Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με ταχύ ρυθμό

Απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο διαμηνύει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο γερμανός ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ υπογραμμίζει την πλήρη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δηλώνει

ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» και εκτιμά ότι «η πιθανότητα πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί ανοιχτά υπό το φως της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας». Παράλληλα, τονίζει ότι «χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τον διάλογο με καλή πίστη», ενώ καλεί εμμέσως την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες, καθώς «δεν συμβάλλουν στην επίλυση της σύγκρουσης», αλλά και την ΕΕ να είναι ενωμένη στη στήριξή της προς Ελλάδα και Κύπρο και «να λάβει ισχυρή θέση».

Επειγόντως αποκλιμάκωση

«Με ανησυχεί πολύ ο πραγματικός κίνδυνος μιας ένοπλης σύγκρουσης, καθώς είδαμε μια ανησυχητική συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες» δηλώνει ξεκάθαρα ο Μακάλιστερ, επικεφαλής εδώ και τρία χρόνια της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Οι πρόσφατες τουρκικές κλιμακώσεις στη Μεσόγειο και η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου δημιουργούν προβλήματα στη συνεργασία μας. Η παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι επιθέσεις στα ελληνικά σύνορα είναι απαράδεκτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση».

Ο ευρωβουλευτής, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, συμμετείχε μάλιστα στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν παρατηρητής. «Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έκαναν μια ευρεία συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στην άτυπη συνάντηση στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο» λέει ο Μακάλιστερ, υπενθυμίζοντας ότι στη συνεδρίαση αυτή «ζητήθηκε από τις υπηρεσίες της ευρωπαϊκής εξωτερικής δράσης να προετοιμάσουν προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα» για να συζητηθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες στο επικείμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επισημαίνοντας επιπλέον ότι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Αυγούστου «εξέφρασε ήδη την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο», ο γερμανός ευρωβουλευτής υπογραμμίζει πως «συμφωνήθηκε ότι στη συνάντηση τον Σεπτέμβριο (Σύνοδο Κορυφής) όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι. Αναμένω μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών σχετικά με το πώς θα τοποθετηθεί η ΕΕ έναντι της Τουρκίας».

Κυρώσεις κατά της Αγκυρας

Πώς εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; «Αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τον διάλογο με καλή πίστη» τονίζει, υπογραμμίζοντας «τον θετικό ρόλο που έπαιξαν η γερμανική κυβέρνηση και ο ύπατος εκπρόσωπος Μπορέλ τις τελευταίες εβδομάδες». Δεν αποκλείει μάλιστα θετική έκβαση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας. «Ελπίζω ότι αυτές οι προσπάθειες διαμεσολάβησης θα αποφέρουν καρπούς, παρά τις πρόσφατες άκαρπες προσπάθειες» λέει, συμπληρώνοντας πάντως ότι «η πιθανότητα πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί ανοιχτά υπό το φως της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας».

Αλλωστε ο Μακάλιστερ, ο οποίος έχει θητεύσει και ως πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας (την εποχή μάλιστα εκείνη αρκετοί τον τοποθετούσαν στο κάδρο των διαδόχων της Μέρκελ), δηλώνει κατηγορηματικά ότι «υποστηρίζω πλήρως τη σαφή θέση αλληλεγγύης του Συμβουλίου με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη σε αυτό το ζήτημα. Οι μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην επίλυση της σύγκρουσης». Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Την περασμένη Πέμπτη εξάλλου πραγματοποιήθηκε και η συνομιλία των μελών της Επιτροπής με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και αργότερα την ίδια ημέρα με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι η ΕΕ θα καταφέρει να έχει ενιαία θέση έναντι της Τουρκίας στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής, ο Μακάλιστερ απαντά κατηγορηματικά ότι «τα 27 κράτη-μέλη είναι ενωμένα στην αλληλεγγύη και στην υποστήριξή τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Με βάση αυτό, αναμένω ότι η ΕΕ θα λάβει ισχυρή θέση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι».

Η σχέση με την Τουρκία

Η ανησυχία του Μακάλιστερ αλλά και ευρύτερα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, πριν από την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εδώ και χρόνια η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ με ταχύ ρυθμό» λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Τουρκία, η οποία επιδεινώνεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016» επεξηγεί. Ο Μακάλιστερ ήταν επικεφαλής σε επιτροπή ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο την Τουρκία προκειμένου να εκτιμηθούν οι προοπτικές των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και να αξιολογηθεί η κατάσταση επί σειράς θεμάτων, όπως του κράτους δικαίου, της ελευθερίας και της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Είναι καιρός να επαναξιολογήσει η ΕΕ τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε αυτή τη συζήτηση με εποικοδομητικό τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα