Εκτός των τειχών διακρίσεις αλλά... εντός των τειχών καταλήψεις

Μέσα στα 15 καλύτερα τμήματα του κόσμου τοποθετεί και φέτος η «χρυσή τριάδα» των ελληνικών πανεπιστημίων συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών της. Παρά τις καταλήψεις, τα λειτουργικά προβλήματα και τις εντάσεις που τα δύο παραπάνω φέρνουν, τα ΑΕΙ της χώρας και οι επιστήμονές τους «λάμπουν» σε παγκόσμιο επίπεδο. Ετσι, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στην πρώτη 15άδα διεθνώς σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, ενώ βραβεύσεις της επιστημονικής τους παρουσίας έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια ακόμη το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ποιες είναι, όμως, οι συγκεκριμένες επιστήμες στις οποίες ξεχωρίζουν τα ελληνικά ιδρύματα;

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Επί σειρά ετών ο τομέας Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ανεβαίνει διαρκώς την ακαδημαϊκή «σκάλα», φτάνοντας φέτος στη 14η θέση της παγκόσμιαςκατάταξης QS World University Rankings, στο εν λόγω πεδίο. Πέρυσι βρισκόταν στη 16η θέση, κάτι που σημαίνει ότι ανέβηκε μέσα σε μια χρονιά δυο θέσεις. Το 2019 βρισκόταν στην 22η θέση, οπότε τη χρονιά εκείνη είχε ανέβει έξι θέσεις. Στην πόλη λειτουργούν και τρία ερευνητικά ιδρύματα των ανθρωπιστικών επιστημών, που επίσης αποτελούν δείγματα του επιστημονικού δυναμισμού της: Πρόκειται για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας που υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Παιδείας, και δύο ιδρύματα που ανήκουν στο ΑΠΘ (το Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών).

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο… αριστεύει ετησίως. Αποτελεί, δε, όπως δείχνουν τόσο τα επιστημονικά του αποτελέσματα όσο και η παρουσία των αποφοίτων του στο εξωτερικό, ένα από τα καλύτερα ανώτατα ιδρύματα στην Ελλάδα. Από το 2018 ως σήμερα το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ παραμένει στην πρώτη δεκάδα των αντίστοιχων σχολών παγκοσμίως, σύμφωνα με την περίφημη κατάταξη του Ινστιτούτου της Σαγκάης. Η κατάταξη αυτή, το τοποθετεί επτά θέσεις πριν από την κορυφή. Ετσι, οι πολιτικοί μηχανικοί του ιστορικού ιδρύματος παραμένουν και φέτος στην έβδομη θέση διεθνώς. Και ανεβαίνουν…

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι γνωστό ότι προσφέρει υψηλής ποιότητας μεταπτυχιακές σπουδές. Κάτι, άλλωστε, που καταγράφεται και στις επιστημονικές κατατάξεις. Οπως δείχνουν τα δεδομένα των φετινών αξιολογήσεων, τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα του ιδρύματος βρίσκονται στην όγδοη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον έγκυρο διεθνή φορέα κατάταξης Eduniversal Best Masters Rankings για το 2021. Ετσι, στην όγδοη θέση βρίσκονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ιδρύματος: Διοικητικής των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (μερικής φοίτησης), Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκηση Υπηρεσιών (πλήρους φοίτησης). Στη 12η θέση βρίσκονται τα προγράμματα Επιχειρηματικής Αναλυτικής (πλήρους φοίτησης), Διοικητικής των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό και Διοικητικής των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό. Αντίστοιχα, στη 13η θέση βρίσκεται το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επιστήμης Δεδομένων (μερικής φοίτησης) και στην αμέσως επόμενη θέση το πρόγραμμα Επιχειρηματικής Αναλυτικής (μερικής φοίτησης).

Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μοναδικές διακρίσεις για τα εγχώρια ΑΕΙ: Τέταρτο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα σε όλα τα ιδρύματα που παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση βρίσκεται και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το οποίο επίσης στη δική του κατηγορία διακρίνεται συχνά. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται φέτος στη διεθνή κατάταξη Webometrics.

Καταλήψεις

Νέο «κύμα» καταλήψεων φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια της χώρας από φοιτητές αλλά και εξωπανεπιστημιακές ομάδες που αντιδρούν στον νέο νόμο για τη φύλαξη των ΑΕΙ.

Υπό κατάληψη είναι και πάλι από χθες η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ υπό κατάληψη παραμένει και η πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο τελευταίο, δε, οι καταληψίες του κτιρίου ανακοίνωσαν τις επόμενες ημέρες και… μουσικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσαν ότι σήμερα το βράδυ θα φέρουν όργανα για να διοργανώσουν μουσική βραδιά, ενώ «κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιούνται αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις επανοικειοποίησης του χώρου».

Συμβολική κατάληψη έγινε, όμως, τις προηγούμενες ημέρες και στο κτίριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) σε ένδειξη αντίδρασης φοιτητών για τον ίδιο νόμο, ενώ και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς υπήρξε ένταση και κατάληψη της πρυτανείας και γραφείων του ιδρύματος από αναρχικές ομάδες.

Tο νέο εξεταστικό

Το κλίμα έντασης, ωστόσο, επιχειρείται να μεταφερθεί και στα σχολεία, όπου ήδη από τη Δευτέρα - πρώτη ημέρα λειτουργίας των λυκείων - σημειώθηκαν καταλήψεις μεαιτήματα σχετικά με το νέο εξεταστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των καταληψιών μαθητών επικεντρώνονται στη μη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να μην γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα σχολεία, οπότε κατ' επέκταση να μην εφαρμοστεί και η Τράπεζα Θεμάτων στην Α' τάξη Λυκείου. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαθητών, ενώ την Κυριακή 25 Απριλίου έχει εξαγγελθεί ότι θα γίνει στα σχολεία της Γκράβας (όπου βρίσκονται σε κατάληψη κάποια κτίρια) συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

Καταλήψεις έχουν γίνει σε σχολεία στο κέντρο της Αθήνας, στην Πετρούπολη και στην Πάτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα