Δέκα χώρες σε έναν χρόνο: Πως το όνειρο μιας ψηφιακής νομάδος έγινε εφιάλτης

Μπορείς να ταξιδέψεις μακριά, αλλά δεν μπορείς να αποδράσεις  από τα προβλήματα σου. Αυτό αποδεικνύει η περίπτωση της Φραντσέσκα Σπέκτερ, η οποία έκανε το όνειρο της πραγματικότητα, να ζήσει μέσα σε ένα χρόνο σε δέκα διαφορετικές χώρες για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εργασία και διακοπές είναι αταίριαστος συνδυασμός.

Οι ψηφιακοί νομάδες, όπως η προαναφερόμενη Βρετανίδα, υπήρξε η νέα «καυτή» τάση στο χώρο της εργασίας στην μετά-Covid εποχή, που δίδαξε σε όλο τον κόσμο την απομακρυσμένη εργασία. Είναι,

δηλαδή, οι άνθρωποι που μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είτε ως υπάλληλοι μιας εταιρείας, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι.

Εργασιακή τάση με μεγάλες προσδοκίες

Τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρήθηκε αύξηση των αναζητήσεων για τις βίζες ψηφιακών νομάδων, μια άδεια παραμονής που τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Στις χώρες που προσφέρουν αυτές οι βίζες περιλαμβάνονται η Πορτογαλία, η Κολομβία, η Κύπρος, η Βραζιλία και η Ισπανία, ενώ σύντομα αναμένεται να προστεθεί και η Ιταλία.

Αυτό ακριβώς έκανε και η Φραντσέσκα ως freelance δημοσιογράφος, η οποία, όπως αφηγείται στον Guardian, μετά τον εγκλεισμό και τη μοναξιά του κοροναϊού ήθελε να ζήσει η ίδια αυτό που έβλεπε στις φωτογραφίες των influencers σε όλο τον κόσμο, δηλαδή να εργάζεται, στην προκειμένη περίπτωση να γράφει τα κείμενα της από μια εξωτική παραλία στο Μπαλί.

My year as a digital nomad looked perfect online. The reality? Lost luggage and no days off | Francesca Specter https://t.co/hERhJX3QMa

Guardian Travel (@GuardianTravel) October 30, 2023

Άλλο η εικόνα, άλλο η πραγματικότητα

Και πράγματι για τους επόμενους δώδεκα μήνες «γραφεία» της αποτέλεσαν ένα Airbnb στο μέγεθος παπουτσιού στο κεντρικό Βερολίνο, ένας χώρος για δύο εργαζόμενους στη Βαρκελώνη, το διαμέρισμα ενός φίλου στο Μπρούκλιν και ένα βαγόνι τρένου στη Γενεύη.

Ποια τα συμπεράσματα της; Οι φωτογραφίες υπέροχες, η πραγματικότητα απογοητευτική. Κι αυτό γιατί δεν είναι ιδανικό να γράφεις από μια παραλία στην οποία όλοι δροσίζονται κι εσύ είσαι αναγκασμένη να βρίσκεις συνέχεια τρόπους να μην υπερθερμανθεί το κομπιούτερ σου, ούτε να είσαι έξω με φίλους για ένα ποτό και να πρέπει να φύγεις για να πάρεις συνέντευξη σε κάποιο άτομο που ζει σε διαφορετική ώρα από τη δικιά σου.

Κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα

Επίσης κατά έναν περίεργο τρόπο δεν υπάρχει μέρα που να μην χρειαστεί να δουλέψεις και να την έχεις ολόκληρη για τον εαυτό σου, ενώ τα κόστη των απανωτών ταξιδιών χρειάζονται πολύ καλό προϋπολογισμό για να μην δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλέχθηκαν για να λύσουν.

Συμπερασματικά, όπως λέει, η Φραντσέσκα, το να κάνεις τη δουλειά που αγαπάς είναι ευλογία, το να τα έχεις όλα απλά ανέφικτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα