Εκλογές με deepfake, τρολ και κυβερνοστρατούς: Πώς τα social media μπορεί να κρίνουν το 2024
Με το 2024 να θεωρείται το μεγαλύτερο εκλογικό έτος όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο, επιστήμονες και κυβερνήσεις προσπαθούν να προλάβουν ενδεχόμενες έξωθεν παρεμβάσεις με καμπάνιες παραπληροφόρησης και ψηφιακής λάσπης.
Ήδη από τον Οκτώβριο, η ευρωπαϊκή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ENISA προειδοποίησε ότι οι φετινές ευρωεκλογές κινδυνεύουν από deepfake εικόνες και βίντεο και fake news που παράγονται μαζικά με εργαλεία
Φόβοι εκφράζονται και για τις φετινές εκλογές στις ΗΠΑ, μετά τις ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στην αναμέτρηση του 2016.
Το θέμα αφορά όμως όλο τον πλανήτη, δεδομένου ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου οργανώνονται φέτος εκλογές.
Buzzers και τρολΛίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ινδονησία στις 14 Φεβρουαρίου, στρατιές από ανθρώπους που πληρώνονται για να ποστάρουν αναρτήσεις στα social media βρίσκονται σε πυρετό. Στόχος τους, να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα.
Στην Ινδονησία λέγονται buzzers, στις Φιλιππίνες τρολ και στη Μαλαισία «κυβερνοστρατιώτες» αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature.
Εν μέσω του ψηφιακού θορύβου, η Άικα Άιντρις του Πανεπιστημίου Μόνας στη Τζακάρτα εξετάζει πώς η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση επηρεάζουν το εκλογικό σώμα. Για παράδειγμα, ένα ψεύτικο βίντεο εμφάνιζε έναν υποψήφιο να μιλά κινέζικα και να δίνει την εντύπωση ότι συνδέεται με την Κίνα.
Μέχρι πέρυσι, η Άιντρις είχε δωρεάν πρόσβαση σε δεδομένα του X (πρώην Twitter) πλέον όμως η πλατφόρμα δεν προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε ερευνητές και η ίδια δεν μπορεί να καλύψει το κόστος. Πλέον βασίζεται σε συνεργάτες της σε πλούσιες χώρες που της στέλνουν δεδομένα.
Σε όλο τον κόσμο, επιστήμονες λένε ότι είναι σήμερα πιο δύσκολο από ποτέ να εκτιμηθεί η επίδραση της ΑΙ και των fake news στις εκλογές.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μάθουμε λιγότερα για το τι συνέβη 2024 από ό,τι μάθαμε για το 2020» λέει ο Τζόσουα Τάκερ, κοινωνικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Περισσότερη αισιοδοξία εκφράζεται στην Ευρώπη, όπου εννέα χώρες κατεβαίνουν φέτος σε εθνικές εκλογές.
Μετά το πάθημα του 2016, το αμερικανικό εκλογικό σύστημα έχει λόγο να φοβάται τις έξωθεν παρεμβάσεις (Reuters)
Οι ελπίδες στην ΕυρώπηΑπό τις 17 Φεβρουαρίου, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) τίθεται σε ισχύ για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι πλατφόρμες να προσφέρουν σε εξουσιοδοτημένους ερευνητές πρόσβαση σε δεδομένα για την εκτίμηση του συστημικού κινδύνου των social media στην Ευρώπη.
«Έχω μεγάλες ελπίδες για το DSA» λέει ο Φιλίπ-Λόρενζ Σπριν, κοινωνικός επιστήμονας του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» για τη Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο.
Όταν όμως ο Σπριν υπέβαλε αίτηση στο Χ για πρόσβαση σε δεδομένα, όπως προβλέπει ο νόμος, η εταιρεία του ζήτησε να εξηγήσει πώς οι έρευνές του σχετίζονται με συστημικούς κινδύνους που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημόσια υγεία, τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και την υπονόμευση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ΕΕ. Ο ερευνητής ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση.
Παρόλα αυτά, ο ευρωπαϊκός νόμος θα μπορούσε να ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να λάβουν ανάλογα μέτρα. «Είναι μια πόρτα που ανοίγει» λέει η Μαρί Ελίζαμπεθ Γκράμπε, η οποία μελετά θέματα παραπληροφόρησης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη.
Ανησυχεί όμως ότι οι χρηματοδότες μελετών διστάζουν να διαθέσουν κονδύλια για έρευνες που αφορούν την παραπληροφόρηση, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των εταιρειών τεχνολογίας ή και ενδεχόμενες προσφυγές.
Εναλλακτικές προσεγγίσειςΠαρόλα αυτά, οι ερευνητές που εξετάζουν το θέμα πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο και αναζητούν νέες προσεγγίσεις.
Για παράδειγμα, κάποιοι ζητούν από χρήστες να παραδώσουν οικειοθελώς τα δεδομένα τους, ενώ άλλοι στρέφονται σε ποιοτικές μεθόδους όπως οι στοχευμένες συνεντεύξεις με χρήστες κοινωνικών δικτύων.
Ο Τάκερ, ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έχει πραγματοποιήσει πειράματα στα οποία πλήρωσε εθελοντές ένα μικρό ποσό προκειμένου να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για ένα διάστημα, προκειμένου να εκτιμηθεί στη συνέχεια με ερωτηματολόγια το πώς επηρεάστηκε η έκθεσή τους στην παραπληροφόρηση και η ικανότητά τους να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα.
Ο ερευνητής πραγματοποίησε τέτοια πειράματα στη Βοσνία, την Κύπρο και τη Βραζιλία και σκοπεύει να τα επεκτείνει στη Νότια Αφρική, την Ινδία και το Μεξικό, χώρες που κατεβαίνουν φέτος σε εκλογές.
Τα δεδομένα θα δείξουν αν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών στις ΗΠΑ μπορεί να ισχύουν και σε άλλες χώρες ή αν υπάρχουν διαφορές.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι, ελλείψει συγκεντρωτικών και αξιόπιστων δεδομένων για τις πηγές και την επίδραση της παραπληροφόρησης, η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εφορία: «Φωτιά» ο λογαριασμός του Φεβρουαρίου για τους φορολογούμενους
- Το σενάριο «4+2+4» του Κυριάκου
- Σπύρος Μπιμπίλας: Έχασε το κινητό του και κινητοποίησε Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΥΔΑΠ
- Τέλος εποχής για ορισμένα πιστοποιητικά του δημοσίου –ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
- Αφροδίτη Σκαφίδα: Η πρώτη ανάρτηση μετά τον γάμο της με τον Πύρρο Δήμα
- Φλεγμονή: Τσίχλα και άλλος ένας απροσδόκητος τρόπος που σας βοηθούν να την αποτρέψετε
- Τρένα: Το μπαλάκι των ευθυνών για τα δέντρα στις ράγες
- Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το χειρουργείο - Ενθουσιασμένοι οι θαυμαστές του
- Καλύβια: Πατέρας μαθητή εισέβαλε σε τάξη σχολείου κι επιτέθηκε σε καθηγήτρια
- Περιστατικό έμφυλης βίας στον Βόλο: 35χρονος έπιασε από τον λαιμό τη σύζυγό του και την απείλησε πως θα την πνίξει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ποιος κερδίζει στη «μάχη» επώνυμων και ανώνυμων γιαουρτιών
- Ενας αληθινός συντηρητικός
- Αθηναϊκά
- Στα 22,20 ευρώ η τιμή – στόχος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η χώρα δίπλα…
- «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιών
- Δικά της λάθη
- Προς μια κοινωνία τού ενός τρίτου
- Εγώ για υδραυλικό σε προόριζα
- Εκλογές με deepfake, τρολ και κυβερνοστρατούς: Πώς τα social media μπορεί να κρίνουν το 2024
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Εκλογές με deepfake, τρολ και κυβερνοστρατούς: Πώς τα social media μπορεί να κρίνουν το 2024
- Κρήτη: Έκλεψαν μισό τόνο λάδι αξίας 4.500 ευρώ στο Λασίθι
- Αγρίνιο: Αγρότες με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό – «Στην κοροϊδία απαντάμε με αγώνα»
- Εγώ για υδραυλικό σε προόριζα
- Αθηναϊκά
- Κάστινγκ ενόψει
- Ενας αληθινός συντηρητικός
- Δύο παλιοί γνώριμοι
- Στα 22,20 ευρώ η τιμή – στόχος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Προς μια κοινωνία τού ενός τρίτου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νάπολη: Υπό κατεδάφιση το «Μπρονξ» - Οι τοιχογραφίες που ξεχωρίζουν
- Χάντμπολ γυναικών: Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στο Final-4 του Κυπέλλου, 38-24 τον Αθηναϊκό
- Ισραήλ: Υπουργός καταγγέλλει έλλειψη υποστήριξης από τις ΗΠΑ – «Θα ήταν διαφορετικά με τον Τραμπ στην εξουσία»
- Το Limit Down του Λ. Αυγενάκη
- Η Γη «φλέγεται» – Η υπερθέρμανση του πλανήτη δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης υποδομής
- Νόθευε ηλιέλαιο και το πούλαγε για λάδι στην Δυτική Αττική
- Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας «βλέπει» δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια
- Χανιά: Άνδρας απανθρακώθηκε μετά από φωτιά στο σπίτι του (φωτο – βιντεο)