Γρίπη : Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Τρόποι προφύλαξης

Σε έξαρση συνεχίζει να βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η γρίπη προκαλώντας ανησυχία όσον αφορά τόσο την έντασή της όσο και τη διάρκεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στη δημοσιότητα κατέγραψαν 39 νεκρούς συνολικά από τον Οκτώβριο, εκ των οποίων οι 21 έχασαν τη ζωή τους στο χρονικό διάστημα της τελευταίας μίας εβδομάδας.

Στο μεταξύ, ένας 33χροιος κατέληξε χθες στη Ρόδο Από τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδέχεται να είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης και σε συνδυασμό με

εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα, να του προκάλεσε επιπλοκές που τον οδήγησαν στο θάνατο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 173, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αυτών (165) νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Εξ’ αυτών το 75% των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ήταν υψηλού κινδύνου, ενώ το 25% δεν είχε κάποιον άλλο επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία του.

Ανησυχητικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες παραμένουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους ασθενείς που νόσησαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε απόλυτους αριθμούς, από τα 173 κρούσματα, μόλις οι 24 ασθενείς είχαν εμβολιαστεί, δηλαδή το 15% αυτών. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΝΟ, το ποσοστό εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό έχει αυξηθεί, όμως και πάλι παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες όπως οι έγκυες και οι γυναίκες αμέσως μετά τον τοκετό που θηλάζουν.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

- Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

- Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι

- καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

- τακτικό πλύσιμο χεριών

- βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

- όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Πώς μεταδίδονται και για πόσο καιρό;

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή ακόμη και την ομιλία ενός ασθενούς. Αρκεί δηλαδή να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με κάποιον πάσχοντα για να κολλήσετε, ακόμη κι αν δεν τον αγγίξετε. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί αν πιάσετε μολυσμένες επιφάνειες (πόμολο, πληκτρολόγιο, τηλεκοντρόλ) και στη συνέχεια, αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετάδοσης, καθώς συνήθως δεν αερίζουμε καλά τους χώρους που συγχρωτιζόμαστε.

Η μετάδοση της γρίπης μπορεί να γίνει 1 μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να συνεχιστεί για 7 ημέρες μετά.

Πώς θα ξεχωρίσετε τη γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Η βαρύτητα αλλά και η διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος διαφέρουν από αυτά της γρίπης. Αρχικώς, στο κοινό κρυολόγημα δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί πυρετός και ακόμη κι αν υπάρχει δεν είναι πολύ υψηλός. Αντιθέτως, στη γρίπη ο πυρετός ξεπερνά τους 38,5 βαθμούς. Επίσης, στη γρίπη νιώθετε πολύ έντονη κόπωση και εξάντληση. Ο βήχας, η καταρροή και ο πονόλαιμος είναι πιο συχνά στο κοινό κρυολόγημα από ό,τι στη γρίπη.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ έντονα και ξεκινούν απότομα, ενώ του κοινού κρυολογήματος εξελίσσονται σταδιακά και δεν διαρκούν πολλές μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα