Δημοσκόπηση: Μπροστά με 7,3% η ΝΔ – Κατά πόσο οι πολίτες της χρεώνουν την ακρίβεια

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας, αλλά και της τουρκικής προκλητικότητας, η POLITIC παρουσιάζει τη μεγάλη δημοσκόπηση της Interview. Το κυβερνών κόμμα προηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 62,5% πιστεύει πως δεν ευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία

καταγράφει ποσοστό 32,4% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι στο 7,3% (από 8,3%). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 10,9%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελληνική Λύση με 5% και το ΜέΡΑ 25 με 3%. Tο 1,6% εμπιστεύεται την Εθνική Δημιουργία, ενώ οι Έλληνες για την Πατρίδα συγκεντρώνουν το 1,2%. Ελαφρώς αυξημένο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων αφού από το 7,4% πλέον βρίσκεται στο 7,9%.

Όσον αφορά τις συνεργασίες των κομμάτων σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι ερωτηθέντες δε ”βλέπουν” το σενάριο συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (2,1%). Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προκρίνει το 36,2%, ενώ το στοιχείο εκείνο το οποίο προσθέτει περισσότερο ενδιαφέρον στο ερώτημα είναι η αισθητή άνοδος του «διδύμου» ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ το οποίο συγκεντρώνει 29,7% (από 25%).

Διαβάστε επίσης:  Προβάδισμα 7,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Ακλόνητη η εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη

Οι πολίτες μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού. Το 46% (από το 47% της προηγούμενης μέτρησης) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για να βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας. O Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται κατα 5 μονάδες πιο ενισχυμένος σε σύγκριση με τη μέτρηση του Σεπτέμβρη, συγκεντρώνοντας το 32%.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού το 44,2% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη (από το 46,6% της προηγούμενης μέτρησης), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι στη δεύτερη θέση με 32,4% (από 26,6%). Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 26,7% των θετικών ψήφων (από 24,2%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας προηγείται ελαφρώς με 27,7% (από 24%). Ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 22,1% (από 15%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 11,2% (από 11,7%).

«Εισαγόμενο» το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας… η ακρίβεια

Η ακρίβεια δείχνει να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού το 29,2% την κατατάσσει στην πρώτη θέση, ενώ η οικονομία ανέρχεται δεύτερη με 15,7%. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την έντονη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, το ποσοστό των Ελλήνων που παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την τουρκική προκλητικότητα φτάνει στο 13,8%.

Στο ερώτημα «τις πταίει» για την ακρίβεια που βιώνουμε σε ενέργεια και προϊόντα, η πλειοψηφία του 62,5% ταυτίζεται με την άποψη ότι φταίνε οι διεθνείς συγκυρίες, ενώ το 33,8% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, το 55% πιστεύει ότι η λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, για όσο διάστημα χρειαστεί. Το 35% προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές, ενώ μόλις το 6% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία με τα επιδόματα.

Το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το πιο ικανό ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα της χώρας, καθώς καταγράφει σχεδόν σε όλα, διπλάσια ποσοστά σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Άξιο επισήμανσης είναι ότι η ΝΔ τυγχάνει περισσότερης εμπιστοσύνης σε τομείς που έχουν να κάνουν με τα εθνικά, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Οριακό «ναι» στην άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Αναφορικά με το αν η Ευρώπη πρέπει να άρει ένα μέρος ή το σύνολο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να ομολοποιηθούν οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, οι απόψεις διίστανται αφού το 48% πιστεύει ότι πρέπει να αρθούν, ενώ το 46% λέει ότι πρέπει να συνεχιστεί η ίδια τακτική.

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, το 63% πιστεύει ότι αν η Τουρκία έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις, τότε θα μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό η προκλητικότητά της, ενώ το 24% ανέφερε ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα ρίξει» περισσότερο «λάδι στη φωτιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα