Εξαδάκτυλος : Δεν είναι δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα θα κάνουμε και ένα βήμα μπροστά

«Παράθυρο» για νέο lockdown που θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα αν χρειαστεί, άφησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι κάθε εβδομάδα θα κάνουμε και ένα βήμα, επίσης δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα ότι τα βήματα είναι προς τα μπροστά, μπορεί να υπάρξουν και στάσεις, και βήματα προς όπισθεν. Εχουμε ένα παράθυρο που εκμεταλλευόμαστε, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, δεν τον έχουμε αφήσει πίσω μας, είναι δίπλα μας είναι και

μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Δεν πρέπει να διστάσουμε εφόσον παραστεί ανάγκη, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα λάβουμε τις αποφάσεις με την ταχύτητα του φθινοπώρου, αλλά με την ταχύτητα της ανοίξεως. Η ταχύτητα σε αυτές τις αποφάσεις είναι συμφέρουσα» διευκρίνισε.

«Να μη θεωρούμε ότι τα βήματα θα είναι διαρκή. Εξετάζουμε (να ανοίξουν) και τα χιονοδρομικά κέντρα, και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, αλλά δεν είμαστε σε φάση όπου ο κίνδυνος τελείωσε και όλοι ένας ένας θα βγούμε (από τα μέτρα) και θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν στις 28 Απριλίου 2020… Είμαστε σε διαφορετική φάση» ξεκαθάρισε.

«Έχουμε πάνω από 300 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, για πρώτη φορά είδαμε κάτω  από 20 νεκρούς, έχουμε ανθρώπους που νοσηλεύονται, έχουμε περίοδο έξαρσης λοιμώξεων, έχουμε μια μετάλλαξη με προειδοποίηση από τον ΠΟΥ… Ενδεχομένως να πρέπει να κάνουμε μια στάση να σταθεροποιηθούμε, να βελτιωθεί κι άλλο η κατάσταση για να προχωρήσουμε με πολύ σίγουρο τρόπο» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για τον εμβολιασμό σχολίασε πως «δεν έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων να εμβολιάσουμε. Πέραν των γιατρών του δημοσίου και των μεγάλων νοσηλευτηρίων του ιδιωτικού τομέα, οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα εμβολιαστούν πολύ αργά, ενώ είναι στην πρώτη γραμμή». «Σαν χώρα με 20.000 ιατρεία θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από 2 εκατ. εμβόλια το μήνα που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός» παραδέχθηκε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδο πλήρους ύφεσης της πανδημίας όπως στις 28 Απριλίου, κατά συνέπεια τα αναγκαία βήματα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά και με σχεδιασμό και με την έκκληση να τηρούνται απολύτως τα μέτρα» εξήγησε ο καθηγητής.

Το νέο αποτελεσματικό εμβόλιο

Από πλευράς του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης δήλωσε «φαίνεται ότι ήταν προσεκτική η συμπεριφορά των πολιτών τις γιορτές και δεν αυξήθηκε ο επιπολασμός».

«Αν περάσουμε και την εβδομάδα των Θεοφανείων θα είμαστε πιο ασφαλής.  Αν συνεχίσουμε με πιο γρήγορο εμβολιασμό, μάλλον μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε σηκώσει ένα χαμηλό τείχος προστασίας».

Όπως επισήμανε στον σταθμό μας, «γνωρίζουμε τρία βασικά εμβόλια, τα δύο mRNA που έχουμε πάρει ήδη και αναμένουμε το τρίτο της AstraZeneca. Επονται τρία, τα δυο mRNA, ένα της CureVac και ένα ακόμα καινούργιο από την Arcturus therapeutics από την Καλιφόρνια που φαίνεται να έχει πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες, χορηγείται σε 10 φόρες χαμηλότερη δόση, και υπάρχει πατέντα που μπορεί να πολλαπλασιάσει τον εαυτό της μέσα στα κύτταρα του εμβολιαζόμενου αρά έχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και φαίνεται στις κλινικές δόκιμες φάσης 2 ότι είναι αποτελεσματικό από την πρώτη δόση».

«Θα έχουμε τουλάχιστον αλλά τρία εμβόλια που θα επιταχύνουν τον εμβολιασμό στην κοινότητα. Πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι και τους ιδιώτες γιατρούς για ταχύτατο εμβολιασμό» υπογράμμισε.

«Το Ισραήλ έδρασε ταχέως στον εμβολιασμό και είχε ήδη εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό εμβολίων πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στην Ευρώπη» διευκρίνισε ο κ. Γραβάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα