Χρέη πανδημίας, ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια στην ατζέντα της 11ης αξιολόγησης

Πρεμιέρα με φορολογική ατζέντα στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας κάνει η 11η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το οικονομικό επιτελείο, στις πρώτες επαφές που θα έχει αυτή την εβδομάδα με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο, αναμένεται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο αποπληρωμής των κορωνοχρεών βάζοντας παράλληλα στο τραπέζι τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ καθώς και το θέμα

της μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο.

Στο ραντάρ των δανειστών θα βρεθούν ο δημοσιονομικός λογαριασμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, η πορεία του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες, η υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα των πλειστηριασμών οι οποίοι είχαν «παγώσει» λόγω του lockdown.

Η νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας

Ωστόσο το «καυτό» θέμα της αξιολόγησης δεν είναι άλλο από το νέο σχήμα αποπληρωμής των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η υγειονομική κρίση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οικονομικό επιτελείο και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και το πράσινο φως θα ανάψει την επόμενη εβδομάδα, όταν η σκυτάλη των διαπραγματεύσεων της 11η μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα περάσει στους επικεφαλής των θεσμών. Οι αλλαγές στη ρύθμιση θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα», παράλληλα με τα νέα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

Το σχέδιο

Το σχέδιο που θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 έως 72, ένταξη περισσότερων οφειλών στην νέα ρύθμιση και αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις με στόχο να δοθούν ταμειακές ανάσες στους πληττόμενους και να αποφευχθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή για να διευκολυνθούν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενοι που έχουν «χτυπηθεί» από την πανδημία δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο του 2022 αρχίζει ο Γολγοθάς καθώς θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ποιοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση

Στο νέο σχήμα εξόφλησης των οφειλών της πανδημίας θα μπορούν να ενταχθούν:

– Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

– Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση του τζίρου και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

– Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Πηγή: ΟΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα