Η Σαντορίνη και το Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας ενδιαφέρουν το Discovery Channel

Στα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, που φέρει την ονομασία Rob Riggle: Global Investigator και θα αρχίσει να προβάλλεται από το Δεκέμβριο, περιλαμβάνεται και επεισόδιο για τη χαμένη Ατλαντίδα, που γυρίστηκε στη Σαντορίνη.

Στη Σαντορίνη έγιναν ασφαλώς εξωτερικά γυρίσματα, αλλά το κύριο βάρος των γυρισμάτων του Discovery Channel

έπεσε στο Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας, το νέο, πλήρως ψηφιακό μουσείο, που άνοιξε φέτος τις πύλες του στο νησί και ήδη έχει φιλοξενήσει χιλιάδες επισκέπτες.

Τα σενάρια για την Ατλαντίδα

Πρόκειται για την πιο διάσημη μυθική πόλη του κόσμου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Γι’ αυτήν έχουν γίνει έρευνες από ακαδημαϊκούς ανά την υφήλιο, έχουν γυριστεί δεκάδες ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Κανείς δεν έχει καταφέρει να αποδείξει μέχρι σήμερα πού βρίσκεται η περιλάλητη μυθική αυτοκρατορία, η οποία υποτίθεται ότι καταβυθίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η Σαντορίνη όμως, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου και του καταποντισμού μεγάλου τμήματος του αρχικού νησιού, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η πόλη που είχε περιγράψει ο Πλάτωνας.

Η Ατλαντίδα και η Σαντορίνη

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Θήρας, και σύμφωνα με τον καθηγητή Αντώνη Κονταράτο, το 1966 επιστημονική ομάδα, υπό τον καθηγητή Α. Γαλανόπουλο και τον ωκεανογράφο-μηχανικό J. Mavor, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη για να συγκεντρώσει στοιχεία που επιβεβαίωναν τη θεωρία του πρώτου ότι η Χαμένη Ατλαντίδα βρισκόταν στη Σαντορίνη.

Χρησιμοποιήθηκε ωκεανογραφικό πλοίο και καταγράφηκαν δυο μορφολογικές τομές του πυθμένα μέσα στην καλντέρα, που οδήγησαν στη διαπίστωση ότι στην ευθεία Θήρας – Νέας Καμένης – Θηρασιάς υπάρχει τεκτονική τάφρος.

Τα πορίσματα δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα και είχαν μεγάλη απήχηση. Συσχέτιζαν τη Σαντορίνη με τη μυθική Ατλαντίδα βάσει γεωλογικών και μυθολογικών στοιχείων, καθώς και βιβλιογραφικών αναφορών.

Το 2003 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με ιδιωτική χορηγία, πραγματοποίησε έρευνες στα δυτικά της Σαντορίνης, με στόχο να εντοπίσει πιθανά ίχνη της αρχαίας Ατλαντίδας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ακόμα και αν υπάρχει ιστορική αλήθεια στη συσχέτιση Σαντορίνης – Ατλαντίδας, είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία στο βυθό λόγω του μεγάλου πάχους των ηφαιστειακών προσχώσεων.

Το Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας

Το ψηφιακό αυτό μουσείο, που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα του κόσμου, έχει γίνει ευρέως γνωστό για το concept και την τεχνολογία αιχμής που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την προβολή της χαμένης Ατλαντίδας συμπεριλαμβάνουν την 9D προβολή, ολογράμματα, επαυξημένη πραγματικότητα, 3D εκτυπώσεις και διαδραστικές προβολές.

Η αίθουσα 9D είναι μια μικρή κινηματογραφική αίθουσα με τρισδιάστατη στερεοσκοπική εικόνα (ο επισκέπτης φορά ειδικά γυαλιά), στην οποία προβάλλεται μια ταινία μικρού μήκους με θέμα την καταστροφή και την ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας.

Πέρα από τα τρισδιάστατα εφέ, όταν το ηφαίστειο εκρήγνυται, η αίθουσα γεμίζει κομμάτια «τέφρας».

Όταν σηκώνεται τσουνάμι, νερό καταβρέχει τους επισκέπτες, οι θέσεις κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και η εμπειρία είναι σχεδόν ρεαλιστική.

Το ολόγραμμα της Σαντορίνης βρίσκεται επιβλητικό έξω από την αίθουσα, ενώ ο Πλάτωνας «ζωντανεύει» μέσω ολογράμματος και απαντά σε ερωτήσεις που τίθενται από το κοινό, και μάλιστα σε έξι γλώσσες.

Ο σεισμός, η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και το τσουνάμι ζωντανεύουν ξανά και οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του νησιού από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας.

Στον επάνω όροφο του μουσείου, ψηφιακά ενημερωτικά «παιχνίδια» για παιδιά και ενήλικες τραβούν την προσοχή των επισκεπτών.

Πολύ εντυπωσιακό είναι και το διόραμα της Ατλαντίδας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, που κατά ένα μεγάλο μέρος του έχει εκτυπωθεί σε τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Παράλληλα, διαδραστικά βίντεο 4Κ τεκμηριώνουν τη θεωρία ότι όντως η Σαντορίνη είναι η επικρατέστερη τοποθεσία της χαμένης Ατλαντίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα