Κιλά: Γιατί πεινάω συνέχεια;

Τι συμβαίνει όταν η κοιλιά μας «γουργουρίζει» σε τακτική βάση επηρεάζοντας τα κιλά αλλά και τη διάθεσή μας; Όταν αναζητάμε μονίμως να καταναλώσουμε ένα σνακ ή ένα κανονικό γεύμα, διάφοροι λόγοι μπορεί να κρύβονται από πίσω.

Ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά σε κάποιους από αυτούς…

Οι πιθανοί λόγοι που προκαλούν μόνιμο αίσθημα πείνας Αφυδάτωση

Η ήπια αφυδάτωση συχνά προκαλεί αίσθημα πείνας ενώ στην πραγματικότητα το σώμα μας χρειάζεται απλώς υγρά.

Η σύγχυση αυτή συμβαίνει στον υποθάλαμο, το τμήμα του

εγκεφάλου που ρυθμίζει τόσο την όρεξη για φαγητό, όσο και τη δίψα. Όταν ξεκινά η αφυδάτωση, δεν είναι απίθανο αντί για ένα μπουκαλάκι νερό, να βρεθούμε (δυστυχώς) με ένα σακουλάκι πατατάκια…

Έλλειψη ύπνου

Μέχρι να ξυπνήσετε μετά από μια «δύσκολη» νύχτα με μη ποιοτικό ύπνο, δύο ορμόνες που συνδέονται με την όρεξη έχουν ήδη αρχίσει να… συνωμοτούν εναντίον σας!

Ο λιγοστός ύπνος οδηγεί σε κόπωση και ο εγκέφαλος «πυροδοτεί» τη λαχτάρα για μια δόση ενέργειας ακόμη κι αν δεν είστε πραγματικά πεινασμένοι.

Κατανάλωση πολλής ζάχαρης

Θα έχετε παρατηρήσει όσον αφορά συγκεκριμένα γευστικά σνακ με ζάχαρη όπως τα μπισκότα πως ποτέ δεν μπορείτε να φάτε μόνο ένα.

Οι τροφές με ζάχαρη και με λευκό αλεύρι, όπως τα διάφορα αρτοσκευάσματα, αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα οποία όμως πέφτουν αμέσως μετά. Αυτή η πτώση μπορεί να προκαλέσει έντονη επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη με αποτέλεσμα ο φαύλος αυτός κύκλος να συνεχίζεται.

Άγχος

Ποιος δεν έχει αντιμετωπίσει μια μέρα με πολλή πίεση στη δουλειά ή μια ερωτική απογοήτευση που τον έκανε… αχόρταγο; To «stress eating», η κατανάλωση δηλαδή φαγητού λόγω άγχους, είναι συχνό φαινόμενο.

Όταν είμαστε σε ένταση, η παραγωγή των ορμονών του στρες αυξάνεται. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών «ξεγελούν» τον οργανισμό μας ώστε να πιστεύει ότι δέχεται «επίθεση» και χρειάζεται ενέργεια για να ανταπεξέλθει, οπότε και η όρεξή μας ανοίγει.

«Βομβαρδισμός» από εικόνες και μυρωδιές φαγητών

Πίνακες συνταγών και φωτογραφίες στα social από γεύματα φίλων; Διαφημίσεις πίτσας αργά τη νύχτα; Δυστυχώς όλα αυτά δεν μας χορταίνουν μα αντίθετα μας κάνουν να επιζητάμε συνεχώς το φαγητό.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obesity», η θέαση και μόνο των τροφίμων, ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας. Οι μυρωδιές των φαγητών έχουν επίσης παρόμοια αποτελέσματα.

Τρώτε γρήγορα

Όταν καταναλώνουμε το γεύμα μας γρήγορα, το στομάχι μας μπορεί να είναι γεμάτο, αλλά δεν έχει δώσει στον εγκέφαλό μας αρκετό χρόνο για να «καταγράψει» αυτή την πληρότητα.

Με το να τρώμε όμως αργά, βοηθάμε τον οργανισμό μας να απελευθερώσει ορμόνες που λένε στον εγκέφαλό μας «στοπ».

Extra tips

Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη που προάγει το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι. Τροφές όπως τα αυγά, το άπαχο κρέας και τα δημητριακά ολικής άλεσης συνήθως μας κρατούν χορτάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακριβώς όπως η πρωτεΐνη, έτσι και τα ακόρεστα λιπαρά συνδέονται επίσης με αίσθημα κορεσμού. Καταναλώστε μια μικρή ποσότητα ξηρών καρπών, σπόρων ή αβοκάντο ως σνακ για να αισθάνεστε «πλήρεις» και με ενέργεια. Προσοχή

Το μόνιμο αίσθημα πείνας μπορεί να συνδέεται με ασθένειες, όπως ο διαβήτης.

Είναι σημαντικό επομένως προτού ψάξετε μόνοι σας τον «ένοχο» της υπερφαγίας να προβείτε σε εξετάσεις ώστε να αποκλείσετε πιθανούς λόγους υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα