Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις στο μενού του τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα αύριο, Πέμπτη 15 Απριλίου, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί σήμερα.

Στη συνέχεια, θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη των συνομιλίων, αναμένεται συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου

του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Από ελληνικής πλευράς, στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Ακολούθως, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Δένδια δείπνο «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η δύσκολη αποστολή Δένδια

Από την ελληνική πλευρά, οι προσδοκίες για την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι εξαιρετικά χαμηλές και η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα αξιολογείται ως δύσκολη αποστολή.

Ουσιαστικά αυτό που πραγματικά επιδιώκει αυτή τη στιγμή η ελληνική διπλωματία είναι να αποσπάσει εγγυήσεις -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν θα επαναλάβει τους επόμενους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήσεις, επιθετικές ενέργειες και σκηνικά ανάλογα με αυτά που εκτυλίχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με το Oruc Reis.

Για την Αθήνα το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να συνεχιστεί ο αγώνας δρόμου που γίνεται ώστε να κερδηθεί χρόνος με τη σύσφιξη των σχέσεων με την Τρίπολη και το πάγωμα της εφαρμογής του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι αυτό που ζήτησε η ελληνική πλευρά κατά τα πρόσφατα ταξίδια τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του κ. Δένδια σε Τρίπολη και Βεγγάζη της Λιβύης ήταν να μην κυρωθεί –τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση- το τουρκολιβυκό σύμφωνο από την παρούσα Βουλή της Λιβύης και έτσι να μην ενεργοποιηθεί ώστε να μην εξασφαλίζει επίφαση νομιμότητας η Άγκυρα για τυχόν τουρκικές έρευνες στα νότια της Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα