Γώγος: Και τα παιδιά προσβάλλει συχνά η παραλλαγή Δέλτα

Η παραλλαγή Δέλτα είναι το κυρίαρχο στέλεχος που κυριαρχεί πλέον στη χώρα μας, καταφέρνοντας να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων στελεχών του νέου κοροναϊού. Η επικράτησή του, δεν επέτρεψε την εξάπλωση του Νοτιοαφρικανικού στελέχους που είναι ίσως το πιο «δύσκολο» από τα στελέχη που έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Παρόλα αυτά, η επικράτηση του στελέχους Δέλτα, σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής ευάλωτα στη συγκεκριμένη λοίμωξη είναι και τα παιδιά, καθώς σύμφωνα με μελέτες από τις ΗΠΑ,

τα παιδιά ήταν ευάλωτα σε ποσοστό 13,4% πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ενώ στοιχεία από τα τέλη Αυγούστου φέτος, δείχνουν ότι τα παιδιά προσβάλλονται σε ποσοστό 22,4%. Έτσι, τον φετινό χειμώνα περιμένουμε περίπου ένα στα τέσσερα περιστατικά να αφορά παιδιά.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Πατρών, Λοιμωξιολόγος Χαρ. Γώγος στο πλαίσιο ομιλίας του σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα COVID του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως με το 73% των κλινών εντατικής και το 42% των κλινών σε θαλάμους COVID να έχουν ήδη καλυφθεί, το τέταρτο κύμα της πανδημίας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και το ξεκίνημα μιας ύφεσης, από υψηλά όμως επίπεδα. Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό παραμένουν σταθερά πάνω από 2.000, όμως ευτυχώς, οι θάνατοι από κοροναϊό έχουν πέσει στο ένα τρίτο σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά δεν δείχνουν πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς συνεχίζουν να λειτουργούν και τα άλλα τμήματα των νοσοκομείων, καλύπτοντας τους ασθενείς άλλων παθήσεων, χωρίς να αναπτύσσονται νέες μονάδες αφού δεν υφίσταται ανάγκη.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ηλικίας 50-80 ετών και οι θάνατοι αφορούν ασθενείς 70-80 ετών συνήθως, ίσως και 60 ετών.

Ο ρυθμός μεταδοτικότητας της νόσου, το γνωστό Rt, κυμαίνεται γύρω στο 0,88 στην Αττική, στο 0,84 στη Νότια Ελλάδα, στο 1,07 στη Θεσσαλονίκη και στο 0,99 στη Βόρεια Ελλάδα.

Μειωμένοι εμβολιασμοί

Δεδομένου ότι το 56% του πληθυσμού της χώρας ή το 65% των ενηλίκων έχει ήδη εμβολιαστεί, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι εξαιρετικά χαμηλό και συγκεκριμένα ανέφερε την Ευρυτανία όπου το ποσοστό δεν ξεπερνά το 35%, στη Δυτική Αττική και το Κιλκίς, τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι πάνω από 40%, Φωκίδα, Πέλλα, Δράμα, Σέρρες, Έβρος καθώς και άλλες έξι περιφερειακές ενότητες δεν ξεπερνούν το 45% στα ποσοστά εμβολιασμού τους.

Η ένταση της πανδημίας

Ο καθηγητής, με αφορμή την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων αναπροσάρμοσε τους δείκτες έντασης και σοβαρότητας της νόσου για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, θέτοντας νέα όρια στο κάθε επίπεδο βαρύτητας της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, μετρώνται ως προς τη σοβαρότητα της πανδημίας:

τα περιστατικά ανά 14ήμερο, ανά 100.000 πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω,  με όρια κάτω των 20 περιστατικών στο πρώτο επίπεδο, μεταξύ 20-50 για το δεύτερο επίπεδο, μεταξύ 50-150 για το 3ο επίπεδο και πάνω από 150 για το 4ο επίπεδο.οι θάνατοι ανά 14ημερο ανά εκατομμύριο πληθυσμού με κάτω από 20 περιπτώσεις για το 1ο επίπεδο, μεταξύ 20-40 για το 2ο επίπεδο, μεταξύ 40-100 για το 3ο επίπεδο, και πάνω από 100 για το 4ο επίπεδοοι νοσηλείες σε θάλαμο ή εντατική, ως ποσοστό, σε επίπεδο εβδομάδας ή σε τρέχουσα κυλιόμενη πληρότητα με ανώτατο επίπεδο πάνω από τις 50 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού ή σε κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τις 75 εισαγωγές.

Σε ότι αφορά την ένταση της πανδημίας, μετράται:

Ο αριθμός των περιστατικών ανά 100.000 πληθυσμού σε 14ήμερη βάση, ξεκινώντας το πρώτο επίπεδο μέχρι τα 40 περιστατικά, το 2ο από 40-100, το 3ο από 100-300 και πάνω από 300 η χώρα «κοκκινίζει», καιΤο ποσοστό θετικότητας στα τεστ, ξεκινώντας με λιγότερο από 2%, το 2ο επίπεδο κυμαίνεται από 2-4%, το 3ο επίπεδο από 4-10% και πάνω από 10% η χώρα μπαίνει στο 4ο και ανώτατο επίπεδο έντασης.
Keywords
Τυχαία Θέματα