Εστειλαν μηνύματα στην Αγκυρα από τη Λευκωσία

Σε μια περίοδο μεγάλων αλλά και καθοριστικών γεωστρατηγικών εντάσεων στην περιοχή, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, Αθήνα και Λευκωσία ενισχύουν με κάθε τρόπο τους μεταξύ τους δεσμούς στη βάση αυτού που και οι δύο πλευρές περιγράφουν ως μια νέα σχέση απόλυτης ειλικρίνειας.

Η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος των δύο χωρών, χθες στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, δεν σηματοδότησε μόνο τη θεσμοθέτηση αυτής της πρωτοβουλίας σε ετήσια βάση από τούδε και στο εξής αλλά έστειλε και μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση πως η προθυμία Ελλάδας και Κύπρου να διαδραματίσουν έναν απολύτως θετικό και εποικοδομητικό ρόλο δεν συνεπάγεται την απεμπόληση αρχών αλλά και δικαιωμάτων, ειδικά όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Οι αναφορές άλλωστε του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκαν εντός αυτής της λογικής και μόνο, υπό το βάρος και των προκλητικών δηλώσεων του τούρκου υπουργού Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ: υπέδειξε μεν την προθυμία της Αθήνας, έκανε όμως ξεκάθαρο το απαρέγκλιτο των θέσεων τόσο στο Κυπριακό με τον ρόλο που αυτό και με τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις διαδραματίζει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όσο και σε όλα τα άλλα ζητήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-26 και εξήγησε πως αυτό είναι μία ακόμα ευκαιρία, όπως είπε, για να έλθουν στο διεθνές προσκήνιο τα εθνικά δίκαια της διαιρεμένης ευρωπαϊκής Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, επιβεβαιώθηκε η απόλυτη ευθυγράμμιση των δύο κυβερνήσεων. «Είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας» ήταν το δικό του μήνυμα.

Σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόσο στο Κυπριακό και τα εθνικά θέματα όσο και στην ουσία της θεσμοθετημένης σε ετήσια βάση Διακυβερνητικής, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε γίνει αυτό το βήμα εδώ και πολλά χρόνια. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στα σημαντικά και απτά παραδοτέα, όπως τα περιέγραψε, απαριθμώντας σειρά συμφωνιών, πρωτοβουλιών αλλά και αποτελεσμάτων από την περσινή διακυβερνητική διάσκεψη σε όλους τους τομείς, από την ψηφιακή πολιτική και την ασφάλεια μέχρι την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Πηγές στη Λευκωσία δήλωναν χθες βράδυ στα «ΝΕΑ» ότι η Διακυβερνητική ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις προσδοκίες και άνοιξε πρόσθετους διαύλους επικοινωνίας και συντονισμού των δύο χωρών.

Η τριμερής με Ιορδανία

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ στο Προεδρικό Μέγαρο και μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της 4ης Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής ΚύπρουΕλλάδας – Ιορδανίας. Σε μια γεωπολιτικά κρίσιμη στιγμή αλλά και την επομένη της συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου για εκεχειρία, στην οποία στάθηκε ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Κύπρου όπως και στο θέμα της  αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τρόπους περαιτέρω συντονισμού και ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών τους, με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή. Υπογράφηκαν τρία τριμερή μνημόνια συνεργασίας, το σημαντικότερο των οποίων αφορά την προώθηση των επενδύσεων και στις τρεις χώρες. Ελλάδα και Κύπρος δεσμεύθηκαν έναντι του βασιλιά Αμπντάλα να εργαστούν έτσι που η σχέση Ιορδανίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναβαθμιστεί σε μια στρατηγική σχέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα