Ερντογάν: Κόμβος κερκόπορτα για το ρωσικό αέριο

Καθώς η αντιπολίτευση των «6» θα ανακοινώνει ή θα ετοιμάζεται να ανακοινώσει το όνομα του (ή της) υποψηφίου της για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, στα μέσα του επόμενου μήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε μία ακόμη δική του φιλόδοξη πρωτοβουλία, την οποία εντάσσει στο μεγαλόπνοο σχέδιο με τίτλο «Ο Αιώνας της Τουρκίας»: τη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 14-15 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με τον ίδιο και την κυβέρνησή του,

θα θέσει τις βάσεις προκειμένου η Τουρκία να μετατραπεί σε «ενεργειακό κόμβο» με καθοριστικό ρόλο στη διεθνή αγορά - βαθαίνοντας, ταυτόχρονα, τους δεσμούς της με τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι χώρες που παράγουν και χώρες που καταναλώνουν και να καταστούμε το κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου, στο οποίο θα καθορίζεται και η τιμή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. «Θα συγκεντρώσουμε χώρες παραγωγούς από τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, την Κασπία και την Κεντρική Ασία και καταναλώτριες από την Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος - τονίζοντας, παράλληλα, πως η Τουρκία διαθέτει τόσο τις υποδομές όσο και την εμπειρία για να μετατραπεί σε τέτοιου είδους κόμβο.

Κέντρο εμπορίας

«Σε μια στιγμή που ο κόσμος, και ειδικά η Ευρώπη, υποφέρει από προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον εφοδιασμό του με αέριο, η Τουρκία κάνει όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να καταστεί ένα κέντρο εμπορίας αερίου», σημείωσε επίσης ο Ντονμέζ - ανακοινώνοντας, παράλληλα, τη 10ετή συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με το Ομάν, από το οποίο θα αγοράζει 1,4 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ετσι, το αραβικό κρατίδιο έρχεται να προστεθεί στους άλλους προμηθευτές της Τουρκίας, που είναι η Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, όπως και (με τη μορφή LNG) το Κατάρ, οι ΗΠΑ, η Νιγηρία και η Αλγερία. Κι αυτά, τη στιγμή που η Αγκυρα ισχυρίζεται πως έχει ανακαλύψει στη Μαύρη Θάλασσα κοιτάσματα που περιέχουν συνολικά πάνω από 700 δισ. κυβικά μέτρα αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο σχέδιο είχε γίνει για πρώτη φορά αναφορά δημοσίως από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Οκτώβριο, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να προτείνει ουσιαστικά την αντικατάσταση των αγωγών Nord Stream - η λειτουργία των οποίων έχει «παγώσει» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που ακολούθησαν - με τον Turkstream.

Το σχέδιο του Πούτιν

«Θα μπορούσαμε να διοχετεύσουμε τις ποσότητες που χάνονται από τους Nord Stream που βρίσκονται στον πυθμένα της Βαλτικής προς τη Μαύρη Θάλασσα και να μετατρέψουμε την περιοχή σε βασική οδό για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας, όπου και θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος κόμβος», είχε πει μιλώντας σε ενεργειακή διάσκεψη στη Μόσχα.

Ο δε Ερντογάν, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, έσπευσε να ανταποκριθεί άμεσα, με αποτέλεσμα οι δύο πρόεδροι να συζητήσουν το θέμα διά ζώσης και λεπτομερώς κατά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές Δεκεμβρίου. «Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο της Κασπίας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», επανέλαβε ο ίδιος σε διάγγελμά του προς το έθνος, στο τέλος του 2022, για να προσθέσει: «Θα ενώσουμε την Ανατολή με τη Δύση όχι μόνο με τις γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη και στα Δαρδανέλλια, αλλά και με τις ενεργειακές γέφυρες».

Για την ώρα, ωστόσο, δεν είναι καν βέβαιο ποιες χώρες της Ευρώπης και σε ποιο επίπεδο θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Ερντογάν - και με ποιο τρόπο θα το κάνουν. Αρκετοί δε εκφράζουν ήδη σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο το σχέδιο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Κυρίως επειδή θεωρούν δεδομένο ότι, εάν προχωρήσει, θα συνιστά άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας από την «πίσω πόρτα», μιας και το ρωσικό αέριο θα «αναμειγνύεται» με ποσότητες από άλλες χώρες και, στη συνέχεια, θα διοχετεύεται στις αγορές της Ευρώπης, συνεχίζοντας να προσφέρουν έσοδα στα ταμεία του Πούτιν.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι βέβαιο ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και θα βαθύνει περαιτέρω το ρήγμα στις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Keywords
Τυχαία Θέματα