Μπορεί η υπόθεση Μπελέρη να επηρεάσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις;

Η υποψηφιότητα του φυλακισμένου στην Αλβανία δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι μία από τις σημαντικότερες ιδιαιτερότητες των ευρωεκλογών. «Εχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό, τον οποίον νομίζω ότι όλοι, όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά και όχι στα λόγια για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τον αντιλαμβάνονται», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός εννοούσε τον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύει μία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, όπως η Αλβανία, στους κανόνες του κράτους δικαίου. Απευθύνονταν στο εσωτερικό ακροατήριο, η επιλογή της υποψηφιότητας Μπελέρη έγινε για να ανακοπούν οι διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα κόμματα του ακροδεξιού λαϊκισμού. Αλλά δεν αγγίζει, στο μέτρο που θα ήθελε ο Πρωθυπουργός, το ευρωπαϊκό ακροατήριο.

Η περίπτωση Μπελέρη μπορεί να είναι γνωστή στους μηχανισμούς των Βρυξελλών, όμως στην κοινή γνώμη άλλων χωρών-μελών, της Γερμανίας π.χ.,  το όνομα Μπελέρης είναι παντελώς άγνωστο. Κατά πόσο θα καθορίσει η υπόθεση αυτή την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας; «Ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για την ενταξιακή διαδικασία και την προσχώρηση της Αλβανίας στην ΕΕ είναι η εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης του κοινοτικού κεκτημένου. Είναι σημαντικό, ότι αυτό είναι επίσης το μέτρο, το οποίο εφαρμόζουν όλα τα κράτη-μέλη, όταν λαμβάνουν αποφάσεις για μεμονωμένα βήματα στη διαδικασία ένταξης», απάντησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διάσταση Αθήνας – Βερολίνου

Μπορεί η περίπτωση Μπελέρη να επηρεάσει αρνητικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις;

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας είναι στενές και είναι σχέσεις εμπιστοσύνης. Ως εταίρος της ΕΕ και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, διατηρούμε μια εξαιρετική διμερή σχέση», ήταν η απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στα «ΝΕΑ». Πολύ γενική για να καλύψει τη σαφή διάσταση μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας στην περίπτωση της Αλβανίας με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη.

Ελλάδα και Γερμανία ανήκουν στους υποστηρικτές της πρόσδεσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Ιδιαίτερα ένθερμη είναι η Γερμανία για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των έξι υποψήφιων χωρών. Για το Σολτς και τη γερμανική κυβέρνηση, η ένταξη στην ΕΕ είναι το μεγαλύτερο ανάχωμα στη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια. Με τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, βασική επιδίωξη του Βερολίνου είναι η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για να καλυφθεί το γεωστρατηγικό κενό μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας και να μη γίνουν τα Δυτικά Βαλκάνια η κερκόπορτα της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη.

Η υπόθεση Μπελέρη έχει για την ελληνική πλευρά ένα ακόμη αδύνατο σημείο. «Η μάχη που δίνω δεν είναι προσωπική… Είναι μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού, την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Τα αδέλφια μου που μετά από δεκαετίες καταπίεσης θέλουν και δικαιούνται να ζουν ελεύθερα και ειρηνικά, χωρίς φόβο, σε έναν τόπο που σέβεται τα δικαιώματα, την τιμή και τις περιουσίες τους», είπε ο Μπελέρης στο μήνυμα για την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, ελάχιστοι στην Ευρώπη γνωρίζουν την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, πόσο μάλλον για προβλήματα στέρησης μειονοτικών δικαιωμάτων. Για αυτό και ξενίζει η επίκλησή τους τώρα στην περίπτωση Μπελέρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα