Άντονι Μπλίνκεν: Τι κρύβεται πίσω από την έκκληση για «ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα

Στα αίτια που έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν να έχουν ξεκινήσει τις εκκλήσεις για «ανθρωπιστική παύση» στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που συνεχίζει να εξοπλίζει το Ισραήλ, στέκεται εκτενές άρθρο του Al Jazeera.

Ενδεικτικό είναι ότι τη στιγμή που

ο Άντονι Μπλίνκεν συναντιόταν με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να τους παροτρύνει να κάνουν «ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα, το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, πλήττοντας νοσοκομεία, ασθενοφόρα και αμάχους που προσπαθούσαν να σωθούν.

Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι «ανθρωπιστικές παύσεις» είναι ανεπαρκείς για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, με τον ΟΗΕ μάλιστα να έχει εκφράσει την ανησυχία τους για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Δεν ξέρω ποιος συμβουλεύει νομικά την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά κάνουν μεγάλο λάθος»

«Αυτό είναι προφανώς εντελώς ανεπαρκές και πιθανώς δεν είναι βιώσιμο με την πάροδο του χρόνου. Είναι κατά κάποιο τρόπο μια παράλογη προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Άνταμ Σαπόρο, διευθυντής για το Ισραήλ-Παλαιστίνη στη ΜΚΟ, Δημοκρατία για τον Αραβικό Κόσμο Τώρα (DAWN).

«Δεν ξέρω ποιος συμβουλεύει νομικά την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά αν νομίζουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος να αντισταθμίσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτό απλά δεν είναι νόμιμο», σημείωσε.

Άντονι Μπλίνκεν

Ο Σαπίρο πρόσθεσε ότι η έκκληση για ανθρωπιστικές παύσεις ανοίγει επίσης έναν δρόμο για μια σύγκρουση «που δεν καταλήγει κάπου» χωρίς το Ισραήλ να λογοδοτήσει ή να έχει κάποιο πολιτικό κόστος.

Ενώ βρισκόταν στο Ισραήλ την Παρασκευή, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η προσωρινή παύση των μαχών θα επέτρεπε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, θα προστάτευε τους Παλαιστίνιους πολίτες και θα επέτρεπε στη διπλωματία να απελευθερώσει αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Πιστεύουμε ότι καθεμία από αυτές τις προσπάθειες θα διευκολυνθεί από ανθρωπιστικές παύσεις, από ρυθμίσεις επί τόπου που αυξάνουν την ασφάλεια για τους αμάχους και επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οποιαδήποτε παύση θα ήταν «περιορισμένη», ένας στόχος πολύ λιγότερο φιλόδοξος από την επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός.

Παρόλα αυτά, η στάση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ. Πριν από δύο εβδομάδες, η Ουάσινγκτον άσκησε βέτο σε πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε ανθρωπιστική παύση.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπει την οργή της αμερικανικής κοινής γνώμης»

Η Σάντρα Ταμάρι, εκτελεστική διευθύντρια του Adalah Justice Project, μιας ομάδας υπεράσπισης, δήλωσε ότι η έκκληση για ανθρωπιστική παύση δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό της χώρας για τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα, καθώς πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι την Παρασκευή, με το νούμερο να αυξάνεται διαρκώς.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπει την οργή της αμερικανικής κοινής γνώμης για αυτή τη γενοκτονία και αυτές τις δολοφονίες και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να δικαιολογήσει το γεγονός ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να συνεχίσει», δήλωσε η Ταμάρι στο Al Jazeera.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έγινε εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των αραβικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων για τον χειρισμό της σύγκρουσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Μια δημοσκόπηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ του, 17% της υποστήριξης μεταξύ των Αράβων Αμερικανών, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά 42 μονάδες.

Διαφωνίες στην κυβέρνηση

Υπήρξαν επίσης αναφορές για αυξανόμενες διαφωνίες εντός της ίδιας της κυβέρνησης. Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζος Πολ, δήλωσε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω της «συνεχιζόμενης θανατηφόρας βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ».

Η Ταμάρι τόνισε ότι μια ανθρωπιστική παύση δεν θα καταπνίξει την οργή εντός των κοινοτήτων που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

«Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν μια παύση στους βομβαρδισμούς για να έρθουν τρόφιμα και μετά να βομβαρδιστούν ξανά. Είναι απολύτως απαράδεκτο», είπε χαρακτηριστικά.

Άντονι Μπλίνκεν

Αλλά ακόμη και η μετριοπαθής πίεση του Μπλίνκεν για προσωρινή αναστολή των εχθροπραξιών φαίνεται ότι απορρίφθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ξεκαθάρισα ότι συνεχίζουμε με πλήρη ισχύ και ότι το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων μας», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Οι Ισραηλινοί απλά λένε τώρα κατάμουτρα στους Αμερικανούς: Δεν ακούμε καν τι έχετε να πείτε»

Ο Σαπίρο δήλωσε ότι η απόρριψη αυτή απηχεί μια μακροχρόνια προσέγγιση μεταξύ των Ισραηλινών ηγετών. Όπως εξήγησε, μπορούν να αγνοήσουν τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον επειδή γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν πραγματικές κυρώσεις στο Ισραήλ.

Για παράδειγμα, παρά την αντίθεσή τους στους παράνομους εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ΗΠΑ έχουν κάνει ελάχιστα για να σταματήσουν την επέκταση του Ισραήλ εκεί ή την επιδείνωση της βίας των εποίκων που υποστηρίζεται από το κράτος, δήλωσε ο Σαπίρο.

«Οι Ισραηλινοί απλά λένε τώρα κατάμουτρα στους Αμερικανούς: Δεν ακούμε καν τι έχετε να πείτε, επειδή δεν το υποστηρίζετε με τίποτα».

Το Ισραήλ λαμβάνει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ετησίως και ο Μπάιντεν έχει ζητήσει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την ισραηλινή κυβέρνηση από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Επιπλέον, το Πεντάγωνο δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «δεν θέτει κανένα όριο στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα όπλα» που παρέχονται από τις ΗΠΑ. Ομοίως, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «δεν χαράζει κόκκινες γραμμές» για το Ισραήλ.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσης την Παρασκευή ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης πετούν πάνω από τη Γάζα για να υποστηρίξουν «τους ισραηλινούς εταίρους καθώς εργάζονται για τις προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων», γεγονός που υποδηλώνει άμεση εμπλοκή στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ.

Παλαιστινιακές ομάδες κρατούν περισσότερους από 200 αιχμαλώτους, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε 1.400 Ισραηλινούς.

Έκτοτε, το Ισραήλ έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς και βομβαρδίζει ανελέητα τη Γάζα, στο όνομα της εξάλειψης της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Έχετε βάψει τα χέρια σας με αίμα»

Δεδομένης της υποστήριξης των ΗΠΑ στην πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ, οι υπέρμαχοι των παλαιστινιακών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι δεν πείθονται από την αυξανόμενη έμφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην προστασία των αμάχων στη Γάζα. Στην πραγματικότητα, η εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ φαίνεται να έχει χειροτερέψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αύξησαν τις εκκλήσεις τους προς τον ισραηλινό στρατό να τηρεί τους «κανόνες του πολέμου».

Την Παρασκευή, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι βλέπει «τα δικά του παιδιά» στις εικόνες των νεκρών και τραυματισμένων παλαιστινιακών παιδιών στη Γάζα. Ωστόσο, συνέχισε να τονίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία

Όμως η Ταμάρι από το Adalah Justice Project δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Παλαιστίνιοι Αμερικανοί δεν πέφτουν «από αυτές τις ευγένειες». «Όλοι οι Παλαιστίνιοι κοιτάζουν τον Μπλίνκεν, τον Μπάιντεν, όλη αυτή την κυβέρνηση και λένε: ‘Έχετε βάψει τα χέρια σας με αίμα’», δήλωσε η Ταμάρι. Ο Ταρίκ Κένι-Σάουα, συνεργάτης για θέματα αμερικανικής πολιτικής στο παλαιστινιακό think tank, Al-Shabaka, απέρριψε επίσης τον ήπιο τόνο της κυβέρνησης Μπάιντεν και την έκκληση για ανθρωπιστικές παύσεις.

«Προσπαθούν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους όσο είναι σίγουροι ότι οι ΗΠΑ θα τους υποστηρίξουν»

«Κάθε κόμμα που χρηματοδοτεί το Ισραήλ με 14 δισ. δολάρια και αναπληρώνει τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να διαπράξει γενοκτονία στη Γάζα είναι ενεργός συνεργός», δήλωσε ο Κένι-Σάουα.

«Η διανθισμένη ρητορική περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την οποία είναι γνωστή η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από ζεστό αέρα. Αν η Ουάσινγκτον ήθελε να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων του Ισραήλ, θα μπορούσε εύκολα να αξιοποιήσει το πρωτοφανές ποσό οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει», προσέθεσε.

Προς το παρόν, καθώς η διεθνής πίεση αυξάνεται και τα αιτήματα για κατάπαυση του πυρός γίνονται πιο δυνατά, ο Κένι-Σάουα δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο στους Παλαιστίνιους.

«Η ελάχιστη πίεση που τους ασκεί η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι η απόδειξη ότι η άνευ όρων υποστήριξη δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο Al Jazeera.

«Νομίζω ότι προσπαθούν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους σε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχουν, όπου είναι σίγουροι ότι οι ΗΠΑ θα τους υποστηρίξουν, ό,τι κι αν κάνουν», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα