Ελένη Δήμου: Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια

Η μοναδική ερμηνεύτρια Ελένη Δήμου, ετοίμασε ένα μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό, το οποίο παρουσίασε τον Δεκέμβρη στη μουσική σκηνή Σφίγγα, της οδού Ακαδημίας. Η ζεστή ανταπόκριση του κόσμου έκανε εκείνη και τους συνεργάτες της να παρατείνουν τις εμφανίσεις τους για δύο ακόμη Παρασκευές στις 13 και 20 Ιανουαρίου. Συναντήσαμε την αγαπημένη τραγουδίστρια και μας μίλησε για τον Γιάννη Σπανό, τη συνεργασία τους και τη βαθιά επιθυμία της να μάθει το έργο του σπουδαίου συνθέτη και το νεαρό κοινό.

Μιλήστε μας για τη μουσική παράσταση, με τίτλο «Τα τραγούδια λένε πάντα
την αλήθεια»

Έχω ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό, διότι αισθάνθηκα έντονα αυτήν την ανάγκη να το κάνω. Σαν χρέος μου, θα έλεγα. Χωρίς να τον αντιπροσωπεύω αποκλειστικά, αλλά θεωρώ ότι είναι όμορφο να συνεχίσει ο κόσμος να ακούει τα υπέροχα τραγούδια, που έγραψε ο Γιάννης.

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας; Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;

Ο Γιάννης μου εμπιστεύτηκε δύο άλμπουμ. Το 1988, τον δίσκο «Προσωπικά» και αργότερα το «Άκου Λοιπόν». Η αγάπη μου για τον Γιάννη ξεκινά αρκετά νωρίς, στα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής διαδρομής μου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το έργο του «Τρίτη ανθολογία», που κυκλοφόρησε το 1975. Ήμουν από τους πρώτους ανθρώπους που άκουσα αυτή τη δουλειά και ξετρελάθηκα. Πέρασαν χρόνια, εξακολουθούσα να διατηρώ τον θαυμασμό μου για εκείνον και το 1984, στο άλμπουμ «Α και Β προβολή», η μία πλευρά περιλαμβάνει τραγούδια του Τάκη Μπουγά, ενώ η δεύτερη επανεκτελέσεις τραγουδιών μεγάλων συνθετών Ξαρχάκου, Μούτση, Σπανού. Δεν άργησε να βρεθούμε και να έρθει η συνεργασία μας σε μια live σκηνή στην Πανεπιστημίου και μετά τα 12 τραγούδια σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Μαριανίνας Κριεζή.

Πώς ήταν ο Γιάννης Σπανός ως συνεργάτης, ως άνθρωπος;

Πολύ χαμηλών τόνων, με πολύ χιούμορ, συλλέκτης σπάνιων φυτών και δέντρων, υπέροχος σκιτσογράφος και μέχρι την τελαυταία στιγμή που έφυγε από τη ζώη μάθαινε ξένες γλώσσες. Και βέβαια για κάποιο λόγο δεν ήθελε να συνειδοτοποιήσει το μέγεθος του ταλέντου του. Θυμάμαι με έλεγε ερωτική ροκ τραγουδίστρια. Όταν είμαι στη σκηνή αισθάνομαι ότι είναι σε μια γωνιά του ουρανού και με κοιτάει. Μάλιστα, προσέχω μην κάνω λάθη, διότι ο Γιάννης εκνευριζόταν ακόμα και αν άλλαζες κάτι μικρό από έναν στίχο.

Οι νέοι γνωρίζουν το έργο του Γιάννη Σπανού;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που στο κοινό μου υπάρχουν 25αρηδες, οι οποίοι μου λένε «ξέρουμε τα τραγούδια σας αλλά όχι ότι είναι του Γιάννη Σπανού». Το να μην γνωρίζει ο κόσμος τους δημιουργούς των τραγουδιών συνέβη από τα τέλη της δεκαετίας του 70. Πριν ήταν το τραγούδι του Μίκη, του Σταύρου, του Γιάννη, του Λουκιανού. Μετά το 70 άρχισαν να παίρνουν τους τίτλους οι ερμηνευτές. Και σε αυτήν την εξέλιξη ευθύνονται φυσικά οι εταιρίες, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια.

Πώς κρίνετε τα μουσικά δρώμενα της εποχής;

Εύκολο είναι να μπει κάποιος στο χώρο μας, αλλά το ερώτημα είναι πόσο θα μείνει. Γιατί πλέον δεν υπάρχουν εταιρίες. Παλιά τρέχαμε στα δισκοπωλεία με λαχτάρα για να αγοράσουμε έναν καινούργιο δίσκο, μετά μπήκε στη ζωή μας το cd και τώρα υπάρχει το στικάκι. Άλλαξαν πολύ οι εποχές. Επίσης, το ραδιόφωνο δεν βοηθά. Ούτε οι ραδιοφωνικές εκπομπές δίνουν πληροφορίες για τα τραγούδια, τους δημιουργούες, όλα γίνονται γρήγορα και στο ποδι.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά talent show;

Απλά δίνουν μια ψυχαγωγία στους ανθρώπους που κάθονται σπίτι τους, τίποτα παραπάνω. Δεν βλέπω να συνεχίζουν αυτά τα παιδιά, έχουν πρόσκαιρη υπόσταση.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι;

Να κάνει σπουδές και να ασχοληθεί με το παρελθόν. Διότι, αν δε το σεβαστεί, μέλλον δεν θα υπάρξει.

Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι γνωρίζει τα τραγούδια σας νεαρό κοινό;

Προφανώς, με άκουγαν οι γονείς τους. Ίσως έχουν συνδέσει το ηχόχρωμα της φωνής μου, με το μεγάλωμα τους. Κοιτάξτε πάντα υπάρχει ένα κοινό που ψάχνει. Δεν μπορώ και δεν θέλω να πιστέψω, ότι σε μια χώρα που εξήγαγε πολιτισμό, τεράστιους συνθέτες, όλα πάγωσαν. Απλά υπάρχει μια πληθώρα και κανείς δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια σας; Να περιμένουμε νέα τραγούδια;

Ετοιμάζω ένα τραγούδι έκπληξη! Και παράλληλα, μια δουλειά με τραγούδια για τις κακοποιημένες γυναίκες και τις γυναικοκτονίες, που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Τη μουσική γράφουν αρκετοί φίλοι ανάμεσα τους ο Γιώργος Νταλάρας, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, τα Κίτρινα Ποδήλατα και τους στίχους ο Κωνσταντίνος Γερμανός. Παράλληλα, έχω μια εμφάνιση στις 12/3, στο Μέγαρο Μουσικής.

Πληροφορίες παραστάσεων

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149

sfigamusic@gmail.com

Ώρα έναρξης: 22.00

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

*Είσοδος στο μπαρ: 10 ευρώ (στην είσοδο της Σφίγγας)

*Είσοδος σε τραπέζι: 15 ευρώ (μέσω τηλεφωνικής κράτησης ή στην είσοδο της Σφίγγας)

facebook: https://www.facebook.com/sfigamusictheatre

instagram: https://www.instagram.com/sfigamusictheatre_official/

*Τα εισιτήρια εισόδου είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνουν ποτό

Keywords
Τυχαία Θέματα