Γεραπετρίτης : Η πορεία της πανδημίας δεν δικαιολογεί ολικό άνοιγμα της αγοράς

Τις εξελίξεις γύρω από το άνοιγμα της αγοράς και των εκκλησιών, τις εξελίξεις στο ζήτημα του εμβολίου και τα ελληνοτουρκικά σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς όσο το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό πίεση.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, σημείωσε πως το lockdown που έχει επιβληθεί «δεν είναι ημίμετρο, είναι μια πολλή σκληρή καθολική απαγόρευση», εξηγώντας

παράλληλα ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση σε ότι αφορά την κινητικότητα του πληθυσμού δεν έχει να κάνει με το ύφος της απαγόρευσης. «Ένα καθολικό lockdown θα σήμαινε στην πραγματικότητα ένα περιορισμό των πληθυσμών που δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή μετά από τόσο καιρό περιορισμών είναι κάτι που ψυχολογικά αντέχει η κοινωνία. Υπάρχει μια τεράστια ψυχολογική κόπωση» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Επικρατείας ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με το μαζικό άνοιγμα της αγοράς, σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε κατάσταση τέτοια η οποία να μπορεί να τεκμηριώνει ένα άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την κλίμακά του». «Η προδιάθεση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να είναι ενιαία για όλη τη χώρα, το γεγονός ότι πράγματι υπάρχει μια σημαντική διαβάθμιση σε ότι αφορά το ιικό φορτίο ανά περιοχή δεν δικαιολογεί, κατά την άποψή μας, το να πάμε σε σπαστά μέτρα σε αυτή τη χρονική συγκυρία και τούτο διότι υπάρχει μια σχετική κινητικότητα και δυστυχώς έχουμε τις εικόνες του τι συνέβη σε άλλες χώρες όταν άνοιξε το λιανεμπόριο, άρα θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Ενόσω φαίνεται να υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση, σταθερή αποκλιμάκωση της τάξεως του 10 έως 20% εβδομαδιαίως δεν είναι τέτοια η οποία να μας οδηγεί στο να είμαστε πάρα πολύ ανοιχτοί στο να έχουμε μια αποκλιμάκωση μέτρων. Και αυτό διότι έχουμε μια ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων που παρουσιάζει αύξηση στις κρίσιμες ηλικίες που είναι στις ηλικίες 75 και επιπλέον και 65 έως 74. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στο 40 ως 64. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες δεν εμφανίζουν ύφεση πράγμα το οποίο δεν μας επιτρέπει να πάμε σε αποκλιμάκωση. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δέχονται σημαντική πίεση, είμαστε περίπου στο 80% της κάλυψης σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ. Για να σας το συνοψίσω, ενόσω φαίνεται να έχουμε μια σταθερή ύφεση του φαινομένου δεν είναι τέτοια η ύφεση που να δικαιολογεί ένα απόλυτο άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι ό, τι υπάρξει θα είναι πάρα πολύ μετρημένο» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες για ένα βασικό χρονοδιάγραμμα. «Το τι θα ανοίξει που θα είναι απολύτως μετρημένο και σε συνάρτηση με τα δεδομένα που θα μας δώσουν οι επιδημιολόγοι, θα το μάθετε τις αμέσως προσεχείς ημέρες», υπογράμμισε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Για τις εκκλησίες, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι και η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες. «Καταλαβαίνω ότι τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια είναι πολύ μεγάλες γιορτές τους Χριστιανισμού, σε γενικές γραμμές θα ήθελα να εξάρω τη στάση της εκκλησίας που μέχρι στιγμής με μικρές εξαιρέσεις μεμονωμένες, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το ολικό άνοιγμα της αγοράς δεν αναμένεται να γίνει πριν τον εμβολιασμό ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Για το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «τα δεδομένα είναι ότι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου είναι απολύτως καταληκτική ημερομηνία η οποία έχει δοθεί από την ΕΕ για να υπάρξει έγκριση των εμβολίων τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό όσο και από τους εθνικούς Οργανισμούς». «Άρα ουσιαστικά από τις 30 Δεκεμβρίου και εντεύθεν έχουμε το χρόνο παραλαβής των εμβολίων τα οποία αναλογούν σε κάθε κράτος μέλος, αυτό στο βαθμό που θα είμαστε έτοιμοι για τη διαχείριση της μεταφοράς σημαίνει ότι νωρίς εντός του Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει τις πρώτες παρτίδες οι οποίες και θα διανεμηθούν» πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που από την άποψη της διαχείρισης ανάλογο δεν έχει γνωρίσει καμία χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει τις μεγαλύτερες δυσκολίες επιπλέον όμως θέλω να πω ότι ειδικά για τη χώρα μας υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας και αυτό διότι είναι η γεωμορφολογία της χώρας τέτοια που δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας πως «θα πρέπει να πάμε εμείς κοντά στους πολίτες έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους πολίτες στο να κάνουν το εμβόλιο, αυτό είναι ένα εγχείρημα υψηλής δυσκολίας».

Αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως για τα «περισσότερα ευρωπαϊκά συμβούλια πλέον υπάρχει θέμα Τουρκίας».

«Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η Ευρώπη εν μέσω τόσων προβλημάτων υγειονομικών, οικονομικών και άλλων θα ασχοληθεί και με τα ευρωτουρκικά. Είναι σημαντική αναβάθμιση των ζητημάτων που αφορούν τα ελληνοτουρκικά το ότι πλέον είναι μονίμως στην ατζέντα της ΕΕ» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που αναμένει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει μια νέα καταδίκη της Τουρκίας. «Καταλαβαίνω ότι αυτό για ορισμένους μπορεί να μην ακούγεται ικανοποιητικό, υπό μια έννοια η προβλεπόμενη επέκταση των κυρώσεων, η εξουσιοδότηση προς τον κ. Μπορέλ για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ να αναλάβει δράση εγώ αισθάνομαι ότι μπορούν να φέρουν αποκλιμάκωση. Για μένα το ζήτημα των κυρώσεων δεν συνιστά αυτοσκοπό, δηλαδή δεν επιδιώκω κυρώσεις για τις κυρώσεις της Τουρκίας εκείνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να υπάρξουν τέτοιου τύπου αποτελεσματικοί μηχανισμοί κυρώσεων οι οποίοι επ’ απειλούμενοι να οδηγήσουν την Τουρκία στο να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι κάτι θα φέρει η ελληνική διπλωματία από τις Βρυξέλλες. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να επιλύσουμε ειρηνικά τις διαφορές μας, δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ανάλογη στάση η Τουρκία είναι ολοφάνερο, η πίεση όμως η οποία θα ασκηθεί και σήμερα και διαρκώς από την ΕΕ θέλω να ελπίζω ότι θα δημιουργήσουν συνθήκες για να μπορέσουμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι. Οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν μόνο υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια. Το θεωρώ απολύτως αυτονόητο. Η ελληνική διπλωματία έχει ήδη καταστήσει απολύτως σαφές ότι υπό καθεστώς πίεσης διαρκούς ή απειλής πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα