Η ψηφιακή αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ακουστική ξενάγηση και κανάλι στο YouTube. Μια εφαρμογή – διαθέσιμη προσεχώς – για έξυπνα κινητά που θα προσφέρει ξενάγηση σε επιλεγμένα χαρακτηριστικά εκθέματα σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ισπανικά) με ηχητικό αρχείο, εικόνα, μετάφραση στην ελληνική νοηματική γλώσσα ώστε να διευκολύνεται η επίσκεψη και ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής. Ενας υπο-ιστότοπος που επιτρέπει στους επισκέπτες να περιηγηθούν στις αίθουσες

του μεγαλύτερου και πλουσιότερου αρχαιολογικού μουσείου της χώρας – και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως –, του Εθνικού Αρχαιολογικού.

Να επιλέξουν τα εκθέματα που τους ενδιαφέρουν και να προετοιμάσουν την περιήγησή τους. Εναλλακτικά δε, μπορούν να επιλέξουν μία από τις 32 ιστορίες-έτοιμες θεματικές ξεναγήσεις που περιλαμβάνουν περί τα 900 εκθέματα του μουσείου (από τα 15.000 που διαθέτει) – και αφού ενημερωθούν, όταν φτάσουν στο εμβληματικό κτίριο της οδού Πατησίων να την ακολουθήσουν. Μπορούν δε να μοιραστούν το αγαπημένο τους έκθεμα – μέσα από τις έτοιμες ψηφιακές κάρτες με 40 διαφορετικά θέματα – και να το στείλουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα συνοδευόμενο από το δικό τους μήνυμα.

Ολα αυτά είναι μερικές μόνο από τις δωρεάν ψηφιακές παροχές που από χθες λειτουργούν – ορισμένες πιλοτικά καθώς χρήζουν βελτιώσεων – στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο επιχειρεί να εναρμονιστεί με τα ομόλογα μεγάλα μουσεία κυρίως της Ευρώπης και να αναβαθμίσει την εμπειρία των επισκεπτών τόσο με την εφαρμογή δημοφιλών εδώ και δεκαετίες συστημάτων στα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως η ακουστική ξενάγηση, όσο και με πρωτότυπων προτάσεων, όπως η δημιουργία εξατομικευμένων περιηγήσεων.

«Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλα με τις κοινωνίες που υπηρετούν. Γι’ αυτό οφείλουν να είναι καθολικά, ανοικτά, προσβάσιμα, φιλόξενα, να εμπνέουν και να εκπαιδεύουν το κοινό, να προκαλούν συναισθήματα και ενσυναίσθηση όσο και να διαδίδουν γνώσεις, να απευθύνονται όμως στο μυαλό αλλά και στην ψυχή των επισκεπτών» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΑΜ, πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον» και το οποίο ολοκληρώθηκε δέκα μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα – σε 14 μήνες – με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιακής αναβάθμισης προβλέπεται και η συντήρηση του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου του ΕΑΜ με έμφαση στη φροντίδα των γυάλινων πλατών, την εξυγίανση των εγκαταστάσεων του αρχείου και την ψηφιοποίηση 31.500 τεκμηρίων του.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην είσοδο του μουσείου η ιστορία του, ενώ τοποθετείται και ειδική σήμανση ανά αίθουσα, με πινακίδες που δίνουν το στίγμα των εκθεμάτων και προσανατολίζουν τον επισκέπτη προς τις 65 αίθουσες του μουσείου. Το νέο κανάλι στο YouTube δε θα αξιοποιηθεί για τη ζωντανή μετάδοση δράσεων του μουσείου στις δραστηριότητές του εξ αποστάσεως και για εκπαιδευτικά προγράμματα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και στην ομογένεια.

Χρηματοδότηση 4,5 εκατ. ευρώ

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Με σεβασμό στην ιστορία του, με δύναμη και μαχητικότητα για το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, το μουσείο της εθνικής μας ταυτότητας, αρχίζει να επανασυστήνεται στο παγκόσμιο κοινό του» ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΕΑΜ, Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου.

Βάσει του προϋπολογισμού για το 2024 το πρώτο τη τάξει μουσείο της χώρας χρηματοδοτείται με 4,5 εκατ. ευρώ από το ΥΠΠΟ για τις δράσεις του, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους. Οσο για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών επέκτασής του, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μείνει κλειστό το μουσείο για ορισμένο χρονικό διάστημα, θα αποσαφηνιστεί κατά τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, όταν θα υπογραφεί η χορηγική σύμβαση για την ανάθεση των μελετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα