Εκδήλωση για την Ελένη Βαλλιάνου, ηρωίδα της Γαλλικής Εθνικής Αντίστασης

Την μνήμη της Ελένης Βαλλιάνου, απογόνου της ξακουστής οικογένειας εφοπλιστών και εμπόρων αλλά και ηρωίδας της Γαλλικής Εθνικής Αντίστασης, τιμά η Κεφαλονιά το Σάββατο 13 Ιουλίου, στις Κεραμειές. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας Κληροδοτήματος, Παναγή Βαλλιάνου.

Η οικογένεια της Ελένης Βαλλιάνου, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, ήταν ξακουστή για τον πλούτο της σε όλη την Ευρώπη τον 19ο αιώνα. Επρόκειτο για μία οικογένεια που ευεργέτησε ποικιλλοτρόπως

και την Ελλάδα. Οπως σημειώνει η Δώρα Μαρκάτου-Θεοτοκούλα Μουλίνου στο Kefalonia Press,  η Ελένη γεννήθηκε στο Άσκοτ της Αγγλίας το 1908 ή 1909. Ήταν κόρη του Κεφαλονίτη πλοιοκτήτη, Μαρίνου Βαλλιάνου και της Δανάης. Μετά τις σπουδές της στο Άσκοτ, εγκαταστάθηκε στις Κάννες, όπου ήδη είχαν μετακομίσει οι γονείς της. Έζησε μια ανέμελη ζωή έως την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί με τη μητέρα της βοηθούσε εθελοντικά τους Γάλλους στρατιώτες που έφευγαν για το μέτωπο της Ιταλίας. Από το καλοκαίρι του 1940  η Γαλλία ήταν υπό γερμανική κατοχή. Η Ελένη συμμετείχε στο αντιστασιακό κίνημα των Μακί και παρά τη νεαρά της ηλικία γρήγορα αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος. Με αξιοσημείωτο θάρρος έδινε ζωτικές πληροφορίες στους συμμάχους και φυγάδευε στρατιώτες. Βοήθησε εξακόσια παιδιά αιχμαλώτων πολέμου και τους φτωχούς γέροντες των Καννών.

Το 1944 συνελήφθη από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στις Κάννες. Την ίδια μέρα συνελήφθησαν και οι γονείς της,  με στόχο να της ασκήσουν πίεση για να καταδώσει τους συντρόφους της. Η Ελένη, παρά τα φριχτά βασανιστήρια που υπέστη άντεξε και δεν έδωσε καμιά πληροφορία. Η μητέρα της περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη στα κρατητήρια της Γκεστάπο. Εκτελέστηκε στις 15 Αυγούστου 1944 μαζί με άλλους 23 συγκρατουμένους της. Βρίσκεται θαμμένη σε κρύπτη της ρωσικής εκκλησίας  Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Κάννες, όπου κάθε χρόνο γίνεται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της..

Μετά τον  θάνατό της, της απονεμήθηκε το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και ο Πολεμικός Σταυρός του Φοίνικα. Ένας δρόμος στις Κάννες φέρει το όνομά της, Rue Hellene Vagliano. Στην Κεφαλονιά, στο Δημαρχείο Λειβαθούς στις Κεραμιές, έχει εντοιχιστεί τιμητική πλάκα στη μνήμη της.

Η οικογένεια Βαλλιάνου δραστηριοποιήθηκε μεταξύ άλλων στην πλοιοκτησία. Κατέχοντας την δεκαετία του 1860 τέσσερα ιστιοφόρα, κατάφερε μέσα στην δεκαετία του 1880 να κατέχει 40 μεγάλα ιστιοφόρα, από τα οποία τα 6 ήταν ατμοκίνητα. Στις αρχές του 1900, οι αδερφοί Βαλλιάνου ήταν από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές ατμοκίνητων πλοίων.
Με την δημιουργία ναυτιλιακού γραφείου στο Λονδίνο - το πρώτο ναυτιλιακό ελληνικό γραφείο που λειτούργησε και ως ναυλομεσιτικό γραφείο καθώς και ως ναυτιλιακή τράπεζα, που υπήρξε χρηματοδότης πολλών Ελλήνων πλοιοκτητών που ήθελαν να αντικαταστήσουν τα ιστία με τον ατμό.

Οι αδερφοί Βαλλιάνου ξεχώρισαν και ως ευεργέτες του ελληνικού κράτους. Το 1888 οι Παναγής και Μαρής Βαλλιάνος έστειλαν ένα σημαντικό ποσό για την ανέγερση του κτηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης ενώ το κληροδότημα του Παναγή Βαλλιάνου για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, στήριξε όλο τον μηχανισμό πρόνοιας του νησιού.

Το επίθετο, αρκετά κοινό στην Κεφαλλονιά συναντάται πρώτη φορά τον 16ο αιώνα, ενώ από τον 17ο οι Βαλλιάνοι εγγράφονται στις αρχοντικές οικογένειες του νησιού.

Ο κλάδος της οικογένειας των ευεργετών έχει πρώτη καταγωγή το χωριό Λειβαθώ της Κεφαλονιάς, από τον Μαρίνο Βαλλιάνο και την Ελένη Μπονίκου, των οποίων ο γιός Αθανάσιος Βαλλιάνος μετοίκησε στο χωριό Κεραμιές Κεφαλλονιάς, παντρεύτηκε την Κερασιά Καμπίτση και από απέκτησε 6 παιδιά, από τα οποία, ο Μαρίνος, ο Ανδρέας και ο Παναγής υπήρξαν οι δημιουργοί του εμπορικού οίκου Βαλλιάνου, από τους σημαντικότερους εμπορο-ναυτιλιακούς οίκους της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα