Σοκαριστικά στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών και την φτώχεια στην Ελλάδα
Εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν τα αιτήματα προς το «Χαμόγελο του Παιδιού», για υποστήριξη σε θέματα υγείας και φτώχειας, ανέφεραν οι ψυχολόγοι και ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Γιαννόπουλος, κατά την παρουσίαση του απολογισμού δράσεων για το 2020.
Η περιορισμένη πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία και η οικονομική δυσχέρεια των γονιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Χαμόγελου», οδήγησε σε αύξηση κατά 72,8% των παιδιών που επισκέφθηκαν το Πολυϊατρείο του οργανισμού, κατά 44,8% των παιδιών που υποστηρίχθηκαν μέσω παιδιατρικής, κατ’ οίκον νοσηλείας και κατά 25,9% των αιτημάτων που έλαβε και
Επίσης, αυξήθηκαν κατά 40,9% οι ανώνυμες και επώνυμες αναφορές σε θέματα κακοποίησης, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι μόνο ενδεικτικά. «Δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, καθότι», διευκρίνισε ο κ. Γιαννόπουλος, «δεν υπάρχει εθνικός οργανισμός που να καταγράφει, για παράδειγμα τη σεξουαλική κακοποίηση. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ένα κέντρο αναφοράς για τέτοια περιστατικά, γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι καταγγέλλεται. Το μαθαίνει κανείς όταν «σκάσει η βόμβα», όμως το θέμα προϋπάρχει και καλύπτεται», συμπλήρωσε.
Βία εναντίον των παιδιώνΈνας από τους λόγους που η κακοποίηση παιδιών μένει μυστικό, οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί μια κατάσταση «που μένει στο σπίτι», περιέγραψε ο κ. Γιαννόπουλος. Και αυτό, γιατί στη συντριπτική πλειονότητα των αναφορών, θύτες είναι είτε η μητέρα, είτε ο πατέρας, είτε και οι δυο, σπάνια καταγγέλλεται άτομο άγνωστο στα παιδιά. Ή μπορεί να είναι κάποιος δάσκαλος, ομαδάρχης κλπ, δηλαδή άνθρωπος σε θέση ευθύνης και εμπιστοσύνης προς το παιδί.
«Πολλές φορές πίσω από μια κλήση για συμβουλές, μπορεί να κρύβεται μια πιο σοβαρή περίπτωση», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος. Για παράδειγμα, ένα κοριτσάκι τηλεφώνησε στο «Χαμόγελο» γιατί οι γονείς του το έδερναν και με την κουβέντα αποκαλύφθηκε πως το παιδάκι δεχόταν και σεξουαλική κακοποίηση, απλώς δεν ήξερε πως αυτό είναι λάθος, είχε ενστερνιστεί και «κανονικοποιήσει» την κατάσταση. «Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ενταχθεί στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν το σώμα τους και πώς να προστατεύονται», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Χαμόγελου», μεταξύ άλλων, 23.045 παιδιά υποστηρίχθηκαν σε θέματα βίας το 2020, η συμβουλευτική γραμμή 11611 δέχθηκε 7.411 κλήσεις, ενώ η γραμμή SOS 1056, 198.653 κλήσεις. Επίσης, 1.123 καταγγελίες για 2.009 παιδιά προχώρησαν σε εισαγγελικές έρευνες και πραγματοποιήθηκαν 144 επιτόπιες παρεμβάσεις για 223 παιδιά. Κατατέθηκαν 126 αιτήματα φιλοξενίας για 187 παιδιά, 305 παιδιά μεγαλώνουν στα σπίτια του οργανισμού (εκ των οποίων επτά έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση) και φιλοξενήθηκαν τέσσερα παιδιά με τις μητέρες τους, οι οποίες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βία.
Εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκωνΣε σχέση με τις εξαφανίσεις, οι έφηβοι αναδεικνύονται η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα με τάσεις φυγής. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αιτίες εντοπίζονται μέσα στην οικογένεια και στα δύσκολα κανάλια επικοινωνίας παιδιών-γονιών. «Η γρήγορη αναφορά του συμβάντος έχει μεγάλη σημασία για την έκβαση της εξαφάνισης», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Συνολικά υποστηρίχθηκαν 787 παιδιά και 50 ενήλικες, ενώ 10.421 κλήσεις δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 11600.
Επίσης, 101 παιδιά εξαφανίστηκαν, εκ των οποίων 93 εντοπίστηκαν, 25 αιτήματα δέχθηκε ο οργανισμός για αναζήτηση 50 ενηλίκων, από τους οποίους βρέθηκαν οι 41.
Υγεία και φτώχειαΣυνολικά, 13.511 παιδιά με θέματα υγείας υποστηρίχθηκαν, 6.680 έλαβαν προληπτικές εξετάσεις, 8.776 ιατρικές εξετάσεις, 2.566 παιδιά και νεογνά και 881 ενήλικες διακομίστηκαν πανελλαδικά, 556 παιδιά συμμετείχαν στην παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία, 518 παιδιά εξετάστηκαν στο Πολυϊατρείο του οργανισμού και 1.825 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στα Νοσοκομεία Παίδων.
Επίσης, παρασχέθηκε στήριξη σε 20.219 παιδιά σε κατάσταση φτώχειας, εκ των οποίων 20.174 ολιστικά, μέσα από τα Κέντρα Στήριξης σε όλη την Ελλάδα, ενώ 45 παιδιά μεγαλώνουν σε τρία Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργικότητα τους. Τα παιδιά το πρωί πηγαίνουν στο σχολείο και μετά στα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας, με την υποστήριξη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού μελετούν, παρακολουθούν εξωσχολικές δραστηριότητες, παίζουν, τρώνε, κάνουν μπάνιο και το βράδυ, έχοντας ολοκληρώσει όλα όσα ένα παιδί της ηλικίας τους κάνει καθημερινά, επιστρέφουν στην οικογένειά τους.
«Κάθε δήμος πρέπει να έχει ένα σπίτι ημερήσιας φροντίδας», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος. «Είναι σημαντικό οι οικογένειες όπου υπάρχει αγάπη να παραμένουν ενωμένες, παρά τα οικονομικά ή όποια προβλήματα. Αν δεν υπάρχει κακοποίηση, τα παιδιά δεν πρέπει να απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε το 2020 αιτήματα φιλοξενίας για 187 παιδιά, από αυτά τα εννιά (δυο αγόρια και επτά κορίτσια) είχαν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση. Συνολικά ο οργανισμός έλαβε αναφορές για την κακοποίηση 2.009 παιδιών, 31 για σεξουαλική κακοποίηση (8 αγόρια και 23 κορίτσια). Τέλος, ο οργανισμός παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη σε 4.798 άτομα, από αυτά τα 45 χρειάστηκαν υποστήριξη αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιού.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Το μπράτσο του κορονοϊού»: Μια παρενέργεια του εμβολίου της Moderna
- Μαριάννα Τουμασάτου: «Ούτε να ακούω για συγγνώμες… Όχι από κάποιον που έχει χουφτώσει και κλειδώσει ένα παιδάκι στο καμαρίνι»
- Κορωνοϊός - Θήβα: Τρεις φορές πήγε στο νοσοκομείο η 16χρονη - Τι συνέβη και τελικά κατέληξε
- Τι αλλάζει στη φορολογία των ακινήτων - 3+1 ανατροπές για διαχειριστές και ιδιοκτήτες
- Διχασμένοι οι Άγγλοι για τον Γιαννούλη
- Μαζεύουν τα κλειδιά της εστίασης στη Λάρισα για να τα δώσουν στον Άδωνι
- Σεισμός τώρα στην Καστοριά
- Κορονοϊός: «Κλειδώνει» το lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι θακρίνει τις αποφάσεις
- Αναβάλλεται η σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό
- Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων-Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Σε απευθείας σύνδεση Χαρδαλιάς, Τσιόδρας, Αρκουμανέας, Κικίλιας στη Βουλή για την διαχείριση της πανδημίας
- Μιλά : Το 17χρονο κορίτσι που κρύβεται επειδή έβρισε το Ισλάμ
- Έρχονται μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος
- Η καθηγήτρια σχεδίαζε να πάρει τον 13χρονο και να φύγουν στο εξωτερικό
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 15:00
- Ο Μπέζος παραδίδει τα ηνία στον «Τσάρο του Νέφους»
- Νέα Οδός: “Go Green” στην πράξη, με «πράσινο» στόλο οχημάτων
- Η ΝΔ φέρνει δικογραφίες στη Βουλή για να μη μιλήσουμε για την πανδημία λέει ο Ξανθόπουλος
- Τεστ ανάσας που ανιχνεύει τον κοροναϊό κυκλοφόρησε στην Ολλανδία
- Μπούγας : Η ΝΔ αξιολογεί τις δικογραφίες για τηλεάδειες και Folli Follie
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Σοκαριστικά στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών και την φτώχεια στην Ελλάδα
- Θεοχάρης : Καταστρώνουμε σχέδιο για το πώς θα ανοίξει ο Τουρισμός
- Η καθηγήτρια σχεδίαζε να πάρει τον 13χρονο και να φύγουν στο εξωτερικό
- Eμβόλια για τις πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις από φθινόπωρο λέει η AstraZeneca
- Έρχονται μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος
- Η ΝΔ φέρνει δικογραφίες στη Βουλή για να μη μιλήσουμε για την πανδημία λέει ο Ξανθόπουλος
- Μιλά : Το 17χρονο κορίτσι που κρύβεται επειδή έβρισε το Ισλάμ
- Μπούγας : Η ΝΔ αξιολογεί τις δικογραφίες για τηλεάδειες και Folli Follie
- Νέα Οδός: “Go Green” στην πράξη, με «πράσινο» στόλο οχημάτων
- Έχουν γίνει 4,2 εκ. τεστ κοροναϊού από την έναρξη της πανδημίας είπε ο Κικίλιας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eurovision 2021: Επιστρέφει αλλά στους ρυθμούς της πανδημίας - Τι αλλάζει
- Αλλάζουν όλα σε ΚΟΚ, διπλώματα, εξετάσεις: Στόχος να μειωθεί κατά 50% ο βαρύς «φόρος» της ασφάλτου
- «Όχι» στον εμβολιασμό των άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca από τους έλληνες ειδικούς
- «Έκτακτη Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας» στη Σχολή Μωραΐτη την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου
- Ρόδος: Χειροπέδες σε δύο άτομα για καλλιέργεια και για διακίνηση ναρκωτικών
- Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στο επίκεντρο της συνάντησης Καλογιάννη-Βορίδη
- Τι προβλέπει το σχέδιο οδικής ασφάλειας
- Θόδωρος Κολοκοτρώνης, 4 Φεβρουαρίου 1843
- Φρίκη στα Χανιά με αποκεφαλισμένο πτώμα - Τα σκυλιά του έφαγαν το κεφάλι