«Ας συζητήσουμε για την έξοδο της Ελλάδας»
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Ελλάδα μετράει περίπου ενάμιση χρόνο από την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ. Στις 8 Μαΐου 2010 έχει προηγηθεί η υπογραφή της δανειακής σύμβασης (του πρώτου Μνημονίου, δηλαδή) μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών
Κατέβηκε από το δωμάτιό του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο μετά από εμένα. Έπρεπε να οργανώσουμε τεχνικά τη συνάντησή μας. Αναζητήσαμε έναν κατάλληλο χώρο. Μας είπαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ότι μπορούμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο, όπου υπήρχε ένα μπαρ, φαντάζομαι γνωστό στην πόλη του Βρότσλαβ, το οποίο ήταν κλειστό. Ήταν θεοσκότεινα, ανάψαμε ένα φως, άρα υπήρχε μια συνθήκη η οποία ήταν αρκετά θεατρική, ή έστω υποβλητική, γιατί υπήρχε ημίφως. Καθίσαμε σε μια γωνιά, υπήρχε ένα τραπέζι του μπαρ, ένας μικρός καναπές στον οποίο κάθισαν οι δύο Γερμανοί συνομιλητές μας. Και από την άλλη μεριά, σε δύο μικρές πολυθρόνες, καθίσαμε ο Γιώργος Ζανιάς κι εγώ.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ευθύς, χωρίς προλόγους – «Let’s discuss the exit of Greece from euro» ήταν η χαρακτηριστική φράση. Άρα έθεσε το ζήτημα αμέσως στο τραπέζι κι άρχισε ένα γκραν γκινιόλ, το οποίο κράτησε ενενήντα λεπτά – μιάμιση ώρα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη βοήθεια του Γεργκ Άσμουσεν μας ανέπτυξε το επιχείρημα, πόσο ευνοϊκό θα ήταν για την Ελλάδα να αποχωρήσει, προσωρινά υποτίθεται, από το ευρώ και όταν ανακάμψει, όταν ξαναποκτήσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής, ξαναμπαίνει στην Ευρωζώνη.
Είχαν προετοιμάσει ένα σχέδιο, μας είπαν ότι το έχουν μελετήσει εις βάθος, ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ότι θα υπάρξει πρόβλεψη να μπορούν οι πολίτες να παίρνουν από τα ΑΤΜ ένα μικρό ποσό, ας πούμε πενήντα ευρώ κάθε εβδομάδα για τις στοιχειώδεις δαπάνες, ότι πιθανότατα θα υπήρχε διακοπή των διεθνών εμπορικών συναλλαγών και βεβαίως θα υπήρχε πρόβλημα με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση θα φρόντιζε για την οργάνωση μιας «αερογέφυρας», για τη μεταφορά τροφίμων, αγαθών που δεν τα βρίσκει κανείς στην ελληνική παραγωγή, για τη μεταφορά φαρμάκων. Άρα, μιλούσαν για μια συνθήκη πολεμική, για ένα σενάριο συγκλονιστικό. Είναι άλλο οι αόριστες και ανεύθυνες συζητήσεις για το ενδεχόμενο του Grexit και τελείως διαφορετικό μια τόσο συγκεκριμένη συζήτηση μεταξύ των πολιτικά βασικών συνομιλητών.
Εγώ του απαντώ αμέσως και του επισημαίνω ότι το Grexit, εμφανιζόμενο έστω ως δήθεν προσωρινό, είναι τραγικό για την Ελλάδα, για τον λαό της. Η απάντηση μου ήταν: «Δεν θα οδηγήσουμε τη δημοκρατία σε κρίση, δεν θα οδηγήσουμε τον λαό στη φτώχεια, δεν θα οδηγήσουμε την Ελλάδα πενήντα χρόνια πίσω, δεν μπορείς να καταλάβεις ποιο θα είναι το domino effect, ή εν πάση περιπτώσει σου λέω ότι θα είναι τεράστιο». Με ρωτά, λοιπόν, «άρα η απάντηση είναι αρνητική», του λέω «η απάντηση είναι αρνητική», μου λέει «μήπως θέλεις να ρωτήσεις τον Πρωθυπουργό», του λέω «δεν βλέπω κανένα λόγο να κάνω ειδική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Έχω εξουσιοδότηση και εντολή να υπερασπιστώ και να εκπροσωπήσω τα εθνικά συμφέροντα, επιπλέον και τα συμφέροντα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα αντιλαμβάνομαι. Εκπροσωπώ την Ελλάδα, και η απάντηση μου είναι όχι, δεν συζητώ το σενάριο αυτό».
Εξήγησα ότι το Grexit είναι δραματικό για την Ελλάδα, η οποία θα υποβαθμιστεί πάρα πολλά επίπεδα ανάπτυξης και ευημερίας, ότι αυτό είναι τραγικό για την κοινωνική συνοχή, είναι απειλητικό για το κράτος δικαίου, για την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα. Επιπλέον δε ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, τις οποίες δεν εκτιμούν σωστά. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι μπορεί να υποθέσει κανείς διά γυμνού οφθαλμού, ότι αυτές δεν θα είναι μόνο χρηματοοικονομικές ή χρηματοπιστωτικές, αλλά θα είναι πρωτίστως κοινωνικές, πολιτικές, θεσμικές, δημοκρατικές, ότι θα αφορούν στην πραγματικότητα τις εγγυήσεις και τους θεσμούς της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου… Νομίζω ότι περισσότερο επιθυμούσαν –επιθυμούσε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσωπικά– να ξέρουν αν εμείς έχουμε κάνει μία συνειδητή επιλογή παραμονής στο ευρώ με όλες τις επιπτώσεις που αυτό έχει και αν ξέρουμε ότι αυτό είναι το εθνικά συμφέρον, αυτό που αρμόζει στον τόπο μας και στους ανθρώπους μας.
«Θα σου είχα πει πολλά ψέματα»Ήταν μία σχέση ουσιαστική και ειλικρινής. Στο τελευταίο Eurogroup στο οποίο μετείχα, τον Μάρτιο του 2012, μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης στο χρέος και λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε μία προσωπική συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνόδου και του είπα «Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ειλικρίνειά σου και γιατί έμεινες πιστός σε όλα όσα συμφωνήσαμε. Μπορεί να συμφωνούσαμε δύσκολα, αλλά αυτά που συμφωνούσαμε ετηρούντο και κυρίως υπήρχε ειλικρίνεια στη σχέση μας». Τότε με το ιδιόρρυθμο, αλλά υπαρκτό, χιούμορ του μου απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «Κοίταξε, δεν σου είπα πολλά ψέματα επειδή συζητούμε μεταξύ μας στα αγγλικά και ως εκ τούτου έχουμε περιορισμένες εκφραστικές δυνατότητες. εάν μιλούσαμε στα γερμανικά θα σου είχα πει πάρα πολλά ψέματα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανοιχτά σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ -Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ στις 31/12
- Άλλο το ωράριο στα σούπερ μάρκετ παραμονή Πρωτοχρονιάς 31/12 - Τι ώρα κλείνουν
- Εντοπίστηκε νεκρός ο αδελφός του Στέλιου Ρόκκου – Είχε πάει για ψαροντούφεκο
- Τραγωδία στο Περιστέρι: 35χρονος λογομάχησε με τον 62χρονο πατέρα του και τον μαχαίρωσε θανάσιμα
- Οικογενειακή τραγωδία στο Περιστέρι: 35χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 62χρονο πατέρα του - "Ελάτε, σκότωσα τον πατέρα μου" - Πώς έγινε το φονικό
- Νέος συναγερμός στην Εύβοια: Εγκλωβίστηκαν 4 άτομα νεαρής ηλικίας σε γκρεμό
- «Ζαχαροκάντυο ζυμωτή- Χαρτί-χαρτί και καλαμάρι» – Η σημασία των στίχων από τα “ασυνάρτητα” πρωτοχρονιάτικα κάλαντα
- Οικογενειακή τραγωδία στο Περιστέρι: Νεκρός 62χρονος – Έχει προσαχθεί ο γιος του
- Ποιοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και ξενοδόχοι χάνουν τα ακίνητά τους (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Γιατί το 2023 ήταν κακό για τη Δύση: Από τον εφτάψυχο Πούτιν ως την κατακραυγή για το μακελειό στη Γάζα
- Σκηνοθέτες που ερωτεύτηκαν τις μούσες τους με την πρώτη ματιά
- H αναγέννηση της Νότιγχαμ και η κρίση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- «Ας συζητήσουμε για την έξοδο της Ελλάδας»
- «Οι ταυτότητες στην οθωμανική αυτοκρατορία είναι μια σύνθετη διαδικασία»
- «Ποδαρικό» με 4 μεγάλες ανατροπές στη φορολογία
- 2023: χάνοντας τις μάχες
- Τι μας αφήνει η χρονιά που φεύγει
- Στα άδυτα μιας κοινωνίας που παρακμάζει
- Η χρονιά του Πεπ και της Σίτι
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- «Ας συζητήσουμε για την έξοδο της Ελλάδας»
- Θάνατοι διασημοτήτων: Ηθοποιοί, τραγουδιστές και σταρ που πέθαναν το 2023
- «Οι ταυτότητες στην οθωμανική αυτοκρατορία είναι μια σύνθετη διαδικασία»
- Νεκρός 62χρονος στο Περιστέρι, χτυπημένος από μαχαίρι – Συνελήφθη ο γιος του
- Τι μας αφήνει η χρονιά που φεύγει
- Κοροναϊός: Προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες ισοδύναμες με άλλες ασθένειες των ΜΕΘ
- «Ποδαρικό» με 4 μεγάλες ανατροπές στη φορολογία
- 2023: χάνοντας τις μάχες
- Στα άδυτα μιας κοινωνίας που παρακμάζει
- Η χρονιά του Πεπ και της Σίτι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η απορρόφηση των πόρων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» στους βασικούς στόχους το 2024 λέει η Όλγα Κεφαλογιάννη
- Παρασκευάς Καρασούλος: «Οι ζωές μας έχουν ακουμπήσει πάνω στο τραγούδι»
- Ποιοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και ξενοδόχοι χάνουν τα ακίνητά τους (pics)
- Μεγάλη «φυγή» 12 δισ. ευρώ από τις απλές καταθέσεις
- Δανάη Μιχαλάκη: Η βόλτα με την κόρη της στο Καλλιμάρμαρο
- Κλιματική κρίση και πόλεμοι σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει
- BAP Union: Το δεύτερο μεγαλύτερο ιστιοφόρο στον κόσμο από το Περού περιμένει τους επισκέπτες στον Πειραιά
- Αυξήσεις: Τι φέρνει το 2024 σε μισθούς - συντάξεις
- Ποιους γνωστούς Έλληνες αναζήτησαν περισσότερο στην Google το 2023 και γιατί;
- Τραγωδία στο Περιστέρι - Νεκρός ένας 62χρονος από χτυπήματα με μαχαίρι - Προσήχθη ο γιος του