Η νέα κρυφή πανδημία – Ένας στους τέσσερις ενηλίκους νιώθει μόνος

Αν νιώθετε μοναξιά, στην πραγματικότητα έχετε μεγάλη παρέα. Σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχει δηλώσει ότι αισθάνεται πολύ ή αρκετά μόνος.

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα της Meta-Gallup, που πραγματοποιήθηκε σε 142 χώρες και διαπίστωσε ότι το 24% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω απάντησε στην ερώτηση «πόσο μόνος αισθάνεστε;», «πολύ ή αρκετά».

Η ίδια έρευνα συμπέρανε επίσης ότι τα ποσοστά μοναξιάς ήταν υψηλότερα στους νεαρούς ενήλικες, με το 27% των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 19 έως 29 ετών να δηλώνουν

ότι αισθάνονται πολύ ή αρκετά μόνοι. Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στους μεγαλύτερους ενήλικες. Για την ακρίβεια, μόνο το 17% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά.

Ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις ηλικίες

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται καθόλου μοναξιά, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων ηλικίας κάτω των 45 ετών απάντησε ότι αισθάνονται τουλάχιστον λίγο μόνοι, αν όχι πολύ ή αρκετά μόνοι.

«Υπάρχουν πολλές έρευνες που επισημαίνουν τους κινδύνους της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης μεταξύ των ηλικιωμένων», δήλωσε στο CNN η Έλιν Μέισε, ανώτερη σύμβουλος έρευνας της Gallup. Αυτή η έρευνα «είναι μια πραγματικά καλή υπενθύμιση ότι η μοναξιά δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της γήρανσης – είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία», πρόσθεσε.

Παρότι σε γενικότερο πλαίσιο υπήρχε μικρή ή καθόλου διαφορά στην μοναξιά που αναφέρθηκε μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές και προς τις δύο κατευθύνσεις, ανάλογα με το πολιτισμικό πλαίσιο της χώρας, εξήγησε η ίδια. Συνολικά, σε 79 από τις 142 χώρες καταγράφηκε υψηλότερο ποσοστό μοναξιάς στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Προσοχή στη ψυχική και σωματική υγεία

Να σημειωθεί ότι περίπου 1.000 άτομα ανά χώρα συμμετείχαν στην έρευνα που διενεργήθηκε από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και προσωπικών ερευνών. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 77% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα επεσήμανε επίσης μια έκθεση του Δεκεμβρίου 2020 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μια άλλη συμβουλευτικού χαρακτήρα που έγινε τον Μάιο του ίδιου χρόνου από έναν γενικό χειρουργό των ΗΠΑ, οι οποίες φωτίζουν τους κινδύνους της μοναξιάς, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική και σωματική υγεία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρη θνησιμότητα.

Τα ποσοστά μοναξιάς είναι υψηλότερα στους νεαρούς ενήλικες, με το 27% των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 19 έως 29 ετών να δηλώνουν ότι αισθάνονται πολύ ή αρκετά μόνοι

Ο κλινικός ψυχολόγος Δρ. Άμι Ροκάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Ακαδημαϊκών Μελετών στο Or Yehuda του Ισραήλ, ο οποίος έχει μελετήσει την εμπειρία της μοναξιάς, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη υψηλότερα παγκόσμια ποσοστά ανθρώπων που αισθάνονται μοναξιά από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω,  ιδίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στην έρευνα της Gallup.

Ευάλωτοι οι νέοι

Ο Ροκάς, ο οποίος διδάσκει επίσης στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου York στο Τορόντο, δήλωσε ότι οι νεότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο ενηλικίωσης βιώνουν περισσότερη αβεβαιότητα σε πολλούς τομείς της ζωής τους, όπως «μια ταραχώδη ερωτική πορεία, αβεβαιότητα σχετικά με την επαγγελματική τους κατεύθυνση, αλλά και κατά τη διαδικασία αποχωρισμού από τους γονείς τους».

Επομένως, οι νέοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να βιώσουν μεγαλύτερη μοναξιά από ό,τι οι μεγαλύτεροι ενήλικες που έχουν ήδη συσσωρεύσει «σοφία, φίλους, μια οικογένεια που μπορεί να είναι υποστηρικτική και μια κοινότητα που νοιάζεται γι’ αυτούς», συμπλήρωσε. «Οι νέοι φίλοι, ο εθελοντισμός, η παρακολούθηση μαθημάτων, όπου μπορεί να συναντήσουμε ανθρώπους και να μάθουμε πώς να είμαστε με τον εαυτό μας και να το απολαμβάνουμε, θα μπορούσε να είναι πολύ ωφέλιμο», είπε ο ίδιος.

«Τα ανθρώπινα όντα χρειάζονται κοινωνικές συνδέσεις για να ευδοκιμήσουν, και το να είμαστε ενσωματωμένοι σε ισχυρά υποστηρικτικά δίκτυα μπορεί να προστατεύσει την ευημερία μας, όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη ζωή», δήλωσε από την πλευρά της η Δρ. Ολίβια Ρέμες, ερευνήτρια ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι νέοι ενήλικες για να συνδεθούν μεταξύ τους, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβές παρά καλό, ιδιαίτερα αν γίνεται σύγκριση ανάμεσα στις «τέλειες» ζωές των άλλων και στις προσωπικές μας δυσκολίες, πρόσθεσε η Ολίβια Ρέμες προτείνοντας την ενεργή μας συμμετοχή στο Instagram, το Χ το TikTok με το ποστάρισμα που θα φέρει προκαλέσει συζήτηση με φίλους και αγνώστους με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Μάλιστα, η ίδια που έχει γράψει και το βιβλίο «The Instant Mood Fix», συστήνει ότι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της μοναξιάς είναι η συνομιλία με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους καθημερινά. «Το να κάνετε τα βήματα για να εξασκηθείτε στην κουβέντα με όσους συναντάτε καθώς περνάτε τη μέρα σας μπορεί να αποδώσει.

Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, να τονώσετε τη διάθεσή σας και ακόμη και να αποτρέψετε τη μοναξιά», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα