Κάμαλα Χάρις: «Είχα πάντα μόνο έναν πελάτη: τον λαό»

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αποδέχτηκε επίσημα την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για την προεδρία στο συνέδριο του κόμματος στο Σικάγο, θυμίζοντας πως η πιθανή νίκη της στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα είναι ιστορικής σημασίας: θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και μάλιστα με γονείς μετανάστες από την Τζαμάικα και την Ινδία.

«Μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πει ποιος είστε», τόνισε. «Δείξτε του ποιος είστε». Εκείνη, επί 45 λεπτά προσπάθησε να πει στους αμερικανούς

πολίτες ποια είναι, τι πιστεύει – και τι θα έκανε αν κέρδιζε τον Λευκό Οίκο.

Αυτός ήταν ο κύριος άξονας της ομιλίας της. Η 60χρονη Χάρις αφηγήθηκε το ταξίδι της μητέρας της που έφθασε στις ΗΠΑ ως μετανάστρια από την Ινδία και για το πώς μεγάλωσε εκείνη και την αδελφή της σε μια εργατική συνοικία στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας.

«Κατάγομαι από τη μεσαία τάξη», είπε. «Η μητέρα μου τηρούσε αυστηρό προϋπολογισμό στο σπίτι. Ζούσαμε με τις δυνατότητές μας, με λίγα. Γι’ αυτό εκείνη περίμενε από εμάς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που ήταν διαθέσιμες».

Η Χάρις, η οποία υπηρέτησε ως εισαγγελέας στην Καλιφόρνια για το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας της προτού γίνει γερουσιαστής, μίλησε επίσης για τους λόγους που επέλεξε να γίνει δικηγόρος. «Σε όλη μου την καριέρα, είχα μόνο έναν πελάτη», είπε. «Τον λαό».

Ανέφερε ότι θα περάσει μια μεσαία φορολογική μείωση που θα ωφελήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ η εκστρατεία της έχει προτείνει την αύξηση του εταιρικού φόρου από 21% σε 28%.

Οραμα για το μέλλον.

Η ομιλία της Κάμαλα Χάρις περιλάμβανε εκκλήσεις για ενότητα και έναν δρόμο πέρα ​​από την «πίκρα, τον κυνισμό και τις διχαστικές μάχες» της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν μια «πολύτιμη, φευγαλέα» ευκαιρία να «χαράξουν μια νέα πορεία προς τα εμπρός».

Είπε ότι θα επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους των «καθημερινών αναγκών» – συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της στέγασης και των τροφίμων. Αναφέρθηκε στο δικαίωμα της άμβλωσης και τα χαρακτήρισε μέσο διατήρησης της ελευθερίας – το οποίο ήταν το βασικό θέμα σε αυτό το συνέδριο των Δημοκρατικών.

«Η Αμερική δεν μπορεί να είναι πραγματικά ευημερούσα αν οι Αμερικανοί δεν είναι πλήρως σε θέση να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για τη ζωή τους, ειδικά για θέματα καρδιάς και σπιτιού», σημείωσε. Και αυτοχαρακτηρίστηκε «μετριοπαθής κεντροαριστερή».

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις πεποιθήσεις της και την πολιτική που θα ακολουθήσει, σημείωσαν αρκετοί αναλυτές, αλλά η αλήθεια είναι πως σε μια τέτοια ομιλία δεν θα ήταν εύκολο.

Εξωτερική πολιτική και Γάζα.

Καθώς οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές οργάνωσαν όλη την εβδομάδα του συνεδρίου διαμαρτυρίες έξω από τον χώρο του συνεδρίου, η Κάμαλα Χάρις έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον πόλεμο της Γάζας, στο τμήμα της ομιλίας της που αφορούσε τον πόλεμο της Γάζας, έχοντας κατά νου και τον μεγάλο αριθμό Αραβοαμερικανών σε κρίσιμες, για το εκλογικό αποτέλεσμα, πολιτείες όπως το Μίσιγκαν.

Οι αναλυτές διέκριναν μια μικρή διαφοροποίηση μεταξύ των απόψεών της και εκείνων του Μπάιντεν – τον οποίο ανέφερε αρκετές φορές.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο», ανέφερε, «επειδή τώρα είναι η ώρα να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων και την επίτευξη της εκεχειρίας».

Δεσμεύτηκε επίσης να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα την ικανότητα να αμύνεται και σημείωσε ιδιαίτερα τη βαρβαρότητα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκαν κάποιες διαμαρτυρίες από τους παρισταμένους αλλά η Χάρις έσπευσε να αναφερθεί στη δεινή κατάσταση των Παλαιστινίων, λέγοντας ότι το μέγεθος του πόνου τους ήταν «σπαρακτικό».

Η Χάρις υποσχέθηκε επίσης να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ και είπε ότι θα διασφαλίσει ότι «η Αμερική, όχι η Κίνα, θα κερδίσει τον ανταγωνισμό για τον 21ο αιώνα».

Επιτέθηκε στον Τραμπ επειδή «φιλοξενεί τυράννους και τους δικτάτορες όπως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν». Και κατέληξε: «Στη διαρκή πάλη μεταξύ δημοκρατίας και τυραννίας, ξέρω πού βρίσκομαι και ξέρω πού ανήκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

«Αμερική, δεν γυρνάμε πίσω». Κατά τις ομιλίες τους στο συνέδριο δύο ημέρες νωρίτερα ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα γελοιοποίησαν τις εμμονές του πρώην προέδρου και αντιπάλου της Χάρις για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ, και τη διχαστική ρητορική του.

Η Χάρις επίσης τον επέκρινε αλλά έμεινε στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που κάνει και ο Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες. «Από πολλές απόψεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι σοβαρός άνθρωπος», είπε.

«Αλλά οι συνέπειες της επαναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι εξαιρετικά σοβαρές», πρόσθεσε αναφερόμενη στην εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και στις ποινικές καταδίκες του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της.

«Φανταστείτε τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να περιορίζεται από τον νόμο, πώς θα χρησιμοποιούσε τις τεράστιες εξουσίες της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών όχι για να βελτιώσει τη ζωή σας, όχι για να ενισχύσει την εθνική μας ασφάλεια, αλλά για να εξυπηρετήσει τον μοναδικό πελάτη που είχε ποτέ: τον εαυτό του», τόνισε.

Και τον κατηγόρησε ότι επιδιώκει να «σύρει τη χώρα μας πίσω στο παρελθόν», υπενθυμίζοντας ένα από τα βασικά συνθήματα της δικής της εκστρατείας: «Αμερική, δεν γυρνάμε πίσω».

Αυτό, δηλαδή η αντίθεση του μέλλοντος με το παρελθόν είναι μέχρι στιγμής το κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγει η Κάμαλα Χάρις, εδώ και έναν μήνα, δηλαδή από τη στιγμή που παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου ο Τζο Μπάιντεν.

Μετά την ομιλία της Κάμαλα Χάρις έπεσαν στην αρένα 100.000 μπαλόνια και κάπως έτσι έκλεισαν οι εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου που αναπτέρωσε τις ελπίδες των Δημοκρατικών με τον ενθουσιασμό που έχει δημιουργήσει.

Τώρα, σημειώνουν οι «Financial Times», αρχίζουν τα δύσκολα για την υποψήφια πρόεδρο. Ουσιαστικά μένουν 72 ημέρες μέχρι τις κάλπες και πολλά ακόμα να γίνουν ώστε να κρατήσει και ίσως να διευρύνει η Χάρις το προβάδισμά της από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα