Δημογραφικό : Ποια μέτρα είναι στα σκαριά προς νομοθέτηση

Σύντομα θα κατατεθούν τα πρώτα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νόμο, διαβεβαίωσε στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και

βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου, σχετικά με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την υλοποίηση της δημογραφικής πολιτικής, η κ. Συρεγγέλα έκανε λόγο για μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται η χώρα να αντιμετωπίσει.

Όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για το δημογραφικό πρόβλημα, στα νέα μέτρα θα συμπεριλαμβάνονται:

– άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του,

– γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα,

– άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές,

– διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους,

-προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

«Θα συνδυάζουν τις επιδοματικές πολιτικές με θεσμικά – οριζόντια μέτρα που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής», επεσήμανε η κ. Συρεγγέλα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «είναι στην κατεύθυνση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα».

«Το δημογραφικό είναι μείζον πρόβλημα της χώρας. Η κατάσταση είναι οριακή, χρειάζεται αφύπνιση. Δεν μπορεί να είναι ευοίωνο ότι γινόμαστε χώρα των γερόντων και ότι υπάρχει προοπτική να έχουμε περισσότερα ΚΑΠΗ και όχι περισσότερα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και δεν αρκούν μόνο τα επιδόματα αλλά χρειάζεται μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική. Πρέπει οι γονείς να έχουν ασφάλεια και να νιώσουν ότι η εργασία και η καριέρα δεν είναι ασύμβατες με την οικογένεια. Χρειάζεται να στηριχθούν στα πρώτα βήματα τους οι οικογένειες, να στηριχθούν οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι όπως με το να επανέλθουν τα επιδόματα προ μνημονίων και οι μεταγραφές φοιτητών».

Ανταπαντώντας η υφυπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης».

Πηγή ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα