Απομακρύνεται το σενάριο για Πάσχα στο χωριό – Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Ολοένα και απομακρύνεται το σενάριο για Πάσχα στα χωριά, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένει υψηλό, με τους ειδικούς να μην «βλέπουν» αισθητή υποχώρηση τις προσεχείς ημέρες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διακυβευθεί το σταδιακό και με προσοχή άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η επαναλειτουργία της εστίασης και

ο τουρισμός.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουν μαζί σχολεία και εστίαση στις 10 Μαΐου. Ειδικά για την εστίαση, έχει  πέσει στο τραπέζι και το σενάριο να ανοίξει νωρίτερα, στις 5 Μαΐου, με το σκεπτικό ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των κορονοπάρτι σε πλατείες και οι συναντήσεις των πολιτών θα γίνονται συντεταγμένα, με αποστάσεις μέτρα και ασφάλεια.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις διαδημοτικές και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για τη λειτουργία των Εκκλησιών και τυχόν χαλάρωση των περιορισμών, απάντησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «εντός της εβδομάδας».

Υπέρ του «όχι» οι περισσότεροι ειδικοί

Με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις τους, οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί σε μαζική μετακίνηση πολιτών μεταξύ νομών και καλούν τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή.

Την άποψη «να μη συναντήσουν άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν στην κοινωνική τους “φούσκα”» εξέφρασε ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής κλινικής στον «Ευαγγελισμό» Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων.

«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει» προειδοποίησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής.

Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της καθηγήτριας Παθολογίας και μέλους της επιτροπής Ελένης Γιαμαρέλλου, η οποία τάχθηκε κατά των πασχαλινών μετακινήσεων τη στιγμή που μόλις την Κυριακή έγιναν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, εκτιμά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί η πασχαλινή έξοδος, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, της επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Προς συμφωνία με την Εκκλησία για το Πάσχα

Την ίδια στιγμή, τις βάσεις για να βρεθεί λύση αμοιβαίου συμβιβασμού σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα φαίνεται να έβαλαν κυβέρνηση και Εκκλησία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι:

Για την μεν Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής της Ανάστασης, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Την απομάκρυνση του σεναρίου για πασχαλιάτικη έξοδο «έδειξε» με δηλώσεις του και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ανέφερε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».

Επ’ αυτού, διευκρίνισε: «Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ. για τη μετάδοση του ιού) κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Αναφορικά με την περιφορά του Επιταφίου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε γνωστό ότι «Θα γίνει γύρω από τον ναό».

Ο τρόπος εορτασμού του Πάσχα θα απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου.

Επιπλέον, ζητάει να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Στην πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών, είχε ανακοινωθεί ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα