Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Οδηγίες προφύλαξης από καπνό και αιωρούμενα σωματίδια

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με αφορμή την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη εξέδωσε βασικές οδηγίες προς τους κατοίκους και τους εργαζομένους προκειμένου να προστατευτούν από τον έντονο καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Συγκεκριμένα:

1. Επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρχών.

2. Συστήνεται

η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων και η έκθεση σε καπνό, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπάθειες κ.α.), οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες.

3. Συστήνεται η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, συστήνεται η χρήση κλιματισμού με ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα. Αντίστοιχα, εφόσον χρειαστεί να γίνει μετακίνηση με αυτοκίνητο, επιβάλλεται η χρήση κλιματισμού, αποκλειστικά με ανακύκλωση αέρα

4. Επιβάλλεται η αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης σε συνθήκες ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης από τον καπνό.

5. Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος και λοιπών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του αέρα, όπως πχ η χρήση κεριών για φωτισμό, το μαγείρεμα σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ.

6. Εφ’ όσον η μετακίνηση ή η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη -επιβάλλεται η καλή ενυδάτωση και η εφύγρανση των αεροφόρων οδών. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή FFP3) με καλή εφαρμογή. Πρέπει να τονιστεί ότι οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται οι μετακινήσεις να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

7. Για τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

8. Συστήνεται στους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα. Επιπρόσθετα, στο διαδίκτυο υπάρχουν χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως μικροσωματίδια ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα