Oxfam: Η πείνα θα σκοτώσει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο κοροναϊός

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ωθούνται στην πείνα λόγω της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν από έλλειψη τροφής παρά από την ίδια την ασθένεια, προειδοποιεί η Oxfam.

Κλειστά σύνορα, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχουν στερήσει το εισόδημα πολιτών σε ήδη εύθραυστες οικονομίες, ωθώντας ένα εκατομμύριο επιπλέον ανθρώπους στην πείνα στην περίπτωση του Αφγανιστάν και κλιμακώνοντας την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη,

όπου ήδη τα δύο τρίτα του πληθυσμού πεινούν.

Σύμφωνα με την έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες πείνας στο Αφγανιστάν αυξήθηκε από τα 2,5 εκατομμύρια τον περσινό Σεπτέμβρη στα 3,5 εκατομμύρια τον Μάιο, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των συνόρων και της παύσης των εμβασμάτων των μεταναστών Αφγανών που ζουν στο γειτονικό Ιράν.

Περισσότεροι οι νεκροί της πείνας παρά του κοροναϊού

Η Oxfam τονίζει ότι ακόμη και 12,000 άτομα σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα καθημερινά, δηλαδή 2,000 περισσότεροι σε σχέση με τα άτομα που πέθαιναν καθημερινά από κοροναϊό τον Απρίλιο.

Εκτός από το Αφγανιστάν, η οργάνωση εγείρει ανησυχίες και για το μέλλον της Υεμένης, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Βενεζουέλας, της Σαχέλ στη Δυτική Αφρική, του Σουδάν, της Αιθιοπίας, του Νότιου Σουδάν, της Συρίας και της Αϊτής.

«Οι συντριπτικές επιπτώσεις του κοροναϊού είναι πολύ πιο διαδεδομένες από τον ίδιο τον ιό, ωθώντας εκατομμύρια από τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο σε ακόμη βαθύτερη πείνα και φτώχεια. Ο περιορισμός της φονικής ασθένειας είναι πολύ σημαντικός, όμως οι κυβερνήσεις πρέπει να αποτρέψουν και τον θάνατο άλλων τόσων – αν όχι περισσότερων – ανθρώπων από πείνα», προειδοποιεί ο επικεφαλής της Oxfam στη Βρετανία, Ντάνι Σρισκανταράτζαχ.

«Για πολλούς ανθρώπους, ο κοροναϊός είναι μια κρίση πάνω σε μια άλλη κρίση. Για να σπάσουν τον κύκλο της πείνας, οι κυβερνήσεις πρέπει να οικοδομήσουν πιο δίκαια και πιο βιώσιμα συστήματα τροφής που εξασφαλίζουν ότι οι μικροί παραγωγοί και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην».

Εκτός από τις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, κινδυνεύουν και άλλες που βρίσκονται σε μεσαία οικονομική κλίμακα, όπως η Ινδία ή η Βραζιλία.

Η μαζική ανεργία επηρεάζει όλες τις χώρες, όμως οι παράτυποι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο, καθώς συχνά δεν έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν για να εργαστούν.

Τα εμβάσματα προς την Υεμένη από εργαζόμενους που ζουν στο εξωτερικό μειώθηκαν κιατά 80% – δηλαδή κατά 253 εκατ. δολάρια – τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020, ως αποτέλεσμα της απώλειας θέσεων εργασίας στις χώρες του Κόλπου. Οι αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων και αύξηση των τιμών στη χώρα, η οποία εισάγει το 90% των τροφίμων της.

Φρίκη στην Υεμένη

Ο Σαλέμ Τζαφέρ Μπαομπάιντ, εκπρόσωπος του οργανισμού Islamic Relief στην Υεμένη, αναφέρει ότι ο πόλεμος έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στηρίζεται σε μεροκάματα και όχι σε σταθερή εργασία.

«Η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι. Αυτό έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή εκείνων που καθημερινά πασχίζουν να καλύψουν τις ανάγκες τους», δήλωσε.«Η πανδημία έχει επηρεάσει ακόμη και τον βασικό κύκλο ζωής και ο πόνος των ανθρώπων έχει αυξηθεί».

Το Islamic Relief προειδοποιεί ότι παρά το γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων έχουν αυξηθεί υπερβολικά τις τελευταίες εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να συγκεντρώσει επαρκή χρήματα για την Υεμένη. Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο Μπαομπάιντ, περισσότερες οικογένειες έχουν καταφύγει στην επαιτεία.

Το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Σίτισης του ΟΗΕ, το οποίο εκτιμά ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν έντονη πείνα θα αυξηθούν κατά 122 εκατομμύρια φέτος ως αποτέλεσμα της πανδημίας, μείωσε τις διανομές τροφίμων σχεδόν στο 50% στη βόρεια Υεμένη. Η Oxfam τονίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί από τους περιορισμούς κίνησης και άλλα μέτρα της μάχης με την πανδημίας.

Η Oxfam καλεί σε συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων για την καταπολέμηση της πείνας που προκαλεί η πανδημία και πιέζει για τη διαγραφή χρεών των φτωχότερων χωρών στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών των G20 την επόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, ο οργανισμός υπογραμμίζει την κρίση στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, όπου τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων που μοιράζονται τους ίδιους πόρους.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα