Γιατί ο Έβρος μπαίνει στο κάδρο του Μαξίμου

Τον Εβρο θα κρατήσει στο επίκεντρο της προσοχής το Μέγαρο Μαξίμου για τις επόμενες εβδομάδες και ήδη ανοίγει στην περιοχή – η οποία καθίσταται «γεωστρατηγικός κόμβος», σύμφωνα με το κυβερνητικό μότο – ατζέντα με πολιτικές, διπλωματικές και επιχειρησιακές προεκτάσεις. Στην προμετωπίδα της κυβερνητικής κινητικότητας στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας είναι το Μεταναστευτικό, που μετατρέπεται εκ νέου σε μείζονα συζήτηση και αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει ισορροπίες ως προς το περιεχόμενο των μηνυμάτων

της τόσο προς την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και προς το εσωτερικό ακροατήριο.

Προφανώς είχαν και συμβολική σημασία η έκτακτη αυτοψία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον φράχτη και οι διαβεβαιώσεις ότι η επέκτασή του θα ολοκληρωθεί στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα – μέχρι το τέλος του έτους. Η «σφράγιση» των 35 χιλιομέτρων από την περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου είναι στην τελική ευθεία, αφού απομένει σχεδόν ένα χιλιόμετρο. Πληροφορίες λένε ότι δεν αργούν τα επόμενα βήματα της περαιτέρω επέκτασης ενός έργου, που ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «εθνική επιταγή» και για το οποίο επαναφέρει το αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Οι διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ

Το Μαξίμου δεν θέλει ούτε επιχειρησιακά ούτε πολιτικά ή επικοινωνιακά να… ξεφύγει το θέμα, που παραδοσιακά κινητοποιεί αντανακλαστικά στο συντηρητικό ακροατήριο με εντεινόμενες – σε πολιτικό επίπεδο – τις εκ δεξιών πιέσεις. Ιδίως σε ένα σημείο του ελλαδικού χάρτη όπου τα τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ – εκείνα των Κυριάκου Βελόπουλου, Δημήτρη Νατσιού και Αφροδίτης Λατινοπούλου – ξεπέρασαν αθροιστικά το 25% (στην Ορεστιάδα σχεδόν 27%) στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, πολύ πάνω δηλαδή από το πανελλαδικό 16,71%. Ενδεικτική η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη (Σκάι) ότι «κάποιοι θέλουν να το ξανακάνουν θέμα στην Ελλάδα (…) Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι καυτή πατάτα, στην Ελλάδα παραμένει θέμα σοβαρό αλλά υπό πολύ σοβαρή διαχείριση». Εκεί πάντως στρέφεται ταυτόχρονα το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, μετά τις αντιδράσεις από τη γερμανική στροφή με τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους.

Πρέσβεις των κρατών – μελών της Ενωσης βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη το προηγούμενο διήμερο και μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν τον φράχτη (στην περιοχή του Πόρου Φερών), συνομίλησαν με αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., της Frontex και της Europol, βρέθηκαν και στο Επιχειρησιακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης της αστυνομικής διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» και στη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού.

Σύνορα, υποδομές και ανάπτυξη

Με βάση αυτά η κυβέρνηση έχει στο κάδρο την ευρύτερη περιοχή με τριπλή ατζέντα προστασίας συνόρων, υποδομών (ενεργειακών με αιχμή τον FSRU, τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, που ενδιαφέρει την Ευρώπη) και οικονομίας. Στην περιφέρεια είναι σήμερα – με διαφορετικό πρόγραμμα επαφών – ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και από το Μαξίμου ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος προχωρά σε επαφές για τον «αναπτυξιακό σχεδιασμό». Πρόκειται για προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει της μετάβασης του Μητσοτάκη στην περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου για να προτάξει θέματα ευρωπαϊκού και τοπικού ενδιαφέροντος: τις ελληνικές θέσεις για το Μεταναστευτικό που ο ίδιος θα θέσει επισήμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο μερικά 24ωρα αργότερα, τον ρόλο του Εβρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης μέσα από την έναρξη λειτουργίας του FSRU, τα έργα υποδομών στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Εβρος μετά», που ξεκίνησε μετά την πύρινη καταστροφή του 2023 και του περιφερειακού σχεδίου ανάπτυξης για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, που περιλαμβάνει και την κατασκευή του φράχτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα