Ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της Χερσώνας

Στρατιωτικό νόμο επέβαλε χθες με διάταγμά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας τις οποίες προσάρτησε στη Ρωσία. Παράλληλα, θέσπισε περιορισμούς στην είσοδο, την έξοδο και όλες τις μετακινήσεις σε οκτώ περιφέρειες της Ρωσίας οι οποίες γειτνιάζουν με την Ουκρανία. Οι κινήσεις αυτές συμπίπτουν με την προετοιμασία των δύο πλευρών για τη μεγάλη μάχη της Χερσώνας - της πρώτης μεγάλης πόλης η οποία έπεσε στα χέρια των Ρώσων μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου -, με το Κίεβο να συγκεντρώνει

ισχυρές δυνάμεις και τη Μόσχα να σπεύδει να απομακρύνει περίπου 60.000 πολίτες από την πόλη και τα γύρω χωριά.

Το χαστούκι

Είναι προφανές, φυσικά, ότι στην περίπτωση που η Ρωσία χάσει τη Χερσώνα θα πρόκειται για το σημαντικότερο πλήγμα που θα έχει δεχθεί από την έναρξη του πολέμου - και για ένα ακόμη ηχηρό «χαστούκι» προσωπικά για τον Πούτιν, που θα χάσει ουσιαστικά μία από τις τέσσερις περιφέρειες που προσάρτησε και δεσμεύτηκε να προστατεύσει με κάθε κόστος (ακόμη και με πυρηνικά…). Πρακτικά δε, κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως η Ρωσία δεν θα έχει τον έλεγχο της δυτικής πλευράς του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος θα αποτελεί πλέον το φυσικό σύνορο ανάμεσα στις κατεχόμενες περιοχές (του Ντονμπάς και της Κριμαίας) με την υπόλοιπη Ουκρανία - ενώ οι στρατιωτικές μονάδες που είναι ανεπτυγμένες εκεί θα κινδυνεύσουν να περικυκλωθούν.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρι Γέρμακ, κατηγόρησε τους Ρώσους ότι «προσπαθούν να τρομάξουν τους κατοίκους της Χερσώνας με ψεύτικα ανακοινωθέντα για τον βομβαρδισμό της πόλης από τον στρατό μας, αλλά και να οργανώσουν ένα προπαγανδιστικό σόου με την εκκένωση». Νωρίτερα, ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο «στρατηγός - Αρμαγεδδών» Σεργκέι Σουριβίκιν, είχε αναγνωρίσει στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ότι η κατάσταση στη Χερσώνα είναι «δύσκολη», επικρατεί μεγάλη ένταση και οι Ρώσοι δέχονται συνεχείς επιθέσεις. Οι διορισμένοι από τη Μόσχα κυβερνήτες ζήτησαν να επιταχυνθεί η διαδικασία της απομάκρυνσης των αμάχων, καθώς η περιοχή αναμένεται σύντομα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Εγκλημα πολέμου

Συνεχίστηκαν και χθες οι επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να δηλώνει ότι από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι χθες έχει πληγεί περίπου το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής και διανομής ενέργειας της χώρας. «Πρόκειται για το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου σε έναν ήδη βάναυσο πόλεμο. Η διεθνής έννομη τάξη είναι σαφής - πρόκειται για εγκλήματα πολέμου», είπε σχολιάζοντας τις επιθέσεις αυτές η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Στοχευμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, με προφανή σκοπό να αποκοπεί η πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση καθώς μπαίνει ο χειμώνας, συνιστούν ξεκάθαρα πράξεις τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Το Ιράν στο στόχαστρο

Το Ιράν έχει μπει πλέον στο στόχαστρο της Δύσης εξαιτίας των drones - καμικάζι τα οποία χρησιμοποιεί μαζικά η Ρωσία στις τελευταίες της επιθέσεις, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προκύψει κάποια προβλήματα στον χειρισμό τους, με αποτέλεσμα να μεταβούν στην Κριμαία ιρανοί ειδικοί. Με πρωτοβουλία ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, το θέμα συζητήθηκε χθες στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η δε Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, που αναμένεται να εγκριθεί αυτή την εβδομάδα. Σημειώνεται πως, αν και η Τεχεράνη επισήμως αρνείται πως προμηθεύει τη Μόσχα με οπλικά συστήματα, κορυφαίοι αξιωματούχοι της επιβεβαιώνουν πως αυτό συμβαίνει και δεν αφορά μόνο drones, αλλά και πυραύλους εδάφους - εδάφους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες πως έχει καταθέσει πρόταση διακοπής των επίσημων διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν εξαιτίας της βοήθειας που προσφέρει προς τη Ρωσία στον πόλεμο. Τέλος, το Ισραήλ επιμένει για την ώρα στη μη προμήθεια στρατιωτικών συστημάτων προς το Κίεβο, παρά τα επίμονα αιτήματα που δέχεται.

Δεν πάει ο Στάινμαϊερ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Κίεβο, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο Στάινμαϊερ επρόκειτο να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα τον Απρίλιο, όμως οι έντονες επικρίσεις των Ουκρανών για τη στάση του Βερολίνου και του ίδιου είχαν προκαλέσει ένταση και την επ' αόριστον αναβολ

Keywords
Τυχαία Θέματα