Ενα Παγκόσμιο που μοίρασε πόνο και αίμα
Ηταν 1950 και η έγχρωμη τηλεόραση γεννιόταν, οι υπολογιστές έκαναν χίλιες πράξεις στο δευτερόλεπτο, η Μέριλιν Μονρόε έφτανε στο Χόλιγουντ. Στις Κάννες είχε θριαμβεύσει μια ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, «Los Olvidados». Το αυτοκίνητο του Φάντζιο θριάμβευε στη Γαλλία. Ο Μπέρτραντ Ράσελ κέρδιζε το Βραβείο Νομπέλ. Ο Νερούδα δημοσίευε το «Canto general», ενώ εκδίδονταν τα βιβλία «Η σύντομη ζωή του Ονέτι» και «Ο λαβύρινθος της μοναξιάς» του Οκτάβιο Πας. Ο Αλμπίσου Κάμπος, που είχε αγωνιστεί πολλά χρόνια για την ανεξαρτησία του Πουέρτο
Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας του 1950 συμμετείχαν επτά αμερικανικές χώρες και έξι ευρωπαϊκές, που μόλις είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια. Η FIFA απαγόρευσε στη Γερμανία να παίξει. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε η Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μέχρι τότε οι Αγγλοι περιφρονούσαν παρόμοιες αψιμαχίες. Η αγγλική ομάδα έχασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, και το γκολ της νίκης δεν το έβαλε ο στρατηγός Τζορτζ Ουάσιγκτον αλλά ένας μαύρος μετανάστης από την Αϊτή, ο μέσος Λάρι Γκέιτζενς. Στον τελικό, στο Μαρακανά, έπαιξαν η Βραζιλία εναντίον της Ουρουγουάης. Οι αμφιτρύωνες εγκαινίαζαν το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου. Η Βραζιλία ήταν βέβαιη για τη νίκη της, ο τελικός θα ήταν μια γιορτή. Οι βραζιλιάνοι παίκτες, που, αγώνα τον αγώνα, είχαν συντρίψει όλους τους αντιπάλους τους, έλαβαν δώρο την παραμονή του τελικού χρυσά ρολόγια, με την επιγραφή στο πίσω μέρος: «Για τους παγκόσμιους πρωταθλητές». Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είχαν ήδη τυπωθεί, το τεράστιο άρμα του καρναβαλιού ήταν έτοιμο να μπει επικεφαλής των εορταστικών εκδηλώσεων, και είχαν ήδη πουληθεί μισό εκατομμύριο μπλουζάκια με μεγάλα λογότυπα, σχετικά με την αναπόφευκτη νίκη.
Οταν ο Βραζιλιάνος Φριάσα πέτυχε το πρώτο γκολ, μια ομοβροντία από διακόσιες χιλιάδες κραυγές συγκλόνισε το τεράστιο στάδιο. Ομως στη συνέχεια ο Σκιαφίνο πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης, και με το διαγώνιο σουτ του Γκίτζια η Ουρουγουάη νίκησε με 2-1. Οταν μπήκε το γκολ του Γκίτζια, μια εκκωφαντική σιγή απλώθηκε στο Μαρακανά, η τρομερότερη σιγή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Αρι Μπαρόζο, ο συνθέτης του «Aquarela do Brasil», που αναμετέδιδε τον αγώνα σε όλη τη χώρα, αποφάσισε να εγκαταλείψει για πάντα τη θέση του εκφωνητή. Με το σφύριγμα της λήξης οι Βραζιλιάνοι σχολιαστές χαρακτήρισαν την ήττα ως τη «χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Βραζιλίας».
Ο Ζιλ Ριµέ περιφερόταν στο γήπεδο, σαν χαμένος, με το Κύπελλο, που έφερε το όνομά του, παραμάσχαλα: «Βρέθηκα μόνος, με το Κύπελλο στα χέρια, χωρίς να ξέρω τι να κάνω. Τελικά κατάφερα να βρω τον αρχηγό της Ουρουγουάης, τον Ομπντούλιο Βαρέλα, και του παρέδωσα το Κύπελλο, σχεδόν στα κρυφά. Του έσφιξα το χέρι χωρίς να πω λέξη». Ο Ριμέ είχε στην τσέπη τον λόγο που είχε γράψει προς τιμήν της πρωταθλήτριας Βραζιλίας. Η Ουρουγουάη είχε κερδίσει καθαρά. Οι παίκτες της έκαναν έντεκα φάουλ, ενώ οι παίκτες της Βραζιλίας είκοσι ένα. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Σουηδία. Την τέταρτη, η Ισπανία. Ο Βραζιλιάνος Αντεμίρ ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ με εννέα γκολ, ακολουθούμενος από τον Ουρουγουανό Σκιαφίνο με έξι, και τον Ισπανό Θάρα με πέντε.
Ο Μπαρμπόζα
Οταν ήταν να επιλέξουν τον καλύτερο τερματοφύλακα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950, οι δημοσιογράφοι ψήφισαν ομόφωνα τον Βραζιλιάνο Μοασίρ Μπαρμπόζα. Ο Μπαρμπόζα ήταν αναμφίβολα και o καλύτερος τερματοφύλακας της χώρας του. Είχε πόδια ελατήρια, ήταν νηφάλιος, σίγουρος για τον εαυτό του, κι ενέπνεε εμπιστοσύνη στην ομάδα. Συνέχισε να είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας μέχρι που αποσύρθηκε, αρκετά χρόνια αργότερα, περασμένα τα σαράντα. Ολα αυτά τα χρόνια απέτρεψε πολλά γκολ, άγνωστο πόσα, χωρίς ποτέ να τραυματίσει αντίπαλο. Ομως στον τελικό του 1950 ο ουρουγουανός επιθετικός Γκίτζια τον αιφνιδίασε με ένα σουτ στη δεξιά του γωνία. Ο Μπαρμπόζα, που είχε βγει από την εστία του, εκτινάχτηκε προς τα πίσω, ακούμπησε την μπάλα κι έπεσε.
Οταν σηκώθηκε, σίγουρος ότι είχε αλλάξει την πορεία της μπάλας, την είδε να αναπαύεται στα δίχτυα του. Εκείνο ήταν το γκολ που άφησε σύξυλο το Μαρακανά, και χάρισε το Κύπελλο στην Ουρουγουάη. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά τον Μπαρμπόζα δεν τον συγχώρεσαν ποτέ. Το 1993, στους προκριματικούς για το Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλησε να εμψυχώσει τους παίκτες της βραζιλιάνικης ομάδας. Πήγε στη συγκέντρωσή τους, αλλά η ηγεσία τού απαγόρευσε την είσοδο. Εκείνη την εποχή ζούσε φιλοξενούμενος στο σπίτι της κουνιάδας του, με μοναδικό εισόδημα μια σύνταξη πείνας. Ο Μπαρμπόζα σχολίασε: «Στη Βραζιλία, η μεγαλύτερη ποινή για ένα έγκλημα είναι τριάντα χρόνια. Εγώ τιμωρούμαι σαράντα τρία χρόνια για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα».
Το γκολ του Θάρα
Ηταν στο Μουντιάλ του 1950. Η Ισπανία είχε κλείσει καλά την Αγγλία, που απειλούσε μόνο με μακρινά σουτ. Ο εξτρέμ Γκαΐνθα σάρωσε το γήπεδο από τα αριστερά, αχρήστευσε τη μισή άμυνα και προώθησε την μπάλα προς την αγγλική εστία. Ο αμυντικός Ράμσεϊ, με στραμμένη την πλάτη, εκτός ισορροπίας, κατάφερε να τη φτάσει, όμως τότε μπήκε στη μέση o Θάρα, κι εκσφενδόνισε την μπάλα στην αριστερή πλευρά της εστίας. Ο Τέλμο Θάρα, πρώτος σκόρερ της Ισπανίας σε έξι πρωταθλήματα, διάδοχος του ταυρομάχου Μανολέτε, ως λαϊκό είδωλο, έπαιζε με τρία πόδια. Το τρίτο πόδι ήταν το τρομερό του κεφάλι. Τα καλύτερα γκολ του τα έβαλε με κεφαλιές. Ο Θάρα δεν σημείωσε εκείνο το νικητήριο γκολ με κεφαλιά, όμως το πανηγύρισε σφίγγοντας στα χέρια το μενταγιόν της Παναγίας που είχε κρεμασμένο στο στήθος του.
O διοικητικός ηγέτης του ισπανικού ποδοσφαίρου, o Αρμάντο Μουνιόθ Καλέρο, που είχε πάρει μέρος στην εισβολή των Ναζί στα ρωσικά εδάφη, έστειλε με ασύρματο το ακόλουθο μήνυμα στον στρατηγό Φράνκο: «Εξοχότατε, νικήσαμε την επίβουλη Αλβιώνα». Ηταν η εκδίκηση για την καταστροφή της Αήττητης Αρμάδας, η οποία είχε κατατροπωθεί στα Στενά της Μάγχης το 1588. Ο Μουνιόθ Καλέρο αφιέρωσε τον αγώνα εκείνο στον «καλύτερο ηγέτη του κόσμου», αλλά δεν αφιέρωσε σε κανέναν τον επόμενο αγώνα, όταν η Ισπανία αντιμετώπισε τη Βραζιλία κι έφαγε έξι γκολ.
Το γκολ του Ζιζίνιο
Ξανά στο Μουντιάλ του 1950. Στον αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο βραζιλιάνος μέσος Ζιζίνιο πέτυχε ένα γκολ εις διπλούν. Εκείνος o μαέστρος του ποδοσφαίρου είχε πετύχει ένα καθαρό γκολ, αλλά ο διαιτητής το ακύρωσε άδικα. Τότε εκείνος το επανέλαβε επακριβώς, βήμα βήμα. Ο Ζιζίνιο μπήκε στην περιοχή από το ίδιο σημείο, απέφυγε τον ίδιο γιουγκοσλάβο αμυντικό, με την ίδια χάρη, ξεφεύγοντας προς τα αριστερά, όπως είχε κάνει και πριν, κι έστειλε την μπάλα στην ίδια ακριβώς γωνία του τέρματος. Στη συνέχεια την κλώτσησε οργισμένα πολλές φορές πάνω στα δίχτυα. Ο διαιτητής κατάλαβε ότι ο Ζιζίνιο ήταν ικανός να επαναλάβει το ίδιο γκολ ακόμα δέκα φορές, κι αναγκάστηκε να το επικυρώσει.
Οι διασκεδαστές
«Ενας από τους ουρουγουανούς παγκόσμιους πρωταθλητές του 1950, ο Χούλιο Πέρες» θυμάται ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, «με διασκέδαζε όταν ήμουν παιδί. Τον αποκαλούσαν το Τρελό Πόδι, γιατί το κορμί του ξεβιδωνόταν στον αέρα, και οι αντίπαλοι έτριβαν τα μάτια τους. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αλλού πετούσαν τα πόδια, κι αλλού, πέρα μακριά, το υπόλοιπο σώμα του. Αφού ξέφευγε με τα τρελά του οχτάρια, o Χούλιο γυρνούσε πίσω για να ξανακάνει τα κόλπα του. Ολοι οι ποδοσφαιρόφιλοι λατρεύαμε εκείνον τον γλεντζέ των γηπέδων, που για χάρη του λυνόμαστε στα γέλια, όπως λυνόταν κάθε κόμπος μέσα μας. Λίγα χρόνια αργότερα είχα την τύχη να δω τον Βραζιλιάνο Γκαρίντσα, o οποίος επίσης έκανε καλαμπούρια με τα πόδια του, μερικές φορές μάλιστα, όταν ήταν πολύ κοντά στην κορύφωση, έκανε πίσω, για να κρατήσει λίγο ακόμη η απόλαυση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Xριστίνα Ρουμπάτη: Το chic στοιχείο του bridal look της συζύγου του Γιάννη Κωνσταντέλια
- «Συνελήφθη ο Σεμέδο»
- Τέλος στη γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι: Η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους κατά της βασκανίας
- Ποιος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει θαφτεί στο Φεγγάρι
- “Έφυγε” ο μεγάλος Ντανιέλε Μπανιόλι
- Τα μοναχικά Χριστούγεννα της Φαίης Σκορδά: Γιατί η παρουσιάστρια προτίμησε να τα περάσει με τη μητέρα της στην Αθήνα
- Good Job Nicky για το πρόβλημα υγείας που οδήγησε σε μεγάλη απώλεια κιλών: Ήταν ταλαιπωρία, δεν μπορούσα να καταπιώ τίποτα
- Βρε Δέσποινα Βανδή μου, μια χαρά γυναικάρα είσαι, τι τα ήθελες τα φίλτρα;
- Καιρός: «Κλείδωσε» η Πρωτοχρονιά - Οι θερμοκρασίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα
- Αεροπορικό δυστύχημα στη Νότια Κορέα: Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά - Τραγικές σκηνές στο αεροδρόμιο - Βίντεο, φωτογραφίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Οι μεγάλες επιστροφές
- Η ιαπωνική μέθοδος του «μικρο-δάσους» που φέρνει το πράσινο στις πόλεις
- Τα σενάρια για την αεροπορική τραγωδία στη Νότια Κορέα – Βρήκαν τα μαύρα κουτιά
- Θα έχουμε για πάντα το Παρίσι…
- Θα αναδυθεί η σταθερότητα από τα ερείπια της Μέσης Ανατολής;
- Ενα Παγκόσμιο που μοίρασε πόνο και αίμα
- Δέκα ευχάριστα που συνέβησαν τη χρονιά που φεύγει
- Καμπανάκι ειδικών για την εξάρτηση των νέων από το διαδίκτυο
- Χίος: Διάσωση τραυματία σε δεξαμενόπλοιο – Τον παρέλαβε Super Puma
- Ολυμπιακός: «Σε ευχαριστούμε 2024 για όλα όσα ζήσαμε»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ενα Παγκόσμιο που μοίρασε πόνο και αίμα
- Οι μεγάλες επιστροφές
- Θα έχουμε για πάντα το Παρίσι…
- Δέκα ευχάριστα που συνέβησαν τη χρονιά που φεύγει
- Θα αναδυθεί η σταθερότητα από τα ερείπια της Μέσης Ανατολής;
- Καμπανάκι ειδικών για την εξάρτηση των νέων από το διαδίκτυο
- Χίος: Διάσωση τραυματία σε δεξαμενόπλοιο – Τον παρέλαβε Super Puma
- Η ιαπωνική μέθοδος του «μικρο-δάσους» που φέρνει το πράσινο στις πόλεις
- Ολυμπιακός: «Σε ευχαριστούμε 2024 για όλα όσα ζήσαμε»
- Τα σενάρια για την αεροπορική τραγωδία στη Νότια Κορέα – Βρήκαν τα μαύρα κουτιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άνοιξε σήμερα το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου
- Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης μιλάει για τη σχέση με τον γιο του
- “Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
- Άγνωστες ιστορίες πίσω από γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια
- Καζακστάν: «Η Ρωσία προσπάθησε να πνίξει το θέμα» – Κατηγορίες του Αζερμπαϊτζάν για τη συντριβή αεροσκάφους
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [30.12.2024 – 05.01.2025]
- Εγκεφαλικά νεκρή η 33χρονη που έπεσε σε χαράδρα στην Κρήτη – Η οικογένεια της θα δωρίσει τα όργανά της
- Το αδιαχώρητο στα καταστήματα της Αθήνας για τα τελευταία ψώνια
- Χαρίζει ζωή με τον θάνατό της – Δεν τα κατάφερε η 33χρονη που είχε πέσει σε χαράδρα στην Πρέβελη – Δωρίζουν τα όργανά της