«Αν κέρδιζε την Ουκρανία, ο Πούτιν θα στρεφόταν δυτικά»
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πήρε σταθερή θέση - μαζί με τον επίσης ιστορικό Τίμοθι Σνάιντερ - κατά του απολυταρχισμού. Επαναδιατύπωσε με διαφορετικές αφορμές, σε αρθρογραφία, συνεντεύξεις και διαδικτυακές διαλέξεις, την κριτική που έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια μέσω της βιβλιογραφίας της, που περιλαμβάνει το «Γκουλάγκ» (Ιωλκός, μτφ. Ελευθερία Τσίτσα, 2009, βραβείο Πούλιτζερ), το «Σιδηρούν παραπέτασμα» (Αλεξάνδρεια, μτφ. Κώστας Κουρεμένος, 2016) και τον «Κόκκινο λιμό» (Αλεξάνδρεια, μτφ. Μενέλαος Αστερίου, 2019).
Η εισβολή του Πούτιν
Μ' αυτή την αφορμή μιλήσαμε μαζί της μέσω Skype στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται.
Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βάσιμο τρόπο τι θα ακολουθήσει. Μπορεί ο πόλεμος να τελειώσει σε λίγες ημέρες, μπορεί να τραβήξει για μήνες. Οι Ουκρανοί ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες μας. Νίκησαν τους Ρώσους στο Κίεβο, πριν από μέρες στο Χάρκοβο και αντιστέκονται σθεναρά στο Ντονμπάς. Δυστυχώς κάποιες περιοχές στη Νότια Ουκρανία έχουν περάσει στα χέρια των Ρώσων. Νομίζω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν ο Πούτιν αποφασίσει ότι δεν αξίζει να πολεμάει ο στρατός του και όταν οι στρατηγοί του εξεγερθούν επειδή χάνουν στρατιώτες. Ο φόρος αίματος συγκρίνεται ήδη με το Αφγανιστάν. Διαφορετικά πιστεύω ότι οι Ουκρανοί θα πολεμούν για πάντα. Ακόμη και σε περιοχές υπό κατοχή θα δημιουργηθεί κίνημα αντίστασης.
Για τα κίνητρα του Πούτιν γνωρίζουμε αυτά που μας έχει αποκαλύψει ο ίδιος. Πρώτα πρώτα, επιθυμεί την ανασύσταση σε μικρότερη εκδοχή της Σοβιετικής Ενωσης, που θα περιλαμβάνει σίγουρα τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Μην ξεχνάμε ότι μεγαλώνει ηλικιακά, νοσταλγεί την αυτοκρατορία που γνώρισε στη νεότητά του και πασχίζει να αφήσει παρακαταθήκη με το όνομά του. Δεύτερος λόγος είναι ότι η Ουκρανία κατευθυνόταν προς τον δρόμο μιας πετυχημένης δημοκρατίας, ύστερα από τις διαρκείς εξεγέρσεις εναντίον κυβερνήσεων σοβιετικού ή κλεπτοκρατικού τύπου - το 1991, το 2005, το 2014. Για τον Πούτιν αυτό το πολιτικό σύστημα είναι μια τεράστια απειλή.
Πιστεύω ότι αν ο Πούτιν κέρδιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα ήθελε να στραφεί επιθετικά προς τη Δύση εκπέμποντας απειλή ακόμη και για την Πολωνία ή και τη Γερμανία. Οταν ήταν νέος, ως γνωστόν, εργαζόταν ως πράκτορας στη Δρέσδη. Θυμάται απολύτως την εποχή που η Μόσχα ήταν κυρίαρχη στη μισή Γερμανία. Και πιστεύει ότι αφού συνέβη μια φορά, μπορεί να ξανασυμβεί. Ευτυχώς για εμάς, ο σχεδιασμός του δεν πηγαίνει πολύ καλά.
Είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την «άλλη», «εναλλακτική» Ρωσία: εκείνη που θέλει τη φιλελεύθερη κοινωνία και στρέφεται εναντίον της αυτοκρατορικής λογικής. Σίγουρα εκείνη που επιθυμεί την αύξηση της ευημερίας των πολιτών της και όχι την εισβολή σε γειτονικά κράτη. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στη Ρωσία που πιστεύουν σε αυτές τις αξίες, ανάμεσά τους ο Αλεξέι Ναβάλνι.
Τα τελευταία 30 χρόνια η υιοθέτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας από τα πρώην ανατολικά κράτη υπήρξε μια απίστευτη επιτυχία. Με δεδομένες μάλιστα τις χαμηλές προσδοκίες όλων ή τις κρίσεις που προέκυπταν. Αντιθέτως, όλα τα κράτη που ανήκουν στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ευημερίας, έχουν διπλασιάσει ή τριπλασιάσει το ΑΕΠ τους, ανέπτυξαν διακρατικές σχέσεις και διατήρησαν την ειρήνη σε μια περιοχή που στο παρελθόν έδωσε παγκοσμίους πολέμους. Αυτό που συνέβη βέβαια είναι ότι εισήγαγαν και τις ασθένειες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Παρατηρούμε εκεί, κυρίως στην Πολωνία και την Ουγγαρία, την ίδια απόρριψη φιλελεύθερων αξιών και τον ευρωσκεπτικισμό που παρατηρούμε σε μέρος της γαλλικής πολιτικής τάξης ή στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα. Το πιο «πετυχημένο» μοντέλο απ' αυτή την έννοια εντοπίζεται στην Ουγγαρία, ενώ στην Πολωνία η αντιπολίτευση είναι ακόμη ισχυρή και αντιστέκεται. Δεν υπάρχει, όπως, τίποτε μετα-κομμουνιστικό σ' αυτή την ιδεολογία. Αντιθέτως, η ιδεολογία του Fidesz (σ.σ.: το δεξιό συντηρητικό κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν) μοιάζει πολύ με τη σκληρή Δεξιά των αμερικανών Ρεπουμπλικανών ή με τις ιδέες του Σαλβίνι και της Μαρί Λεπέν.
Το μοντέλο στο οποίο βασίζονται οι σημερινοί απολυταρχικοί ηγέτες είναι ο Λένιν, ο οποίος δεν ήταν απλώς ο εισηγητής των fake news της εποχής του, αλλά και ένας συνωμοσιολόγος που διέσπειρε αντίστοιχες θεωρίες. Το μοντέλο ξεκινάει από την απόλυτη πίστη και λατρεία του ηγέτη, ο οποίος φροντίζει να μην υπάρχει παράλληλο ανταγωνιστικό σύστημα και επενδύει στο ένα και μοναδικό κόμμα. Παλιότερα ο έλεγχος γινόταν μέσω της λογοκρισίας, σήμερα μέσω των social media.
Η συμπάθεια για τη Ρωσία έχει βαθιά κοιτάσματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πέρα από την αναλογία που ήθελε να καθιερώσει ο Τραμπ. Υπάρχει ένας θαυμασμός για τον Πούτιν με την έννοια ότι είναι ο σκληρός ή βίαιος ηγέτης, αλλά την ίδια στιγμή και αποτελεσματικός σε σχέση με τους φιλελεύθερους δημοκράτες. Ενα άλλο «ρεύμα» της κοινής γνώμης θαύμαζε αυτό που νόμιζε ότι ήταν η «λευκή χριστιανική» ρωσική κοινωνία: έναν γελοίο μύθο ουσιαστικά, καθώς στη Ρωσία ζει ένα μεγάλο ποσοστό μουσουλμάνων, ενώ ο ίδιος ο Πούτιν εισέβαλε σε χριστιανικά κράτη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απίστευτο περιστατικό στο Δήλεσι: Κοπέλα καυγάδισε με το αγόρι της και στη συνέχεια τον πάτησε με το αυτοκίνητο
- Κώστας Χαρδαβέλλας: «Έχω διαγράψει τη λέξη μητέρα από τη ζωή μου»
- Survivor 5 Επεισόδια 97 - 99: Συγκλονιστικοί αγώνες ασυλίας - Αποχώρηση έκπληξη
- Συντάξεις: Αυξήσεις για επικουρικές από το 2023 δείχνει το ΣτΕ [πίνακας]
- Τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας;
- X Factor: Ο γιος του Γιώργου Παπαδάκη εξέπληξε τους κριτές
- Σπανούλης - Χοψονίδου: Eίναι full in love και δεν το κρύβουν - Οι αγκαλιές και τα φιλιά στα μπουζούκια
- Εορτολόγιο Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 23/05
- ΕΟΔΥ: Αυτές είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων
- Πλήγμα στο κύρος της Ρωσίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τέχνη με πλούσια (ελληνική) ιστορία - Μοναδικά έργα σε δημοπρασία
- «Αν κέρδιζε την Ουκρανία, ο Πούτιν θα στρεφόταν δυτικά»
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ανοίγει η ψαλίδα
- «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρόβα για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ»
- Λήξη συναγερμού για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων
- «Είμαι αυτό που δείχνουν (ή κρύβουν) τα κείμενά μου»
- Σορός σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής
- Πάτρα: Φωτιά κοντά στο γήπεδο της Παναχαϊκής
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- «Αν κέρδιζε την Ουκρανία, ο Πούτιν θα στρεφόταν δυτικά»
- Τέχνη με πλούσια (ελληνική) ιστορία - Μοναδικά έργα σε δημοπρασία
- «Είμαι αυτό που δείχνουν (ή κρύβουν) τα κείμενά μου»
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ανοίγει η ψαλίδα
- «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρόβα για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ»
- Πάτρα: Φωτιά κοντά στο γήπεδο της Παναχαϊκής
- Λήξη συναγερμού για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων
- Σορός σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής
- Το bullying σκορπά τον τρόμο και σκοτώνει
- Σύσταση στην ΕΕ για προετοιμασία προγράμματος εμβολιασμού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι παγίδες και τα διλήμματα του νέου ΣΥΡΙΖΑ
- ΝΑΤΟ, η επόμενη ημέρα
- Συντάξεις Ιουνίου 2022: Εβδομάδα πληρωμών - Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία
- Λύκεια: Ξεκινούν σήμερα (23/5) οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
- Γεγονός και άποψη
- Χαιρέτα μου τον Πλάτανο: Η Μάρμω στέλνει αποστολή στην Ιταλία
- Η επισιτιστική κρίση «χτυπά την πόρτα» της Ευρώπης
- Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Συνάντηση στις Βρυξέλλες για ειρηνευτικό σχέδιο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
- Εκτός εάν…
- Υπόθεση Τοπαλούδη: Οι γυναίκες δεν είναι οικόπεδα προς ενοικίαση