Γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι;
Ο δείκτης νοημοσύνης μας, ο αποκαλούμενος IQ, αυξάνεται σταθερά από τότε που εφευρέθηκε. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση έχει επιβραδυνθεί ή ακόμα και αντιστραφεί, ίσως υποδηλώνοντας ότι έχουμε «ξεπεράσει το μέγιστο ανθρώπινο διανοητικό δυναμικό». Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στη γνωστική ικανότητα, δηλαδή στην εφαρμογή της νοημοσύνης σε πρακτικά ζητήματα. Αν και δεν υπάρχουν επαρκείς μακροχρόνιες έρευνες, τα δεδομένα δείχνουν ότι η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να συγκεντρωνόμαστε και να λύνουμε προβλήματα «κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010», με μια σταθερή κάμψη από
Αυτή η «καμπή» φαίνεται να συνέπεσε με τη μαζική μετάβαση από το κείμενο στα οπτικά μέσα και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση περιεχομένου από ψηφιακές πλατφόρμες, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση των μαθηματικών και γλωσσικών επιδόσεων παγκοσμίως. Ακόμη κι η απλή παρουσία ενός έξυπνου κινητού μπορεί να μειώσει τη «διαθέσιμη γνωστική ικανότητά μας», όπως έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας το 2017.
Παράλληλα, η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στη γνωστική ικανότητα. Μελέτη του 2018 από τα Πανεπιστήμια Γέιλ και Πεκίνου έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης μπορεί να μειώσουν τις γνωστικές επιδόσεις, αντίστοιχα με την απώλεια ενός έτους εκπαίδευσης.
Η πανδημία επίσης επιδείνωσε την κατάσταση. Το 2023, περίπου ένα εκατομμύριο περισσότεροι αμερικανοί ενήλικοι ανέφεραν σοβαρά γνωστικά προβλήματα σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Το φαινόμενο αυτό έχει διαπιστωθεί και σε άλλες χώρες, οδηγώντας τους ειδικούς να εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στη δημόσια υγεία.
Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), παρότι υπόσχεται βελτίωση της ανθρώπινης παραγωγικότητας, προσθέτει μία επιπλέον διάσταση στο πρόβλημα. Παρά τα πλεονεκτήματα, παραμένει το ερώτημα του πώς η παραγωγική ΤΝ επηρεάζει τη μάθηση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά εργαλεία, όπως οι αριθμομηχανές, η ΤΝ μάς οδηγεί στην εξάρτηση από αυτήν, μειώνοντας τις δικές μας γνωστικές δεξιότητες. Ερευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια κατέδειξε ότι οι μαθητές που χρησιμοποιούσαν συχνά εργαλεία, όπως το ChatGPT, είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ, συγκριτικά με εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούσαν.
Η εύκολη πρόσβαση στη γνώση δεν σημαίνει ότι κατανοούμε και απορροφούμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε. Η διαρκής ψηφιακή υπερφόρτωση αποδυναμώνει την κριτική μας ικανότητα και την ικανότητά μας να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις. Παρά την τεχνολογική πρόοδο, φαίνεται ότι δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα με θέματα που έχουν σημασία. Αυτό που με ανησυχεί, και ενίοτε με φοβίζει ως δάσκαλο, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι διαβάζουν ολοένα και λιγότερο. Στην καλύτερη περίπτωση, κάνουν ένα «ζάπινγκ» στην ανάγνωση, διατρέχοντας επιφανειακά το περιεχόμενο. Οι εκπαιδευτικοί ιθύνοντες συχνά επικροτούν αυτή την πρακτική, προτρέποντας τους καθηγητές να παρέχουν στους φοιτητές σημειώσεις και διαφάνειες αντί να τους ενθαρρύνουν να μελετούν από βιβλία και να παράγουν δικές τους σημειώσεις.
Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του IQ, φαίνεται πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια υποβάθμιση της πραγματικής μας γνωστικής λειτουργίας. Ζούμε σε μια εποχή όπου η πρόσβαση στη γνώση είναι ευκολότερη από ποτέ, αλλά παράλληλα η ικανότητά μας να κατανοούμε, να επεξεργαζόμαστε και να χρησιμοποιούμε αυτή τη γνώση μειώνεται. Οι ψηφιακές πλατφόρμες, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και η γενικότερη έλλειψη εστίασης οδηγούν σε μια γενιά που, αν και εξωτερικά δείχνει «έξυπνη», πασχίζει να χρησιμοποιήσει ουσιαστικά τις γνωστικές της δυνατότητες.
Η εκπαίδευση οφείλει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιστροφή αυτής της τάσης. Χρειάζεται μια επανεστίαση στη μάθηση, την κριτική σκέψη και την αναλυτική ικανότητα, στοιχεία που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από καμία τεχνητή νοημοσύνη. Μόνο έτσι μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της διανοητικής μας ευελιξίας και να αναπτύξουμε πραγματική σοφία σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες αλλά κενό από κατανόηση.
O Στέλιος Παπαθανασόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αρχιμανδρίτης σε αμόκ έβριζε χυδαία και χτυπούσε αστυνομικούς γιατί του πήραν τις πινακίδες – «Πάσχα να μη σε βρει»
- Συναγερμός για κρούσμα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας στην Ελλάδα - Εγκύκλιος ΕΟΔΥ
- Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Βασιλειάδης
- Δυστύχημα με τουριστικό υποβρύχιο στα ανοιχτά της Αιγύπτου – Αρκετοί οι νεκροί, «ήταν όλοι Ρώσοι»
- Τουριστικό υποβρύχιο βυθίστηκε στην Αίγυπτο – Έξι νεκροί, εννέα τραυματίες
- Απαγόρευση οργανωμένης και μεμονωμένης μετακίνησης στη Νέα Σμύρνη
- Γιώργος Λαμπάτος: Ξέραμε από παλιά για τις σχέσεις του Πέτρου Φιλιππίδη, όπως το ήξερε και η Ελπίδα Νίνου
- Τρία ζώδια εισέρχονται σε μια περίοδο ευημερίας από σήμερα
- Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Ένοχη η σπιτονοικοκυρά, η μητέρα και η αδελφή της
- Θάνατος αστέγου σε εστιατόριο στην Αθήνα: Βίντεο δείχνει τους υπαλλήλους να μεταφέρουν τον 57χρονο εκτός καταστήματος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Με 50 ευρώ δεν γυρίζει το κλίμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Βασιλειάδης
- Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Ένοχες μητέρα, αδερφή και σπιτονοικοκυρά
- Ο Λιούς Χάμιλτον άφησε στο «διαβάστηκε» τη Σοφία Βεργκάρα
- Γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι;
- Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
- Ματίνα Παγώνη: «Δεν υπάρχει άνδρας που να είναι πιστός»
- Κενό πολιτικής
- Συμπορεύσεις ή συγκολλήσεις;
- Έσκαβαν για αγωγό νερού και… βρήκαν δεινόσαυρο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι;
- Κενό πολιτικής
- Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
- Με 50 ευρώ δεν γυρίζει το κλίμα
- Συμπορεύσεις ή συγκολλήσεις;
- Ερυθρά Θάλασσα: Βυθίστηκε τουριστικό υποβρύχιο – Έξι νεκροί και πολλοί τραυματίες
- Γέννησε η Ελένη Τσολάκη
- Έβρος: «Ξηλώθηκε» κύκλωμα διακίνησης μεταναστών
- Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Βασιλειάδης
- Έσκαβαν για αγωγό νερού και… βρήκαν δεινόσαυρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα χρήματα που ξοδεύουν οι χώρες της ΕΕ για αμυντικές δαπάνες - Στους πρωταθλητές η Ελλάδα
- Η υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας ακύρωσε επίσκεψη στη Συρία εξαιτίας «συγκεκριμένης τρομοκρατικής απειλής»
- Πάτρα: Φόβος και τρόμος… 11χρονος – Bάζει φωτιές και απειλεί συμμαθητές του με μαχαίρι
- Τραγωδία στην Ιταλία: Νεκρός 14χρονος ποδοσφαιριστής της Νάπολι
- Αθλητικό δελτίο 27/03/2025
- «ΕΜΕΙΣ»: Αντίστροφη μέτρηση για την ταινία με τη ζωή του ράπερ Bloody Hawk
- Τουρκία: «Βαριές οι κατηγορίες κατά του Ιμάμογλου, λογική η σύλληψή του» – 1900 συλλήψεις διαδηλωτών
- Αλλαγή ώρας: Κερδίζουμε φως, χάνουμε ύπνο;
- Περί σωτηρίας
- Για δεύτερη χρονιά ο δήμος θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις για το Πάσχα