Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Πόση αξία έχει ένα ντιμπέιτ;
Πολιτική συζήτηση ή ριάλιτι σόου; Η δύσκολη συνεννόηση των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ όσον αφορά το ντιμπέιτ, έφερε στην επιφάνεια μια άλλη κουβέντα για το ύφος και την αξία του δημόσιου προεκλογικού διαλόγου. Πόση αξία έχει ένα ντιμπέιτ; Κι αν έχει, γιατί υπάρχουν ακόμα υποψήφιοι που, ζυγίζοντας τα δεδομένα, θεωρούν πως η απουσία τους μετράει περισσότερο από την παρουσία τους;
Στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή δεν είναι τωρινή. Γίνεται ήδη από το 1960, όταν η προεκλογική συζήτηση ανάμεσα στον Ρίτσαρντ Νίξον και στον Τζον Κένεντι έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ
Η πολιτική συναντάει την ψυχαγωγία
Ακόμα και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όμως, η τηλεοπτική δημόσια συζήτηση είναι η στιγμή που η πολιτική συναντάει την ψυχαγωγία: δεν έχει σημασία μόνο τι λες, αλλά πώς και γιατί το λες. Στην Ελλάδα τα ντιμπέιτ έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη τηλεμαχία όπως την ξέρουμε σήμερα έγινε ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Μιλτιάδη Εβερτ το 1996 - είχε προηγηθεί μια προσπάθεια θεματικής συζήτησης το 1990 ανάμεσα στους προέδρους των κομμάτων της κυβέρνησης Ζολώτα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική. Ηταν μάλλον μια μονότονη συζήτηση, με πολλούς περιορισμούς στις απαντήσεις και στη δυνατότητα ερωτήσεων - ήταν, όμως, ό,τι ακριβώς χρειαζόταν ο Σημίτης ώστε ο αντίπαλός του να μην καταφέρει να μονοπωλήσει με την κριτική του στο θέμα των Ιμίων, που χτυπούσε στο συναίσθημα της εποχής. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Το φορμάτ άλλαξε ξανά το 2004, για να χωρέσει και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ ήταν η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να επανέλθουν σε μια ερώτηση, αν το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποιούσε. Το 2007, σε μια έντονη συζήτηση που αφορούσε και τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, ο Αλέκος Αλαβάνος, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «έσπασε» για πρώτη φορά τους κανόνες: χρησιμοποίησε τον χρόνο του και αντί να απαντήσει στην ερώτηση που του απευθύνθηκε για θέματα παιδείας, άσκησε κριτική στον Καραμανλή, που είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «ταραξίες» για τους διαδηλωτές εναντίον των αλλαγών στο άρθρο 16. «Πάρτε το πίσω», είπε επανειλημμένα, αναγκάζοντας τον Καραμανλή να διευκρινίσει πως αναφερόταν στους κουκουλοφόρους. Και μπορεί η ΝΔ να κέρδισε και αυτές τις εκλογές, όμως ο κερδισμένος του ντιμπέιτ, λόγω της αμεσότητάς του, κατάφερε να αυξήσει σημαντικά την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ (για τα τότε δεδομένα του), φτάνοντας στο 5%. Το ντιμπέιτ του 2009 θα μείνει στην ιστορία γιατί είναι η οπτικοποιημένη απόδειξη της παντελούς έλλειψης προετοιμασίας του πολιτικού συστήματος για τα όσα θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια. Μέσα στην κρίση, έγιναν μόνο δύο ντιμπέιτ, και τα δύο το 2015. Αυτό ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη άλλαξε και πάλι την καθιερωμένη συνταγή: οι δυο τους μπορούσαν να απευθύνουν τον λόγο ο ένας στον άλλο, ενισχύοντας το ενδιαφέρον του κοινού και προσφέροντας κάποιες (έστω προβαρισμένες) ατάκες.
Η κουλτούρα των προκριματικών εκλογών
Σε εσωκομματικό πλαίσιο, η κουλτούρα των primaries, των προκριματικών εκλογών που αναδεικνύουν τον επόμενο επικεφαλής του κόμματος, συνοδεύεται πάντα από τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών. Οχι πάντα με καλά αποτελέσματα: στο τελευταίο ντιμπέιτ του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι υποψήφιοι τσακώθηκαν άγρια μεταξύ τους, όμως ούτε καν αυτό έκανε το κόμμα πιο ελκυστικό. Με τον ίδιο τρόπο, η έντονη διαμάχη Χίλαρι Κλίντον - Μπέρνι Σάντερς το 2016 θεωρείται πως συνέβαλε στην ήττα της πρώτης από τον Ντόναλντ Τραμπ - και είχε ως αποτέλεσμα ο Σάντερς να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο τις τελευταίες ημέρες των εσωκομματικών εκλογών του 2020, τασσόμενος υπέρ του Μπάιντεν χωρίς να περιμένει τα τελευταία αποτελέσματα. Από την άλλη, τα εσωκομματικά ντιμπέιτ λειτουργούν και δεσμευτικά για τους μελλοντικούς αρχηγούς, καθώς, ειδικά στη σημερινή εποχή, ό,τι γραφτεί ψηφιακά δεν ξεγράφεται ποτέ - έτσι οι υποσχέσεις για ενότητα και ανακατατάξεις εντός κόμματος, αλλά και η προεκλογική στρατηγική που θέλει κάποιος να χαράξει μένει «γραμμένη» όχι μόνο για τους ιστορικούς του μέλλοντος, αλλά και για τους ψηφοφόρους, όταν κληθούν και εκείνοι να κάνουν τον απολογισμό τους. Στην Ελλάδα, προφανώς, τέτοια κουλτούρα δεν υπάρχει. Το πρώτο εσωκομματικό ντιμπέιτ έγινε στο υπό διαμόρφωση ακόμα ΚΙΝΑΛ, με πρωτοβουλία της Επιτροπής υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο - και ενδεχομένως το γεγονός ότι έγινε χωρίς απρόοπτα να έχει σχέση με το ότι ο κομματικός μηχανισμός δρούσε κάτω από έναν εξωκομματικό παράγοντα, που δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για μεροληψία. Δύο ακόμα τέτοιες απόπειρες εκσυγχρονισμού έχουν γίνει. Μία το 2015, για την ηγεσία της ΝΔ - ντιμπέιτ εκεί, βέβαια, δεν έγινε ποτέ, γιατί οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν ποτέ να συνεννοηθούν για τους όρους της συζήτησης. Η άλλη αφορά και πάλι την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που μένει εκ των πραγμάτων κουτσουρεμένη, καθώς δεν υπήρξε ομόφωνη συμφωνία για το φορμάτ.
Επί της ουσίας, αξίζει μια συζήτηση υπέρ ή εναντίον των ντιμπέιτ; Η εποχή την έχει ξεπεράσει: δεν νοείται εκλογική αναμέτρηση χωρίς δημόσιο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων. Αυτό όμως που ακόμα μπορεί να συζητιέται είναι οι όροι της κουβέντας. Γιατί, ως γνωστόν, οι καλύτεροι είναι αυτοί που βολεύουν τον «δικό μας» υποψήφιο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το προφίλ της Σταρ Ελλάς που πάει για Miss Κόσμος: Χαρισματική προσωπικότητα και ελληνική ομορφιά
- Τεράστια ανακάλυψη: Το καθημερινό είδος διατροφής που προκαλεί το 90% των περιπτώσεων καρκίνου
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο γνωστός καθηγητής ΑΠΘ, Σπυρίδων Σφέτας
- Χαμός στο Twitter με τα… μαργαριτάρια της Φαίης Σκορδά στο Ρουκ Ζουκ
- DWTS – Χαμός με τη Μπέσσυ Αργυράκη – «Με κουράζει όλο η πόζα – Εδώ χορεύεις, είσαι μαθήτρια»
- Αυτός είναι ο χάρτης των ανεμβολίαστων σε όλη την Ελλάδα
- Τούρκος πολιτικός: «Σε 5 ώρες θα είμαστε Θεσσαλονίκη. Σε 5 ώρες θα είμαστε στην Αθήνα»
- Ηλεκτρονικές αποδείξεις – Ποιες συμμετέχουν στην έκπτωση του 30%
- DWTS: Αυτό είναι το ζευγάρι που αποχώρησε - "Πάγωσαν" στην ανακοίνωση
- The Voice: Ο Κωστής Μαραβέγιας επέστρεψε στο πλατό και προκάλεσε πανικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Πόση αξία έχει ένα ντιμπέιτ;
- Καιρός – Επιστρέφουν οι βροχές από Δευτέρα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας – Νέα απόσυρση
- Οι διασπάσεις της τελευταίας δεκαετίας και οι πρωταγωνιστές της
- Κουλούρης – «Σέβομαι τον ΠΑΟΚ, δεν θα πανηγύριζα ποτέ γκολ απέναντί του»
- Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2-0 – Κουλούρη(ς)… Θεσσαλονίκης
- Λουτσέσκου – «Νίκησαν η ένταση και η αποφασιστικότητα του Ατρομήτου»
- Βουλγαρία – Ανανέωση θητείας για τον Ρούμεν Ράντεφ
- Κοροναϊός – Αντιμέτωποι με φυλάκιση οι γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Πόση αξία έχει ένα ντιμπέιτ;
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας – Νέα απόσυρση
- Βουλγαρία – Ανανέωση θητείας για τον Ρούμεν Ράντεφ
- Καιρός – Επιστρέφουν οι βροχές από Δευτέρα
- Λουτσέσκου – «Νίκησαν η ένταση και η αποφασιστικότητα του Ατρομήτου»
- Κουλούρης – «Σέβομαι τον ΠΑΟΚ, δεν θα πανηγύριζα ποτέ γκολ απέναντί του»
- Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2-0 – Κουλούρη(ς)… Θεσσαλονίκης
- Οι διασπάσεις της τελευταίας δεκαετίας και οι πρωταγωνιστές της
- Κοροναϊός – Αντιμέτωποι με φυλάκιση οι γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο
- «Εκτόξευση» Ολυμπιακού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο τελευταίος πειρασμός
- Τουρκία – Κόλαση για τους ντόπιους η κατάρρευση της λίρας
- ΗΠΑ: Η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν νεκροί από την «εισβολή» του τζιπ στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση
- Επιστρέφουν οι βροχές από σήμερα - Σε ποιες περιοχές χαλάει ο καιρός
- Εστω και αργά…
- Περπάτημα - 5 σημάδια ότι δεν είναι αποτελεσματική προπόνηση
- Επίδομα θέρμανσης 2021: Πληρωμή σε πέντε δόσεις - Πότε καταβάλλονται τα χρήματα
- Γερμανία: 62 νέοι θάνατοι από Covid-19
- Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη - Απεγκλωβίστηκε ένα άτομο
- Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν από σήμερα στις εκκλησίες οι μη εμβολιασμένοι - Τσουχτερά τα πρόστιμα