Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Έγιναν λάθη με τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Για λάθη στην κατανομή των κονδυλίων που διανεμήθηκαν μέσω των προγραμμάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου από την 86η ΔΕΘ, ο εμπορικός κόσμος τόνιζε εξαρχής ότι επιστρεπτέα προκαταβολή θα έπρεπε να λάβουν μόνο οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου.

Αντιθέτως, μεταξύ άλλων ενισχύσεις έλαβαν τα σούπερ

μάρκετ και οι εταιρείες κούριερ, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ. Σημείωσε ότι η ανάλυση των καταθέσεων δείχνει ότι ενισχύθηκαν περισσότερο τα μεγάλα εισοδήματα, ωστόσο παραδέχτηκε ότι αν δεν υπήρχαν οι επιστρεπτέες θα έκλειναν χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Πρώτη φορά δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για τους μικρομεσαίους»

Αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τα μέτρα που εξήγγειλε, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι οι εξαγγελίες για τους συνταξιούχους και τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι πολύ σημαντικές, καθώς «είναι όλοι πελάτες μας». Ωστόσο σημείωσε ότι στα χρόνια που παρακολουθεί τη ΔΕΘ, δεν θυμάται «άλλη φορά να μην υπάρχει μέτρο για τους μικρομεσαίους».

Εξηγώντας τη δύσκολη θέση στην οποίαν έχει περιέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο πρόεδρος του ΕΕΑ έκανε λόγο για «επιχειρήσεις – ζόμπι», οι οποίες δεν πραγματοποιούν συναλλαγές όμως δεν μπορούν να κλείσουν καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν πιστωτές, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία δεν είναι οριζόντια, ενώ και οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται δεν αφορούν την μικρομεσαία επιχείρηση.

Η σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, το ΕΕΑ είχε συγκρουστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την υψηλή φορολογία και το ασφαλιστικό. Με την παρούσα κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, βασικό σημείο τριβής αποτελεί η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι των μικρών. Ως παράδειγμα έφερε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης, από τους οποίους «εξαιρείται το 85% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Για το σχέδιο Πισσαρίδη και το πλάνο συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε ότι σε «πανεπιστημιακό» επίπεδο ακούγεται πολύ καλό, όμως αφενός στην Ελλάδα δεν υπάρχει η σχετική κουλτούρα, αφετέρου «10 επιχειρήσεις στο κόκκινο, κάνουν μια μεγάλη κόκκινη επιχείρηση». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των συνεργειών.

Συγκεντροποίηση

Αναφερόμενος στις έντονες τάσεις συγκεντροποίησης της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ότι μονοψήφιος αριθμός εταιρειών ελέγχουν τόσο τον κλάδο των ηλεκτρονικών συσκευών όσο και αυτόν τον τροφίμων.

«Μπορεί να υπάρχει 70% αύξηση στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά τα λαμβάνει το 15%» των επιχειρήσεων, είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΕΕΑ, σημειώνοντας ακόμα ότι από τον περσινό Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις δεν πήραν «ούτε ένα ευρώ» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αναφέρθηκε στην εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους που αγγίζει πλέον τα 265 δισ. ευρώ.

Για τον τουρισμό, σημείωσε ότι δίνει μεν «ανάσα» στις περιοχές που δέχονται τουριστικά ρεύματα, αλλά η ενίσχυση αυτή δεν είναι ομοιόμορφη καθώς δεν αφορά κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση.

Αναγκαίες οι 120 δόσεις

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε ένα νέο πρόγραμμα «120 δόσεων», καθώς ωφελεί ιδιώτες και δημόσιο, τους πρώτους επιτρέποντάς τους να απομειώσουν το χρέος τους, το κράτος δίνοντάς του τη δυνατότητα να εισπράξει. Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, είπε ότι προχωρά αργά καθώς συχνά δεν συναινούν οι τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ τάχθηκε κατά τόσο των πρόωρων εκλογών όσο και των αργών διαδικασιών για σχηματισμό κυβέρνησης. «Το πολιτικό ρίσκο επηρεάζει μειώνει κατά 30% τον τζίρο», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα μπορούσε, σε περίπτωση που καλούταν, να υπηρετήσει ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Ανάπτυξης, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να πολιτευτεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα