν είναι σε θέση να τα εντοπίσουν.

Δύο αδέλφια, 16 και 17 ετών, αγνοούνται εδώ και έναν περίπου μήνα, από την πόλη Zahedan, όπου τους είδαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια βίαιης καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας. Τρία 15χρονα κορίτσια αγνοούνται εδώ και μέρες από την πόλη Lahijan.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε την διεξαγωγή στις 24 Νοεμβρίου ειδικής συνεδρίασης για την κατάσταση στο Ιράν, που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις που καταστέλλονται από το ιρανικό καθεστώς.

Το Συμβούλιο αναφέρει ότι η συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη, θα είναι αφιερωμένη στην επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος των πρεσβευτών της Γερμανίας και της Ισλανδίας που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Εθνη στην Γενεύη.

Για την σύγκληση ειδικής συνεδρίασης απαιτείται η υποστήριξη 16 από τα 47 κράτη μέλη – άνω του ενός τρίτου – του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μέχρι στιγμής, 44 χώρες, ανάμεσά τους 17 μέλη του Συμβουλίου, έχουν εγκρίνει το γερμανο-ισλανδικό αίτημα.

Στο Ιράν συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά την σύλληψή της για παραβίαση των ισλαμικών ενδυματολογιών κανόνων που εφαρμόζει κατά των γυναικών το ιρανικό καθεστώς.

Τουλάχιστον 326 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο. Το κύμα διαμαρτυρίας έχει εξελιχθεί σε κίνημα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που ηγείται της χώρας από την πτώση του Σάχη το 1979.

Χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν επίσης συλληφθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, παιδιά, δικηγόροι, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι.

Πηγή: New York Times

Keywords
ιραν, οργη, new york times, διεθνής αμνηστία, new york, διαδηλωσεις, σχολεια, συμμετοχή, συλληψεις, diana, york, times, οηε, iran, κινηση στους δρομους, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δακρυγονα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, δυνατα, χωρες, αστυνομια, αφρικη, δημοκρατια, εδρα, εργαλεια, ηνωμενα εθνη, μητερα, ναρκωτικα, οηε, ρουχα, φωτογραφιες, ωρα, iran, times, αγχος, αμνηστια, ανθρωπινα δικαιωματα, ατομο, βορεια, γονεις, διεθνής αμνηστία, διαδικτυο, εγγυηση, ειπαν, ειπε, ελευθερια, εβδομαδα, εποχες, επρεπε, επιθετο, ερχεται, ετη, ετων, εχθρος, ζωη, ιδια, ηθων, ηλικια, υπηρεσιες, θειο, κυβερνηση, κυμα, μηνες, μηχανικος, μυτη, νεολαια, νομοι, οσλο, παιδια, πεδια, πορτες, συλληψη, συμμετοχή, συνθηματα, σχολειο, τρια, φυλακη, φαρμακα, φορα, αγορι, αυλη, diana, δικαιωματα, εννεα, ενωση, επεισοδια, φυλακες, γερμανο, χωρα, κορες, new york times, new york, νοσοκομειο, ομαδες, θειος, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα