Ερχεται στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου

Το παιχνίδι των εντυπώσεων επιμένει να «παίζει» η Τουρκία όσον αφορά τις σχέσεις και τις επαφές της με την Ελλάδα. Ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη που είχε η επίσκεψη του υπουργού Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, η τουρκική πλευρά δείχνει να επιλέγει την πολιτική των «καθυστερήσεων», καταγγέλλοντας την Αθήνα για προκλητικότητα, απειλές, εμπρηστική ρητορική, προβοκάτσιες και παραβίαση

των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα επιμένει να ζητά από ΕΕ και ΗΠΑ να μη συζητούν τα «ελληνοτουρκικά» ως «ευρωτουρκικά».

Κατά τη διάρκεια του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που ακολούθησαν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πρώτος την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα, σπεύδοντας να σημειώσει ότι θα ακολουθήσει και δική του στην Αθήνα, προκειμένου να προετοιμαστεί και μία συνάντηση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρόσκληση Δένδια στον Τσαβούσογλου έγινε και δημόσια στην Αγκυρα, με την απάντηση ωστόσο να παραμένει σε εκκρεμότητα. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η πρόσκληση που πρέπει να απευθύνει η τουρκική πλευρά στην ομάδα του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη για τη συνέχεια των διερευνητικών επαφών, καθώς ο 63ος γύρος πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Με την Αγκυρα να δέχεται σφοδρή κριτική για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τη δυσαρέσκεια που εντείνεται στις Βρυξέλλες μετά το «sofagate», η τουρκική πλευρά εμφανίζεται να επιδιώκει αντιστροφή των όρων και δημιουργία ενός άλλοθι κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με επίκεντρο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά και το Μεταναστευτικό. Η συντονισμένη προπαγάνδα ξεκίνησε με την άφιξη στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και τη διήμερη περιοδεία σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος μίλησε για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, η οποία υφίσταται, όπως υποστήριξε, απαράδεκτες πιέσεις και περιορισμούς στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας. Την ίδια μέρα ο Ερντογάν θέλησε να δείξει τον σεβασμό του στους θρησκευτικούς ηγέτες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη  Βαρθολομαίου, και παρέθεσε το καθιερωμένο ιφτάρ, ενώ κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Τσαβούσογλου επιχείρησε επίσης να θέσει θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την πλευρά της Ελλάδας απέναντι στη μουσουλμανική - τουρκική κατά τον ίδιο - μειονότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο συνεχίζονται οι καταγγελίες της Αγκυρας για επαναπροωθήσεις και απάνθρωπη συμπεριφορά Ελλάδας και FRONTEX απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ωστόσο ότι ο Τσαβούσογλου θα αποδεχθεί την πρόσκληση για επίσκεψη στην Αθήνα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Μία σύνοδος η οποία μπορεί να δώσει την ευκαιρία και για μία συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, εφόσον έχει προετοιμαστεί, με το Μέγαρο Μαξίμου πάντως να εξακολουθεί να κρατά τα χαρτιά του κλειστά, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνεται ένα βήμα κάθε φορά και τονίζοντας ότι τέτοιες συναντήσεις δεν αποτελούν είδηση. Στο περιθώριο άλλωστε της συνόδου του ΝΑΤΟ, ήδη έχει κλειστεί η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, που επίσης αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων.

Στο πρόγραμμα της Αγκυρας πρέπει να μπουν και οι διερευνητικές. Αρχικά οι πληροφορίες τοποθετούσαν τη συνάντηση στο τέλος Μαΐου, ωστόσο η πρόσκληση δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και μέσα στον Ιούνιο.

Η Τουρκία επιμένει να εμφανίζεται ως υπέρμαχος του διαλόγου, διεκδικώντας τη θετική ατζέντα από την ΕΕ. Και σε αυτή τη βάση διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι μετά και τη Γενεύη όπου Αγκυρα και Ερσίν Τατάρ εκ μέρους του ψευδοκράτους, εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι και εκτός πλαισίου ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά δεν θα γίνει αιτία να διακοπεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ιδιαίτερα ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εστω και αν η Τουρκία προσπαθεί να ελιχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα