Ένα παγκόσμιο ερώτημα: Πώς θα μείνουν τα παιδιά μακριά από την οθόνη;

Ενώ τα προσιτά κινητά τηλέφωνα έδωσαν στους γονείς την δυνατότητα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα παιδιά τους, έχουν επίσης προκληθεί αμέτρητες διαφωνίες σχετικά με τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά στην οθόνη, την ασφάλεια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τον Guardian.

Καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου αυξάνονται – και η ηλικία στην οποία τα παιδιά αποκτούν το πρώτο τους κινητό συνεχίζει να μειώνεται – οι χώρες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα στα

σχολεία και στο σπίτι.

Αυστραλία: «Να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά έχουν μια παιδική ηλικία

Η Αυστραλία έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως τον Νοέμβριο, όταν το κοινοβούλιο της ψήφισε νόμο για την απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών.

Ωστόσο, πολλά από το πώς θα λειτουργήσει και σε ποιες υπηρεσίες θα εφαρμόζεται, παραμένουν ασαφή.

Ενώ ορισμένες πολιτείες της Αυστραλίας απαγορεύουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, η νέα απαγόρευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα περιορίσει πλήρως τα παιδιά κάτω των 16 ετών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η νομοθεσία θα εξουσιοδοτήσει τον υπουργό επικοινωνιών να καθορίσει ποιες πλατφόρμες θα περιοριστούν, αλλά αναμένεται ευρέως ότι θα ισχύσει τουλάχιστον για το Snapchat, το Instagram, το Facebook και το TikTok.

Το YouTube αναμένεται να εξαιρεθεί με βάση τα εκπαιδευτικά οφέλη που ισχυρίζεται ότι προσφέρει.

Η νομοθεσία αναθέτει την ευθύνη για τον έλεγχο των ηλικιών στις πλατφόρμες και ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνουν «εύλογα μέτρα» για τον έλεγχο των ηλικιών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 50 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.

Ο πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, δήλωσε ότι η απαγόρευση αφορά τη διασφάλιση ότι «τα παιδιά έχουν παιδική ηλικία».

Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να τα κάνει «να παίζουν έξω με τους φίλους τους – μακριά από τα τηλέφωνά τους».

Ισπανία: «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό μας»

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό σοσιαλιστική ηγεσία της Ισπανίας ετοιμάζει νομοθεσία που θα αυξάνει την ηλικία για το άνοιγμα λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα 14 στα 16 έτη και καλεί τις εταιρείες τεχνολογίας να εγκαταστήσουν συστήματα επαλήθευσης της ηλικίας.

Προτείνει επίσης να εγκαθίστανται από προεπιλογή οι γονικοί έλεγχοι στα smartphones και να ξεκινήσει μια εθνική εκπαιδευτική εκστρατεία για να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να πλοηγηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων κάλεσε πρόσφατα την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσθέσει μια προειδοποιητική ετικέτα στις ψηφιακές συσκευές που πωλούνται στην Ισπανία, ενημερώνοντας τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία που έχουν συνδεθεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψηφιακές συσκευές.

Το φθινόπωρο του 2023, οι γονείς στη γειτονιά Poblenou της Βαρκελώνης ξεκίνησαν μια ομάδα WhatsApp στην οποία συμφώνησαν να καθυστερήσουν την ηλικία στην οποία έδιναν στα παιδιά τους τηλέφωνο.

Η πρωτοβουλία τους, Adolescencia Libre de Móviles (εφηβεία χωρίς κινητά) εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Καταλονία και σε άλλα μέρη της Ισπανίας, καθώς οι οικογένειες ενώθηκαν γύρω από την ιδέα να μην δίνουν στα παιδιά τους τηλέφωνα μέχρι να γίνουν 16 ετών.

«Κάθε χρόνος που μπορείς να καθυστερήσεις να δώσεις ένα τηλέφωνο είναι μια μεγάλη νίκη, επειδή πάνω από το 72% των παιδιών έχουν smartphone μέχρι την ηλικία των 12 ετών», δήλωσε η Núria González-Rojas, εκπρόσωπος του προγράμματος.

Γαλλία: «Παίρνουμε πίσω τον έλεγχο των οθονών»

Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ανέθεσε τη σύνταξη έκθεσης για το θέμα, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να «πάρει πίσω τον έλεγχο των οθονών», οι οποίες κλείνουν τα παιδιά στον εαυτό τους αντί να τα απελευθερώνουν.

Είπε ότι «το μέλλον της κοινωνίας και της δημοκρατίας μας» εξαρτάται από μια λογική προσέγγιση.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ανέφερε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones μέχρι να γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat, μέχρι να γίνουν 18 ετών.

Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να έχει τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 11 ετών, ανέφερε η έκθεση, και θα πρέπει να έχουν συσκευή χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο μόνο πριν από τα 13 έτη.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τις στρατηγικές της τεχνολογικής βιομηχανίας με γνώμονα το κέρδος, προσθέτοντας ότι οι οθόνες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση, τον ύπνο, τον μεταβολισμό, τη σωματική υγεία και τη συγκέντρωση των παιδιών.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι υπουργοί θα πρέπει «να εξετάσουν τις συστάσεις και να τις μετατρέψουν σε δράση».

Ιταλία: Απαγορεύσεις στα σχολεία

Η χρήση smartphones και tablets στις ιταλικές αίθουσες διδασκαλίας σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαγορεύτηκε πλήρως από τον Σεπτέμβριο, ακόμη και για διδακτικούς σκοπούς.

Ο υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και λόγω της έντασης που είχαν προκαλέσει οι συσκευές μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών -συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων εκπαιδευτικών που χτυπήθηκαν με τηλέφωνα ως απάντηση σε επίπληξη.

Ο Valditara έχει επίσης υποστηρίξει ένα αίτημα που ζητά να απαγορευτεί στα παιδιά κάτω των 14 ετών να έχουν κινητό τηλέφωνο και να μην επιτρέπεται στα παιδιά κάτω των 16 ετών να έχουν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γερμανία: «Όσο περισσότερο μπορείτε να αναβάλλετε στα παιδιά τη χρήση smartphones, τόσο το καλύτερο»

Αν και τα γερμανικά σχολεία δεν μπορούν να απαγορεύσουν στους μαθητές να φέρνουν κινητά τηλέφωνα, μπορούν να τους απαγορεύσουν τη χρήση τους στην τάξη ή κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Οι δάσκαλοι ασκούν συνήθως το δικαίωμα να κατάσχουν τα τηλέφωνα που κρίνονται ότι αποτελούν πρόβλημα κατά περίπτωση, αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι η νομική βάση για κάτι τέτοιο είναι επισφαλής.

Ορισμένοι εκπαιδευτικοί έχουν αγκαλιάσει τις συσκευές ως μέρος της διδασκαλίας και έχουν ενθαρρύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ψηφιακού αλφαβητισμού στους νέους, ενθαρρύνοντάς τους μεταξύ άλλων να θέτουν όρια στον χρόνο χρήσης της οθόνης για την ευημερία τους.

Ωστόσο, πολιτικοί αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Παιδείας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, έχουν ζητήσει να απαγορευτούν εντελώς τα κινητά τηλέφωνα από τα δημοτικά σχολεία, επικαλούμενοι αρνητικές επιπτώσεις στη μάθηση και τη σωματική υγεία.

Ο Thomas Fischbach, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Παιδιάτρων, δήλωσε ότι κανένα παιδί κάτω των 11 ετών δεν πρέπει να λαμβάνει smartphone, χαρακτηρίζοντας τις συσκευές επιβλαβείς για την ανάπτυξη.

Είπε ότι οι νεαροί εγκέφαλοι είναι πολύ ευάλωτοι όταν εκτίθενται ιδιαίτερα σε «επηρεαστές» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι τα ιατρεία τους είναι γεμάτα από νεαρούς χρήστες του διαδικτύου που είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως χρόνιο άγχος.

«Όσο περισσότερο μπορείτε να αναβάλλετε στα παιδιά τη χρήση των smartphones, τόσο το καλύτερο είναι γι’ αυτά», δήλωσε ο Fischbach.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα