Αλλάζει η φωνή μας όσο μεγαλώνουμε;

Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε άλλο μέρος του σώματος, οι φωνητικές χορδές γερνούν, αλλάζοντας τη φωνή μας. Η φωνή, ωστόσο, είναι απαραίτητη για να επικοινωνούμε με τα άλλα άτομα, αλλά την θεωρούμε δεδομένη με συνέπεια να κάνουμε στην καθημερινότητά μας πράγματα που την καταπονούν.

Πώς αλλάζει η φωνή στην εφηβεία

Πριν από την εφηβεία, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στον ήχο που παράγουν οι φωνητικές χορδές μεταξύ κοριτσιών και αγοριών. Αλλά κατά την εφηβεία, οι ορμόνες αρχίζουν να ασκούν τον ειδικό ρόλο τους.

Αυτό αλλάζει τη δομή του λάρυγγα –καθιστώντας

το «μήλο του Αδάμ» πιο εμφανές στα αγόρια– και το μήκος των φωνητικών χορδών. Μετά την εφηβεία, το μήκος τους είναι περίπου 16 mm στα αγόρια και 10 mm στα κορίτσια.

Ενήλικοι ήχοι

Οι φωνητικές χορδές των κοριτσιών είναι, επίσης, 20%-30% πιο λεπτές μετά την εφηβεία. Αυτές οι πιο κοντές, λεπτότερες φωνητικές χορδές είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν συνήθως υψηλότερη φωνή από τους άνδρες.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο λάρυγγας αρχίζει να αυξάνει την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα, καθιστώντας τον πιο άκαμπτο και περισσότερο σαν οστό παρά χόνδρο. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει ήδη από τα τριάντα – ειδικά στους άνδρες.

Οι συνήθειες που γερνούν τη φωνή γρηγορότερα

Ενώ οι φωνητικές χορδές γερνούν με τον ίδιο ρυθμό στους περισσότερους ανθρώπους, πολλοί παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο βλάβης τους – και έτσι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που ακούγεται η φωνή σας:

– Ο καπνός του τσιγάρου είναι από τους χειρότερους εχθρούς της φωνής και του λάρυγγα. Το κάπνισμα ερεθίζει τις φωνητικές χορδές, προκαλεί φλεγμονή, πρήξιμο και έτσι αλλοιώνει τη φωνή.

– Το πολύ αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση, η οποία καταπονεί τις φωνητικές χορδές.

– Ορισμένα φάρμακα.

– Η υπερβολική χρήση, η οποία παρατηρείται συνήθως σε τραγουδιστές και άλλα άτομα που χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας, όπως οι δάσκαλοι, μπορεί να οδηγήσει σε μια ασυνήθιστη κατάσταση που ονομάζεται οίδημα Reinke. Το οίδημα προκαλεί τη διόγκωση του υγρού στις φωνητικές χορδές, αλλάζοντας τη φωνή και συχνά κάνοντάς την πιο βαθιά.

– Η δυνατή ομιλία καταπονεί τις φωνητικές χορδές και μπορεί να τους προκαλέσει βλάβες. Αυτός είναι ο λόγος, π.χ., που μετά από μια συναυλία όπου τραγουδήσαμε με την ψυχή μας ή μετά από έναν αγώνα στον οποίο εμψυχώναμε την αγαπημένη μας ομάδα βραχνιάζουμε.

Ακούστε το σώμα σας

Η ξαφνικά βραχνή φωνή μπορεί να υποδηλώνει από κάτι απλό, όπως μια αλλεργία, έως κάτι σοβαρό, όπως ο καρκίνος. Αν η βραχνάδα σας διαρκεί επί περισσότερο από 1-2 εβδομάδες, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

* Πηγή: Vita

Keywords
Τυχαία Θέματα