OT FORUM – Καρατσώλης – Μπέλση: Άσχετοι με την αγορά της ανακύκλωσης όσοι νομοθετούν στις Βρυξέλλες

Tις ανεπάρκειες και τα ελλείμματα της ανακύκλωσης στη χώρα μας αλλά και το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις οι ντιρεκτίβες των Βρυξελλών ανέδειξαν ο πρόεδρος του δικτύου «Συμβάλλω» και Πρόεδρος της VKC, Βασίλης Καρατσώλης και η Ελένη Μπέλση, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης κα Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), στο πλαίσιο του OT FORUM.

«Γκρέμισμα και χτίσιμο της ΕΕ από την αρχή – Να μην δαιμονοποιούμε το πλαστικό»

«Το δίκτυό μας ήταν μία πρωτοβουλία 26 εταιρειών οι οποίες

είναι ευαισθητοποιημένες στην προστασία του περιβάλλοντος, θέλουν να αποδαιμονοποιήσουν την επιχειρηματικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζει με την επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος του δικτύου «Συμβάλλω» και Πρόεδρος της VKC, Βασίλης Καρατσώλης.

«Η ΕΕ θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή, συμφωνώ απόλυτα σε αυτό με τον κ. Μυτιληναίο ανάπτυξη σημαίνει κατανάλωση, πρέπει να το καταλάβει αυτό η ΕΕ. Ένα μαχαίρι μπορεί να κόψει ψωμί μπορεί να σφάξει κι έναν άνθρωπο. Στόχος πρέπει να είναι η ορθή χρήση της συσκευασίας και όχι ο περιορισμός της. Έρχονται χρήματα από την Ευρώπη αλλά το θέμα είναι πού πάνε και πώς αξιοποιούνται, η νομοθεσία για την ανακύκλωση δεν τηρείται, τα συστήματα υπολειτουργούν», επεσήμανε, κάνοντας λόγο για δαιμονοποίηση του πλαστικού. «Όλα τα πλαστικά ανακυκλώνονται, τα πλαστικά μπορούν να υποστούν και χημική ανακύκλωση, πρέπει να δίνουμε βάση και στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, αυτοί που νομοθετούν στην ΕΕ είναι άσχετοι με την αγορά», τόνισε.

«Χίλιες φορές να δοθεί χρηματοδότηση απευθείας στους ανακυκλωτές», κατέληξε.

Φωτό: Δημήτρης Μιχαλάκης

 «Αθέμιτος ανταγωνισμός, πάσχουμε στην εφαρμογή των νόμων»

«Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, είναι δύσκολο να πετύχουμε τους πράσινους στόχους της ΕΕ, πολλές φορές οι αυστηροί στόχοι φέρνουν αθέμιτο ανταγωνισμό και προβλήματα στις επιχειρήσεις της ΕΕ», ανέφερε η Ελένη Μπέλση, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης κα Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ).

Για την ανακύκλωση επεσήμανε πως «ουσιαστικά ανακύκλωση κάνει μόνο η βιομηχανία, οι πολίτες δεν κάνουν διαλογή στην πηγή, οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν ποια υλικά είναι ανακυκλώσιμα, για αυτούς τους λόγους είμαστε πίσω στους στόχους της ΕΕ».

«Η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων υπάρχει και γίνεται στην Ελλάδα, όσο καλή ανακύκλωση κι αν κάνεις πάντα θα υπάρχουν εκείνα τα υλικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, υπάρχει σχεδιασμός για μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων στην χώρα μας, είμαστε βέβαια αρκετά πίσω στην Ευρώπη. Στη Γερμανία θάβεται το 1% των αποβλήτων, στην Ελλάδα το 80%, υπάρχουν εργαλεία στη νομοθεσία αλλά το θέμα είναι η εφαρμογή. Για το τέλος ταφής υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους δήμους, σε κάθε περίπτωση απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση, μεγάλο εμπόδιο είναι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις», υποστήριξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα