Η Ουκρανία απάντησε στο τελεσίγραφο της Ρωσίας: Δεν παραδίνουμε τη Μαριούπολη – Δεν καταθέτουμε τα όπλα

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να παραδώσουν τη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ (φωτογραφία Alexander Ermochenko/Reuters, επάνω – η φρίκη του πολέμου σε μια εικόνα: το βομβαρδισμένο τοπίο, οι περαστικοί και το πτώμα που κείτεται δίπλα στον δρόμο).

«Καμία περίπτωση»

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, κατάθεσης όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Eχουμε

ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά» πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.

Ірина Верещук теж відповіла на вимогу РФ про здачу Маріуполя

«Ні про які здавання та складання зброї мови йти не може. Ми вже повідомили про це російську сторону». pic.twitter.com/YUloW121fn

— Аслан (@antiputler_news) March 20, 2022

Το ρωσικό τελεσίγραφο

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του για να σωθούν -όπως είπε- οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν ‘μάρτυρες της Μαριούπολης’», ανέφερε ο ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

«Καταθέστε τα όπλα» πέταξε ο ρώσος ανώτατος αξιωματικός. «Βρίσκεται σε εξέλιξη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή (…). Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη».

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Μιζίντσεφ η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στο δρομολόγιο που θα πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης για να πάνε σε ασφαλή εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο αργότερα σήμερα. «Από τις 10:00, ώρα Μόσχας (…) η Ρωσία θα κρατήσει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη προς ανατολάς και, κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά, προς δυσμάς», πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε μέσω Telegram νωρίτερα χθες μήνυμα στις αρχές της Μαριούπολης: «Έχετε μια ιστορική επιλογή (μπροστά σας) — είτε θα σταθείτε στο πλάι του λαού σας, ή θα πάτε με τους εγκληματίες».

«Οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες», αντέτεινε η Ιρίνα Βέρεστσουκ μέσω Telegram. «Λένε ότι συμφωνούν (να ανοίξει) ανθρωπιστικός διάδρομος και το πρωί, βομβαρδίζουν τον χώρο από όπου γίνεται η εκκένωση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών μας».

Πρόσθεσε ότι στην απάντησή της στη ρωσική πλευρά την κάλεσε «αντί να χάνει το χρόνο της γράφοντας οκτασέλιδες επιστολές απλά να ανοίξει τους διαδρόμους».

Διαβάστε επίσης – Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελεσίγραφο των Ρώσων για τη Μαριούπολη

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε νέο μήνυμά του ότι «είναι ήδη η 25η ημέρα από τότε που ο ρωσικός στρατός προσπαθεί μάταια να βρει φανταστικούς “Ναζί” από τους οποίους δήθεν ήθελαν να υπερασπιστούν τον λαό μας.

»Οπως μάταια προσπαθούν να βρουν Ουκρανούς που θα τους συναντούσαν με λουλούδια. Και το πιο σημαντικό – ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να βρει τρόπο να γυρίσει σπίτι. Γι’ αυτό οι στρατιώτες μας τους βοηθούν με την πορεία προς την κρίση του Θεού».

Πάνω από 3.000 άμαχοι νεκροί

Η Μαριούπολη, κατά πλειονότητα ρωσόφωνη πόλη, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και εξαπέλυσε πριν από τρεισήμισι εβδομάδες. Πολιορκείται πρακτικά από την αρχή. Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, συνεργάτη του δημάρχου, εκτιμάται ότι έχον σκοτωθεί πάνω από 3.000 άμαχοι.

Στους δρόμους της πόλης κείτονται πτώματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των εμπόλεμων πλευρών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ως τώρα.

Οι σκληρές περιγραφές κατοίκων που διέφυγαν

Οι συνθήκες για τους αμάχους που παραμένουν στη Μαριούπολη παραμένουν δραματικές.

Πολίτες που διέφυγαν από την πόλη περιέγραψαν στους Financial Times πως οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν ακόμη και αδέσποτους σκύλους πάνω στην απόγνωσή τους, προκειμένου να τραφούν εν μέσω βομβαρδισμών.

Ο Ντμίτρο, επιχειρηματίας που έφυγε από την πόλη την Τρίτη, ανέφερε ότι φίλοι του κατέφυγαν σε αυτό το μέτρο απελπισίας τις τελευταίες ημέρες, αφού τελείωσαν οι προμήθειες τους. «Ακούς τις λέξεις, αλλά είναι αδύνατο να τις δεχτείς πραγματικά, να πιστέψεις ότι αυτό συμβαίνει», είπε και έκανε λόγο για «κόλαση επί γης».

Ο ίδιος δήλωσε ότι επισκέφτηκε την κεντρική αγορά την περασμένη Κυριακή μετά την ισοπέδωσή της από ρωσική επίθεση. «Τα πάντα καίγονταν, υπήρχαν πτώματα παντού, και απλά περνούσα, μάζευα λίγο λάχανο από εδώ, ένα καρότο από εκεί, γνωρίζοντας ότι σήμαινε πως η οικογένειά μου θα ζούσε για άλλες δύο ημέρες» συνέχισε ο Ντμίτρο.

In the besieged city of Mariupol, scene of the heaviest fighting in Russia’s three-week war on Ukraine, people are now so hungry they are killing stray dogs for food. https://t.co/LZayO3zJj6

Financial Times (@FinancialTimes) March 20, 2022

Ο Μικόλα Οσιτσένκο, διευθύνων σύμβουλος του Mariupol TV, ανέφερε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τον κυρίευσε το αίσθημα της απόλυτης αδυναμίας. «Όταν έπεφταν οι βόμβες, κάλυπτα συνήθως τον γιο μου με το σώμα μου» είπε και συμπλήρωσε: «Αλλά ήξερα ότι δεν μπορούσα πραγματικά να τον προστατέψω, ότι ήταν μια πράξη απόγνωσης».

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες που επικαλούνται οι Financial Times, αδέσποτα σκυλιά αναζητούν τροφή σε σημεία όπου βρίσκονται σοροί θυμάτων των βομβαρδισμών, στους δρόμους της πόλης. Θύματα ετάφησαν σε αυλές σπιτιών ή σε ομαδικούς τάφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα